Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στις πιο ωφέλιμες τροφές τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, ταυτόχρονα όμως αποτελούν και κοινή αιτία τροφική αλλεργίας.
Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά πάσχει από κάποιου είδους τροφική αλλεργία, με αυτή στις πρωτεΐνες των καρυδιών και άλλων ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια, να δείχνει να αυξάνεται στα νήπια και στα μικρά παιδιά ηλικίας έως 3 ετών.
Εάν το παιδί παρουσιάσει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, είναι απίθανο να την ξεπεράσει μεγαλώνοντας.
Τα συμπτώματα των αλλεργιών αυτών συμπεριλαμβάνουν:
-Μυρμήγκιασμα στο στόμα και στα χείλη
-Οίδημα στο πρόσωπο
-Ναυτία
-Αίσθημα σφιξίματος στον λαιμό
Σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και μια ελάχιστη ποσότητα ξηρού καρπού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διόγκωση στην αεροφόρο οδό και να εμποδίσει την αναπνοή, με αποτέλεσμα την απότομη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την απώλεια των αισθήσεων.
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρους ξηρούς καρπούς για να μην πνιγούν, ενώ αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών πρέπει να τους αποφεύγουν τελείως μέχρι τα 3 τους χρόνια.
onmed.gr