A A A

Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Τύπου Κηφισιάς απεικονίζεται η κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά και καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες σε βάρος της δημοτικής αρχής, αναφορικά με τα υπέρογκα κι αψυχολόγητα πρόστιμα σε βάρος καταστηματαρχών, τον τρόπο επιλεκτικής αδειοδότησης νέων καταστημάτων, τα ανταποδοτικά τέλη που… δεν αποδίδονται για τον λόγο που εισπράττονται, δίνοντας την εικόνα, όπως πολύ εύστοχα δήλωσαν οι επιχειρηματίες πως η διοίκηση του δήμου, εκδηλώνοντας «μανία καταδίωξης», έχει εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον τους. 

Γιατί, μπορεί ο δήμαρχος να πρεσβεύει το δόγμα πως η Κηφισιά δεν θα γίνει «μπαρούπολη» και «σουβλακούπολη», αλλά οι καταστηματάρχες, όχι μόνο πλέον εκφράζουν έντονα παράπονα, αλλά δυσανασχετούν για τις μεθοδεύσεις της διοίκησης του δήμου, όσον αφορά στη «βιομηχανία» επιβολής δρακόντειων προστίμων, στον ελλιπή έλεγχο των κριτηρίων, αλλά και στην ικανοποίηση όσων δήθεν πλήττονται από την κίνηση των καταστημάτων, κυρίως, υγειονομικού διαφέροντος.  

Ιδιαίτερα, μάλιστα, που προχθές ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης δήλωσε κατηγορηματικά πως «βούληση της ΚΕΔΕ είναι να μην κοπεί καμία άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς αυτά θα πρέπει να τεθούν υπό την προστασία των δημοτικών αρχών…», αφού μέσω αυτών κινείται η τοπική αγορά και περιορίζεται η ανεργία.

Τα «δρακόντεια πρόστιμα» πλήττουν τις επιχειρήσεις

Στο ρεπορτάζ του «ΤΚ» οι περισσότεροι των καταστηματαρχών εξέφρασαν έντονα παράπονα για τη στάση που κρατά ο δήμος απέναντι σε τοπικές επιχείρησης. Φανερά δυσαρεστημένοι από την πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή είναι οι περισσότεροι επιχειρηματίες της περιοχής, καθώς, όπως μας τόνισαν «τα δρακόντεια πρόστιμα που επιβάλει ο δήμος είναι πολλά και οι λόγοι αυτών, αστείοι»! 

Αξίζει, επιπλέον, να αναφερθούμε στο γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου καταστηματάρχες έχουν κινηθεί δικαστικά, για την λύτρωση τους από τα πρόστιμα που έχει επιβάλει αδίκως η δημοτική αρχή. Πιο συγκεκριμένα, καταστηματάρχες της Χαρ. Τρικούπη και της Ιλισίων, τους οποίους «σφράγισαν» τα καταστήματα και τους οδήγησαν «σιδηροδέσμιους» στην Αστυνομία, δικαιώθηκαν στις δικαστικές αίθουσες, δίνοντας ένα μελανό σημείο για τη διοίκηση του δήμου.     

Μάλιστα, δεν ήσαν λίγοι εκείνοι οι καταστηματάρχες που δήλωσαν ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός πως η ίδια η χώρα και, κατ’ επέκταση, ο δήμος, αντί να επιδιώκουν την ευημερία των επιχειρήσεων, έχουν ως στόχο να βάζουν ¨λουκέτο» σε αυτές». 

Επιπρόσθετα, καταγγέλλουν αυτό το νοσηρό φαινόμενο, λέγοντας πως «αν ο δήμος δεν επιδιώξει τη διάσωση των επιχειρήσεων, οι οποίες ασφυκτιούν από τα έξοδα, καθώς τώρα πια δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους και τέλη, τότε γιατί να τα πληρώνουν;».

Εξάλλου, δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν πως ακόμη και καταστηματάρχες που, παραδοσιακά, στήριζαν τα αθλητικά σωματεία της περιοχής μας έπεσαν «θύματα» της «μανίας καταδίωξης» της δημοτικής αρχής, σε σημείο που να μην είναι πλέον σε θέση να βοηθήσουν τον Αθλητισμό, επειδή, από τη μια, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη προς τη διοίκηση και, από την άλλη, έχουν πάθει οικονομική καθίζηση από τη δίωξή της.  

