A A A

Δωρεάν έλεγχος σπίλων(ελιές)

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΩΜΑ
Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς διοργανώνει: Δωρεάν έλεγχο σπίλων(ελιές)
Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019
Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στον οδό Αθανασίου Διάκου 31 Νέα Ερυθραία στον δεύτερο όροφο από δερματολόγο
Τηλέφωνα επικοινωνίας για ραντεβού: 2132007650 & 2132007642, ώρες 9:00-14:00
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Με την ευκαιρία που μας δίνεται από την ενέργεια του Δήμου Κηφισιάς για τον Δωρεάν έλεγχο των σπίλων, παραθέτουμε μερικές πληροφορίες για τους σπίλους.         

Σπίλοι

Οι σπίλοι, κοινώς γνωστοί ως “ελιές”, αποτελούν την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα μας.

Κάποιοι παρουσιάζονται από τη γέννηση (συγγενείς), ενώ κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του ανθρώπου (επίκτητοι).  Ο αριθμός και το είδος των σπίλων εξαρτάται από γενετικούς-κληρονομικούς παράγοντες, ενώ η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους, γεγονός που εξηγεί γιατί η συχνότητα εμφάνισής τους είναι αυξημένη στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Επιστημονικά αποκαλούνται σπίλοι και διακρίνονται σε διάφορες υποκατηγορίες, από τις οποίες άλλες είναι ακίνδυνες, ενώ άλλες μπορεί να αποτελούν προάγγελο καρκίνου του δέρματος. Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, καθώς και ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται τα απλά δερματικά στίγματα με τις επίφοβες δυσπλασίες. Επειδή κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους το 90% του ανθρώπινου σώματος καλύπτεται από ρούχα, μαλλιά κ.ά., θα πρέπει να εξετάζετε το δέρμα σας τακτικά κατά τη διάρκεια του ντους και με τη βοήθεια ενός καθρέφτη για την πλάτη και άλλες λιγότερο εμφανείς περιοχές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να παρατηρείτε τις παλάμες, το κεφάλι, τα πέλματα, τις περιοχές των γεννητικών οργάνων και τις πτυχές του δέρματος. 

Εάν βρείτε κάτι που σας ανησυχεί, πρέπει να γίνει πλήρης εξέταση όλου του δέρματος – και όχι μόνο της συγκεκριμένης βλάβης – από δερματολόγο.

Οι σπίλοι (ελιές) είναι βλάβες οι οποίες στο μεγάλο τους ποσοστό είναι καλοήθεις.

Η προστασία από τον ήλιο και ο έλεγχος των σπίλων είναι διαδικασίες απλές, μεγάλης όμως σημασίας.

§  η περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία,

§  η αποφυγή έκθεσης τις μεσημεριανές ώρες, όταν η ένταση της ακτινοβολίας είναι στα υψηλότερα επίπεδα,

§  η σωστή και συχνή χρήση αντηλιακής προστασίας,

§  η προστασία του δέρματος μέσω του κατάλληλου ρουχισμού, η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου και

§  η αποφυγή τεχνητών τρόπων μαυρίσματος (solarium) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μελανώματος.

 

Σε ένα μικρό ποσοστό, όμως, είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε πιο επιθετικές βλάβες και, πάρα πολύ σπάνια, στον χειρότερο καρκίνο του δέρματος: το κακόηθες μελάνωμα.

Οι λόγοι εμφάνισης των ελιών ποικίλουν: Άλλες φορές οφείλονται σε γενετική προδιάθεση, άλλοτε πάλι δημιουργούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και άλλοτε λόγω δερματικών αντιδράσεων απέναντι σε φάρμακα. Επιπλέον, σκουρόχρωμα στίγματα στο δέρμα μπορούν να εμφανιστούν λόγω ορμονικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της εγκυμοσύνης. Ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένουν ακόμη ασαφείς οι λόγοι που οδηγούν στην αύξηση του όγκου τους.

Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν περίπου 20 μικρές και μεγαλύτερες ελιές σε διάφορα σημεία του σώματός τους, ενώ όσοι έχουν πιο σκούρο δέρμα λιγότερες. Τα μωρά συνήθως γεννιούνται χωρίς δερματικά στίγματα, τα οποία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής τους. Κατά κανόνα οι απλές χρωματικές κηλίδες που εμφανίζουμε σε διάφορα σημεία του σώματός μας καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας είναι ακίνδυνες και είναι πολύ πιθανό να μην προκαλέσουν ποτέ πρόβλημα. 
Μία ελιά μπορεί να μάτωσε για πολλούς λόγους. Συνήθως ευθύνεται ένα τραύμα. Συχνά στους άντρες τραυματίζεται μια ελιά κατά λάθος στο ξύρισμα και ματώνει. Αυτό φυσικά δεν είναι ανησυχητικό.

Συνήθως μας ανησυχούν οι ελιές που ματώνουν από μόνες τους, χωρίς να τραυματιστούν. Όταν μία ελιά ματώνει τόσο εύκολα σημαίνει ότι η επιδερμίδα έχει γίνει πάρα πολύ λεπτή, ή τα αγγεία του δέρματος έχουν γίνει πάρα πολύ εύθραυστα, ή τέλος η ελιά έχει αναπτυχθεί κατά τέτοιο τρόπο που έχει γεμίσει με νέα αγγεία.

Αν μια ελιά ξεκίνησε να πονάει χωρίς προφανή λόγο είναι ένα σημάδι το οποίο πρέπει να μας ανησυχήσει και να επισκεφθούμε γρήγορα τον γιατρό μας. Επίσης μια ανώμαλη ανάπτυξη μιας ελιάς (σπίλου) ή ενός μελανώματος μπορεί να ερεθίσει τους αισθητήρες του κνησμού.

Γενικά, ελιές που δημιουργούν φαγούρα, ματώνουν ή πονάνε πρέπει να μας αφυπνίσουν και καλό είναι να ελεγχθούν γρήγορα. Ο γιατρός με τη βοήθεια της δερματοσκόπησης μπορεί να διακρίνει μικροσκοπικά χαρακτηριστικά της ελιάς και να τη διακρίνει από μελάνωμα.

Πάντως, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, εάν ένας δερματικός σπίλος (ελιά) παρουσιάσει:

§  Αλλαγή στο σχήμα ή στο μέγεθος

§  Αλλαγή στο χρώμα (αν γίνει λιγότερο ομοιόμορφος και, κυρίως, αν αποκτήσει μαύρη, μπλε ή γκρι χροιά)

§  Μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό της μύτης ενός μολυβιού (διάμετρος πάνω από 8 χιλιοστά)

§  Όρια ασαφή και οδοντωτά

§  Επιφάνεια τραχεία ή που αιμορραγεί ή αρχίζει να προκαλεί κνησμό (φαγούρα).

 

Σπίλοι & Μελάνωμα

Ο Δερματολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος να αποφανθεί αν ένας σπίλος είναι καλοήθης ή ύποπτος, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια:

·         Α – Ασυμμετρία (Asymmetry)

·         B – Όρια (Borders)

·         C – Χρώμα (Color)

·         D – Διάμετρος (Diameter)

·         E – Ανύψωση/ Εξέλιξη (Elevation/Evolution)

Το σημάδι που θα μείνει μετά την αφαίρεση του σπίλου εξαρτάται από το μέγεθός του,  τον τρόπο αφαίρεσής του και από την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού.

 

Ποιοί πρέπει να κάνουν τακτικό έλεγχο σπίλων;

Άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να προβαίνουν συστηματικά σε έλεγχο των σπίλων τους. Τέτοια άτομα θεωρούνται:

·         Άτομα με πολυάριθμους σπίλους -ελιές (άνω των 50)

·         Άτομα με οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος

·         Άτομα με ανοιχτό φωτότυπο επιδερμίδας (φωτότυπος Ι&ΙΙ) και επομένως πολλούς σπίλους

·         Άτομα με ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, ιδιαίτερα στην παιδική ή την εφηβική ηλικία

·         Άτομα που εμφανίζουν γιγαντιαίο συγγενή μελανοκυτταρικό σπίλο

·         Άτομα με σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων – παρουσία μεγάλου αριθμού άτυπων σπίλων στο σώμα. Τα άτομα αυτής της κατηγορίας εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαλλαγής κατά 6% σε σχέση με εκείνα με κοινούς σπίλους. Το ποσοστό αυτό αυξάνει στο 15% εάν συνυπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό. Κρίνεται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη παρακολούθησης των δυσπλαστικών σπίλων ανά τακτά χρονικά διαστήματα από Δερματολόγο.

Η αφαίρεση ενός σπίλου (ελιάς) μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο;

·         Πρόκειται για μια συχνή «δοξασία» ότι η αφαίρεση μιας ελιάς από το δέρμα μας μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και η οποία είναι εντελώς λανθασμένη.

·         Δεν υπάρχει ποτέ πιθανότητα η αφαίρεση ενός σπίλου να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος ή μελάνωμα. Αντιθέτως η μη αφαίρεση ενός ύποπτου σπίλου μπορεί να οδηγήσει σε εξαλλαγή αυτού και μετατροπή του σε καρκίνο.

·         Επομένως όταν μια ελιά δέρματος είναι ύποπτη και ο Δερματολόγος προτείνει αφαίρεση και βιοψία, αυτή θα πρέπει να μην αμελείται και να γίνεται το συντομότερο δυνατό.

·         Oι σπίλοι, ή αλλιώς οι 'ελιές' που εντοπίζονται πάνω στο σώμα των περισσοτέρων από μας, είναι κατά κύριο λόγο καλοήθεις εκδηλώσεις του δέρματος. Ανάλογα με το πόσο βαθιά εκφύονται, οι σπίλοι χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.

·         Οι σπίλοι κατηγοριοποιούνται σε επιδερμικούς, συνδεσμικούς, ενδοδερμικούς, μικτούς και άλλους. Η επικινδυνότητα, ωστόσο, δεν σχετίζεται με το αν είναι επιφανειακοί ή μη. Οι σπίλοι εγκυμονούν κινδύνους για δερματικό καρκίνο μόνο όταν εμφανίσουν δυσπλασία.

Μπορεί μια ελιά στο δέρμα να οδηγήσει σε νεοπλασία;


Ωστόσο, το μέγεθος ή η αριθμητική ποσότητα των σπίλων στο σώμα μας, δεν αποτελούν στοιχεία οπωσδήποτε ανησυχητικά. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι μια ελιά δεν συνεπάγεται πάντα κακοήθεια. Άρα, η αφαίρεσή της πρέπει να γίνεται όταν συντρέχει σαφής λόγος.

·          Ένας σχολαστικός έλεγχος του δέρματός μας - τουλάχιστον κάθε 6 μήνες από τον γιατρό μας -  ή και γιατί όχι και από μας τους ίδιους, καθημερινά, θα αποτρέψει κάθε δυσάρεστη εξέλιξη. Ο χρόνιος ερεθισμός από ξυράφια, ζώνες, ή κοσμήματα, μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία δερματικής νεοπλασίας - γι αυτό και οι σπίλοι σε σημεία που τραυματίζονται πρέπει να αφαιρούνται.

·         Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραμελήσουμε έναν σπίλο που δίνει ανησυχητικά σημάδια.

·         Οταν λοιπόν δούμε έναν σπίλο να αλλάζει μορφή, επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα. Ειδικότερα, η 'ένοχη' ελιά αυξάνει απότομα σε μέγεθος, ή αλλάζει χρώμα - για παράδειγμα μπορεί να μεταβάλλεται σε πρασινωπή. Επίσης, μπορεί να αλλάζει το σχήμα της περιμέτρου της, ή η υφή της επιφάνειάς της.

·         Όλα αυτά είναι απόλυτες ενδείξεις για την αφαίρεση του σπίλου.

·         Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται συμβατικά, αλλά και με μεθόδους όπως το λέιζερ, η κρυοπηξία και η ηλεκτροχειρουργική. Πολλοί ιατροί ωστόσο επιμένουν ότι η κλασσική μέθοδος με το νυστέρι παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

·         Ποιο είναι αυτό; Αποτελεί βασικό νόμο της χειρουργικής, οτιδήποτε αφαιρείται από το σώμα μας – ύποπτο ή μη- να εξετάζεται ιστολογικά, ώστε να εξακριβώνεται η καλοήθεια ή η κακοήθειά του. Με το λέιζερ θα αφαιρεθεί, εξίσου.

·         Όμως, θα έχει καεί.