Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει απέναντι σε οποιοδήποτε ξένο σώμα επιχειρεί να εισβάλλει στον οργανισμό μας (π.χ. ιούς και μικρόβια) και ταυτόχρονα να μην δραστηριοποιείται εναντίον μας.
Ως αυτοάνοσα νοσήματα ορίζονται όσα προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι στον ίδιο τον οργανισμό.
Στα πιο συνηθισμένα αυτοάνοσα συγκαταλέγονται ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου 1.
Συχνά η διάγνωση μιας αυτοάνοσης ασθένειας είναι δύσκολη υπόθεση. Έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα έδειξε ότι οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς γιατρούς σε διάστημα πέντε ετών πριν διαγνωστεί οριστικά η ασθένεια.
Δείτε 5 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσο νόσημα:
- Οικογενειακό ιστορικό
Ορισμένα αυτοάνοσα, όπως ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι «οικογενειακή υπόθεση». Άνθρωποι που έχουν κάποιον συγγενή με αυτοάνοση ασθένεια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και οι ίδιοι ένα διαφορετικό αυτοάνοσο νόσημα. Αν η μητέρα σας, για παράδειγμα, πάσχει από τη νόσο του Graves, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθείτε από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Ο/η σύζυγός σας έχει κοιλιοκάκη
Μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν με κάποιον που πάσχει από κοιλιοκάκη, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν ένα διαφορετικό αυτοάνοσο νόσημα, όπως η νόσος του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί το ζευγάρι να μην έχει τα ίδια γονίδια, οι δύο σύντροφοι όμως είναι εκτεθειμένοι σε κοινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτοάνοσων.
- Είστε γυναίκα
Οι γυναίκες προσβάλλονται από αυτοάνοσες ασθένειες τρεις φορές πιο συχνά σε σχέση με τους άνδρες, σε κάποιες περιπτώσεις όμως οι διαφορές είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Για παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν 9πλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να προσβληθούν από λύκο και διπλάσιες πιθανότητες από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Δεδομένου ότι πολλές γυναίκες εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά από μια εγκυμοσύνη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο οι ορμόνες.
- Εθνικότητα
Γυναίκες αφροαμερικανικής, λατινοαμερικανικής και ασιατικής καταγωγής έχουν έως και τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν λύκο σε σχέση με τις καυκάσιες, αλλά και να εκδηλώνουν τα συμπτώματα σε μικρότερη ηλικία.
- Έχετε ήδη μια αυτοάνοση πάθηση
Οι άνθρωποι που έχουν ήδη ένα αυτοάνοσο νόσημα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και άλλα. Υπολογίζεται ότι το 25% των πασχόντων καταλήγουν να ταλαιπωρούνται και από άλλα αυτοάνοσα. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν ψωρίαση έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο ή/και σκληρόδερμα. Πρόκειται για το σύνδρομο διέγερσης μακροφάγων (Macrophage Activation Syndrome, MAS) που αποτελεί μία απειλητική για τη ζωή επιπλοκή των ρευματικών νοσημάτων της παιδικής ηλικίας. Απαντάται κυρίως σε ασθενείς με Νεανική Ιδιοπαθή αρθρίτιδα, αλλά έχει περιγραφεί και σε περιπτώσεις ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, νεανική δερματομυοσίτιδα και νόσο του Kawasaki. Χαρακτηρίζεται από μια ανεξέλεγκτη ενεργοποίηση των T λεμφοκυττάρων και των μακροφάγων, η οποία οδηγεί σε συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση με τελικό αποτέλεσμα την πολυοργανική ανεπάρκεια.
onmed.gr