Σοβαρές κατηγορίες και για επιλεκτικές άδειες

Να επισημάνουμε ότι στο ρεπορτάζ του «ΤΚ» ακουστήκαν και παράπονα για τις τελευταίες ενέργειες του δήμου, όσον αφορά τον επιχειρηματικό τομέα. Μάλιστα, πολλοί κατάγγειλαν πως δεν κρίνεται σκόπιμο από τη δημοτική αρχή να διοχετεύει την ενέργειά της σε εκδηλώσεις και διαγωνισμούς για την νεανική και μαθητική επιχειρηματικότητα, την ίδια στιγμή που οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις ασφυκτιούν. 

Από την άλλη, οι περισσότεροι μας δήλωσαν πως ο δήμος, με τις μεθοδεύσεις του, επιδιώκει να έχει σε «ομηρεία» καταστηματάρχες, γι’ αυτό και χορηγεί «βεβαιώσεις» για τη λειτουργία τους και όχι άδειες λειτουργίας, οπότε τους κρατεί «δέσμιους» στη διάθεσή του! 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι καταγγελίες για έγκριση επιλεκτικά νέων αδειών, κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ, την ίδια ώρα, ακυρώνει ή και σφραγίζει καταστήματα που είχαν άδεια λειτουργίας από παλιά.

Και στο σημείο αυτό, οι περισσότεροι διερωτώντο: Με ποια, τελικά, κριτήρια δίνονται οι νέες άδειες και με ποια κριτήρια καταργούνται οι παλιές;     

Μάλιστα, πάνω σ’ αυτό το θέμα, ορισμένοι μας παραπονέθηκαν γι’ αυτή την επιλεκτική «προτίμηση» προς κάποιους άλλους, λέγοντας ότι «χωρίς πρόγραμμα και μελέτες δίνουν άδεια λειτουργίας σε… χασάπικο, ανάμεσα σε καταστήματα με είδη επίπλωσης και πολυτελών αντικειμένων! 

Θέλουν να κλείσουν και τη «Μύκονο» της Ερυθραίας

Ταυτόχρονα, γόρδιος δεσμός για τη διοίκηση αποτελεί η νυχτερινή ζωή της Νέας Ερυθραίας, όπου έχει μπει στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής. Η «Μύκονος» των βορείων προαστίων, όπως την αποκαλούν πλέον, είναι ένα «αγκάθι στο μάτι» που το δήμου, το οποίο με κάθε τρόπο επιδιώκει να «ξεφορτωθεί», όπως υποστήριξαν οι περισσότεροι των καταστηματαρχών της περιοχής. 

Μάλιστα, όπως δήλωσαν στον «ΤΚ» καταστηματάρχες με τα κέντρα διασκέδασης, η δημοτική αρχή τους θεωρεί ως «αντίπαλον δέος», αν και  παραμένουν αγαπημένοι προορισμοί πολλών από όλες τις περιοχές της Αττικής. 

Αδιαμφισβήτητα, η πασίγνωστη νυχτερινή ζωή της Νέας Ερυθραίας «συνεισφέρει θετικά, καθώς βρίσκεται στον χάρτη διασκέδασης για πολλούς επισκέπτες». Παρ όλα αυτά, «ο δήμος δεν εκμεταλλεύεται την τεράστια επισκεψιμότητα που έχει η περιοχή της Νέας Ερυθραίας, επιλέγοντας βέβαια να εξαφανίσει και αυτές τις επιχειρήσεις», μας είπαν.

18 εκατ. ευρώ και έργα δεν βλέπουν!

Πάντως, στο ίδιο ρεπορτάζ του «ΤΚ», ιδιαίτερο προβληματισμό εξέφρασε  η πλειονότητα των καταστηματαρχών για τον πολύ αργό ρυθμό που κινείται η διοίκηση, όσον αναφορά την υλοποίηση των ανταποδοτικών έργων. Μάλιστα, με τη φράση «βήμα σημειωτόν» χαρακτήρισαν την κατάσταση, έχοντας την αίσθηση πως τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν μάλλον δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε και η υλοποίηση έργων είναι πάρα πολύ χρονοβόρα. 

Ακόμη, απαράδεκτο θεωρείται για τους περισσότερους απ’ αυτούς η έλλειψη καθαριότητας σε δημόσιους χώρους και πιο συγκεκριμένα σε χώρους όπου μικρά παιδιά έχουν πρόσβαση. 

