A A A

Η έρευνα καταγραφής των επιχειρήσεων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας ξεκίνησε από το ΙΝΕΜΥ τον Αύγουστο του 2010, και πραγματοποιείται έκτοτε σε εξαμηνιαία βάση, στο κέντρο της Αθήνας, στον εμπορικό κέντρο του Πειραιά και σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής. Συγκεκριμένα, σε τέσσερις τοπικές αγορές των βορείων προαστίων, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά και στη Ν. Ιωνία. Επίσης, πραγματοποιείται στα δυτικά προάστια στο Περιστέρι και στα νότια προάστια στη Γλυφάδα και στην Καλλιθέα.

Η πρωτοβουλία του ΙΝΕΜΥ να παρακολουθήσει και να αποτυπώσει τις μεταβολές που συντελούνται στη δομή και τη σύνθεση της επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς τα διαθέσιμα- πλέον σε διαχρονική βάση –δεδομένα, αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στην ανάλυση της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας και στον ποσοτικό προσδιορισμό των δραματικών επιπτώσεων της ύφεσης στη βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έως τον Σεπτέμβριο του 2016 έδειξαν μια σταθεροποίηση της πτωτικής τάσης στην Αττική, με καλύτερη εικόνα στις περιοχές που θεωρούνται υψηλότερου εισοδήματος όπως η Γλυφάδα και η Κηφισιά.

Αναλυτικά:

  • Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας αυξάνεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και επανέρχεται στα επίπεδα που κυμάνθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 ανακόπτοντας έτσι την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο. Το «εμπορικό τρίγωνο», συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες, παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων, με το 22,3% να είναι ανενεργές, έπειτα ακολουθεί το «Κολωνάκι» 24,9%, και οι δυο αυτές ζώνες συγκεντρώνουν μικρότερη αναλογία «λουκέτων» από το συνολικό ποσοστό κλειστών της περιοχής. Σε χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η ζώνη των «Εξαρχείων» με 34,6% κλειστά και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33,1%.
  • Η εμπορική αγορά του Πειραιά εμφανίζει σχετικά μειωμένα κλειστά καταστήματα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
  • Η εμπορική αγορά της Καλλιθέας εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών καταστημάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 6 αγορές της Αττικής, έχοντας υπερβεί το επικίνδυνο όριο του 40%. 
  • Το μικρότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων σημειώνεται στη Γλυφάδα, μια αγορά με μεσοαστική φυσιογνωμία, που εξυπηρετεί σημαντικό τμήμα των καταναλωτών των νοτίων προαστίων. Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στη Γλυφάδα βαίνει διαρκώς μειούμενο και αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό όλων των περιοχών που καλύπτει η παρούσα έρευνα.
  • Η περιοχή του Χαλανδρίου φαίνεται να εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο καθώς τα κλειστά καταστήματα κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα.
  • Αντίστοιχη εικόνα με τις υπόλοιπες αγορές των Βορείων προαστίων εμφανίζει και το Μαρούσι, όπου η τάση της διαχρονικής μείωσης των κλειστών καταστημάτων παρατηρείται και εδώ με μικρότερα όμως ποσοστά. Στην εν λόγω αγορά το κλειστά καταστήματα μειώνονται κατά 0,8% και είναι η δεύτερη συνεχόμενη μείωση που παρατηρείται.
  • Η σημαντικότερη αύξηση σε επίπεδο κλειστών καταστημάτων που εντόπισε η παρούσα καταγραφή (Σεπτέμβριος 2016) αφορά τη Νέα Ιωνία όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξάνεται κατά περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ανακόπτοντας έτσι τις τάσεις σταθεροποίησης που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Μείωση των κλειστών καταστημάτων στην Κηφισιά

Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στην Κηφισιά εμφανίζει μείωση για 5ο διαδοχικά εξάμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει μέχρι στιγμής παρατηρηθεί στην εν λόγω περιοχή.

Εμπορική αγορά Κηφισιάς - Οριοθέτηση περιοχής απογραφής:

Η διαχρονική εξέλιξη της αναλογίας κλειστών επιχειρήσεων ανά δρόμο:

Η φυσιογνωμία των εμπορικών αγορών:  Η σύνθεση της καταγεγραμμένης επιχειρηματικότητας ανά κλάδο δραστηριότητας: