A A A

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην ομιλία του Νίκου Κουβή στην Κηφισιά.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, όσοι, τη Δευτέρα (28 Μαρτίου 2016), παραβρέθηκαν στο Πολιτιστικό του Δημαρχείου Κηφισιάς, απόλαυσαν μια συγκλονιστική από ιστορικά στοιχεία ομιλία, με τίτλο «’Ιων Δραγούμης, ένας φλογερός πατριώτης» και προβληματίστηκαν απ’ όσα αποκάλυψε ο ομιλητής Νίκος Κουβής, ιδιαίτερα για τους ηθικούς -και όχι μόνον- αυτουργούς της δολοφονίας του, πριν από 96 χρόνια!

Μετά τη σύντομη εισήγηση του προέδρου του ΝΠΔΔ «Δημ. Βικέλας» Σταύρου Ζαπάντη, τον ομιλητή παρουσίασε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος-συγγραφέας Γιώργος Βαξεβανίδης, ο οποίος επισήμανε το ξεχωριστό ενδιαφέρον του κ. Κουβή στη συλλογή ιστορικών ντοκουμέντων, που αποτελούν αφετηρία ιστορικών ερευνών, ενώ εκθείασε την εφημερίδα μας για την ύλη και την παρουσίαση των θεμάτων, καθώς και για την «επιλογή» της προς τον ομιλητή.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουβής, μιλώντας για τον Ίωνα Δραγούμη, ανέφερε πως προερχόταν από επιφανή οικογένεια ηπειρωτικής καταγωγής. Ο λόγιος Μάρκος Δραγούμης με την πέννα του βοήθησε τον ξεσηκωμό του γένους. Ο παππούς του Ίωνα, Νικόλαος υπήρξε υπουργός των Εξωτερικών, ο δε πατέρας του Στέφανος έγινε πρωθυπουργός. Και οι τρεις εμπνέονταν από αγωνιστικό πάθος για τα εθνικά ζητήματα.

Είναι φυσικό και επόμενο ο Ίων να γαλουχηθεί όπως και οι πρόγονοι του. Η Μεγάλη Ιδέα ήταν το ιερό σύμβολο της οικογένειας. Ως διπλωμάτης ο Ίων διορίστηκε στο Μοναστήρι, στις Σέρρες, στοn Πύργο της Βουλγαρίας, στη Φιλιππούπολη, στηn Αλεξάνδρεια, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κωνσταντινούπολη, στη Ρώμη και το Λονδίνο. Οραματίστηκε τον Μακεδονικό Αγώνα και τον προώθησε, ανεξάρτητα αν δεν τον διοίκησε.

Τους Έλληνες που βρίσκει τους πείθει, τους εμπνέει, τους μυεί, τους εκπαιδεύει και τους οργανώνει. Υπήρξε οπαδός της Δημοτικής. Συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την παράδοση της Θεσσαλονίκης. Το 1915 κατέρχεται ως ανεξάρτητος βουλευτής. Παρακολουθών τις εξελίξεις που διαδραματίζονταν στην Ελλάδα, η οποία είναι χωρισμένη στα δύο, ένεκα της διαμάχης Βασιλιά και πρωθυπουργού (Βενιζέλου) αγανακτεί και αντιδρά με ένα φλογερό άρθρο στην «Πολιτική Επιθεώρηση». Λόγω του άρθρου του εξορίζεται στην Κορσική, αργότερα δε στη Σκόπελο. Με την επιστροφή του καταφέρνει να συνασπίσει τους αντιπολιτευόμενους εναντίον του Βενιζέλου.

Στις 27 Ιουλίου 1920, τρεις ημέρες πριν υπογραφεί η Συνθήκη των Σεβρών, ο Δραγούμης δημοσιεύει ένα άρθρο στην «Καθημερινή» με τίτλο «Ο εξαγνισμός αδύνατος» Σ’ αυτό το άρθρο καυτηριάζει την πολιτική του Βενιζέλου, «ερραδιούργει εις την Κρήτη κατά του ηγεμόνος και κατά της ενώσεως…», τονίζει ότι «όσα έγιναν εις τον τόπον αυτόν από τότε που κυβερνά την Ελλάδα τα οικειοποιείται αυτός προς ιδίαν δόξαν και κομματικόν όφελος...». Αυτό ήταν το κύκνειο άσμα του.

Στις 30 Ιουλίου 1920, ο Βενιζέλος, μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών στη Λυών της Γαλλίας, δέχεται από κοντινή απόσταση πυροβολισμούς από δύο αποτάκτους αξιωματικούς. Τραυματίζεται στον ώμο ελαφριά. Στην Αθήνα πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε. Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ, της επόμενης, ξεχύνονται στους δρόμους της πρωτεύουσας οι οπαδοί του Βενιζέλου όπου λεηλατούν και καταστρέφουν την Αθήνα. Εφημερίδες κλείνουν, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και καταστήματα καταστρέφονται.

Ο Ίων, επειδή βλέπει την αναταραχή στην Αθήνα, με το αυτοκίνητό του αφήνει την Μαρίκα Κοτοπούλη στην Κηφισιά. Εκείνος συνέχισε προς την Αθήνα. Στο ύψος του Θών συλλαμβάνεται. Έξω από το «Αρεταίειο» αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ήταν 31 Ιουλίου 1920. Την άλλη ημέρα, στις 6 το απόγευμα, οι γονείς του και οι συγγενείς του πηγαίνουν να τον θάψουν.

Εδώ και 96 χρόνια τέσσερα (4) άτομα, ο Εμμανουήλ Μπενάκης, ο Εμμανουήλ Ρέπουλης, ο Παύλος Γύπαρης και ο Σαρτζέτης (πατέρας του μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη!) δεν έχουν λογοδοτήσει όπως θα έπρεπε.

Ο Δραγούμης χαίρεται τη ζωή με γυναίκες, όπως τις Αμερικανίδες Μάμπελ Ντάνλοπ, και Λούσυ Ρίτσαρντσον. Όμως, η Πηνελόπη Δέλτα, κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, ζει τον απόλυτο έρωτα με τον Ίωνα. Εκείνος, για τρία χρόνια, θεωρεί πως είναι το τέλειο ζευγάρι. Το 1908 συναντιέται με την ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη. Ο Ίων την αγάπησε πάρα πολύ, αλλά οι προκαταλήψεις της εποχής δεν τους αφήνουν να παντρευτούν! Ωστόσο, η ερωτική τους σχέση συνεχίστηκε, παρά τις παράλληλες σχέσεις και των δυο. Έμειναν μαζί για δώδεκα χρόνια…

* Μεταξύ των ακροατών, εκτός του Σταύρου Ζαπάντη, διακρίναμε την πρώην δήμαρχο Εκάλης, δημοτική σύμβουλο Βάσω Σπηλιωτοπούλου, τον απόγονο της οικογένειας Δραγούμη, Αλέκο Οικονομίδη, τον πρόεδρο της Μεσσηνιακής Ένωσης Νίκο Κουτρουμπή, τον δημοσιογράφο Γιώργο Ανδρουτσόπουλο, τον πρόεδρο του Πολλαπλού Θέματος Lions Αιμίλιο Χρυσόπουλο κ. α.

Ως σημαντικό στιγμιότυπο θα πρέπει να αναφέρουμε την παρουσία τεσσάρων κωφαλάλων που παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Κουβή με τη βοήθεια ειδικής μεταφράστριας!