Εν ολίγοις, η κυρίαρχη φράση του ήταν ότι «η λογική λέει πως τα τέλη αυτά πρέπει να διοχετεύονται σε έργα του δήμου, κάτι όμως που δεν βλέπουμε να γίνεται»!

Από την άλλη, η αρμόδια αντιδήμαρχος Δημοτικών Πόρων και Προσωπικού Αθανασία (Σισσυ) Παπασπύρου, έδωσε μια σαφή εικόνα για τα δημοτικά τέλη. Τόνισε, ότι είναι ανταποδοτικά, που σημαίνει ότι το ποσό που μαζεύεται διοχετεύεται στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό, αλλά και στην μισθοδοσία του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά. 

Επισήμανε, επίσης, ότι τα βασικότερα έσοδα του δήμου είναι τα δημοτικά τέλη και ότι ο Προϋπολογισμός που ετοιμάζεται για το 2017 προβλέπει γι’ αυτή την κατηγορία να εισπραχθούν περίπου 18.000.000 ευρώ, τα όποια βέβαια θα εξαντληθούν στο κομμάτι που έχει σχέση με την λειτουργία του δήμου στο επίπεδο συντήρησης της πόλης.

Για εκστρατεία αποεπένδυσης στην αγορά της Κηφισιάς μιλά ο αρχιτέκτονας Αλέξης Μακρής

Ο ελλιπής έλεγχος των κριτηρίων, οι εξόφθαλμες αδικίες, τα αψυχολόγητα υπέρογκα πρόστιμα και, πάνω απ’ όλα, η έλλειψη βούλησης από τη δημοτική αρχή, για τις απαραίτητες κινήσεις για ανάπτυξη της τοπικής αγοράς, είναι για τον αρχιτέκτονα – πολιτικό μηχανικό Αλέξιο Μακρή οι βασικοί λόγοι που «η Κηφισιά πια δεν είναι αυτή που της αξίζει»!

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μακρής επισήμανε ότι «Η κατάσταση στην τοπική αγορά, καθημερινά, πηγαίνει προς το χειρότερο. Η Κηφισιά πια δεν είναι αυτή που της αξίζει! Η εμπορική κίνηση του κέντρου παραπαίει και οι καταστηματάρχες –και με το δίκιο τους– διαμαρτύρονται, ευελπιστώντας οι αρχές να κάνουν κάτι καλύτερο για τον τόπο», προσθέτοντας ότι «ούτε με ευχολόγια ούτε και με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, οι οποίες, σε τελική ανάλυση, είναι αντιαναπτυξιακές, λες και κάποιος έχει ξεκινήσει μιαν ανυποχώρητη εκστρατεία αποεπένδυσης της Κηφισιάς. Δεν έχουν, όμως, γίνει από τη δημοτική αρχή οι απαραίτητες κινήσεις για την τόνωση της ανάπτυξης. Μέθοδοι και εργαλεία υπάρχουν. Λείπει η βούληση. Εκείνο που πρέπει α προσέξουμε είναι δύο βασικοί πυλώνες: η ανάπτυξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και η καταπολέμηση της ανεργίας. Δηλαδή, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»

Ειδικότερα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο κ. Μακρής τόνισε πως «Συγκεκριμένα, για τα καταστήματα αυτά μόνο η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κηφισιάς μπορεί να καθορίσει τη χρήση του κάθε ακινήτου. Επίσης, δεν είναι δυνατό στον ίδιο δρόμο να υπάρχουν εξόφθαλμες αδικίες, σε σημείο που το ένα κατάστημα να πληροί τους όρους και να έχει τη χρήση και το διπλανό να μην μπορεί! Αυτό σημαίνει ότι ο ελλιπής έλεγχος των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό ή την έγκριση ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και, πολλές φορές, οι πλημμελείς αποφάσεις κάποιων που οδηγούν σε λανθασμένα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό με βρίσκετε κάθετα αντίθετο με τη φιλοσοφία επιβολής προστίμων σε επιχειρηματίες – εμπόρους σε μια περίοδο μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης, που βιώνει η χώρα, οι οποίοι βάλλονται από διάφορες πλευρές.» 

Τι μας δήλωσαν και οι κάτοικοι 

Στο ίδιο ρεπορτάζ του «ΤΚ» οι κάτοικοι εξέφρασαν κι αυτοί τα παράπονά τους για την όλη μεθόδευση της δημοτικής αρχής. Θεωρούν πως τα καταστήματα, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος κινούν την τοπική αγορά, καθώς συγκεντρώνουν κόσμο και από άλλες περιοχές. Πιστεύουν ότι, παρά την οικονομική κρίση, ο χώρος της εστίασης και, γενικά, της διασκέδασης είναι εκείνος που κινείται, οπότε και αποτελεί «πόλο έλξης» επισκεπτών και πιθανών πελατών και σε άλλου είδους καταστήματα.

Τέλος, μας επισήμαναν πως οι δομές της δημοτικής αρχής κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς αναφορικά με τα ανταποδοτικά τέλη, ως προς την εκτέλεση των έργων που γι’ αυτά εισπράττονται.     

ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Βάζουν «θηλιά» στον λαιμό ακόμη και στους μικρούς επιτηδευματίες

 

Εκνευρισμός και ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ορισμένα υπαίθρια καταστήματα που βρίσκονται σε δημοτικούς χώρους, μετά την απόφαση της διοίκησης του δήμου να αυξήσει το ενοίκιο, φτάνοντας σε σημείο ακόμη και να το τριπλασιάσει! 

Σύμφωνα με δηλώσεις των ενδιαφερομένων, η «τρομακτική» αυτή αύξηση, όπου η διοίκηση όρισε ως νέο χρηματικό αντίκτυπο για μερικά υπαίθρια καταστήματα, δεν αποσκοπεί στην ευημερία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών, αλλά τους ωθεί σε ακόμη πιο στενά οικονομικά μονοπάτια. Κι αυτό, γιατί δημιουργεί για τα καταστήματα αυτά, αλλά και για τους ίδιους καταστηματάρχες, οικονομική δυσχέρεια, ενώ οι ίδιοι εκφράζουν την αμφιβολία τους, αν τελικά ο δήμος επιδιώκει τη λειτουργία τους ή το «λουκέτο» τους!

Μάλιστα, όπως μας δήλωσαν ορισμένοι από αυτούς, προκειμένου να αποτρέψουν την επερχόμενη αύξηση που τους έχει ζητηθεί, ετοιμάζονται να υποβάλουν ένσταση στην Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό να αποφύγουν τη δυσβάστακτη για αυτούς αύξηση, που σε ορισμένους φτάνει και το 300%, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει περιορίσει ακόμη και την αγορά ενός… κουλουριού! 

Όπως μας τόνισαν οι «πληγέντες» απ’ αυτή την υπέρογκη αύξηση του ενοικίου, τα έσοδα είναι μικρά και το χρηματικό ποσό που απαιτείται από τον δήμο θα είναι πολύ δύσκολο να το πληρώσουν. Μάλιστα, καταστηματάρχης υπαίθριου χώρου που έχει δεχτεί την αύξηση, μας δήλωσε ότι «τα μεροκάματα είναι μικρά, καθώς οι επιχειρήσεις μας έχουν να κάνουν με φθηνά προϊόντα. Είναι παράλογο να κυνηγούν μικρό-επιχειρηματίες που προσπαθούν να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί».

Εξάλλου, σύμμαχοι των υπαίθριων καταστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, τάσσονται οι παρατάξεις της μειοψηφίας, οι οποίες δεν υποστηρίζουν την απόφαση της διοίκησης να τριπλασιάσει το ετήσιο ενοίκιο ορισμένων καταστημάτων, ενώ ο δήμαρχος Κηφισίας Γιώργος Θωμάκος δήλωσε προ ημερών, κάτω από «πιέσεις» τοπικών παραγόντων, πως το θέμα των ενοικίων θα ξανασυζητηθεί.

Ωστόσο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας Ευάγγελος Αυλήτης, δήλωσε ότι «οι μεμονωμένες αυτές περιπτώσεις δεν έχουν να κάνουν με αύξηση, αλλά με στρογγυλοποίηση. Τα υπαίθρια αυτά καταστήματα δέχθηκαν "αύξηση" στο ενοίκιο τους, επειδή ο δημοτικός χώρος που βρίσκονται είναι παραπάνω τετραγωνικά μέτρα από κάποια αλλά υπαίθρια. Θεωρούμε άδικο, καταστηματάρχες που βρίσκονται σε μικρότερους υπαίθριους χώρους να έχουν το ίδιο ενοίκιο, με καταστηματάρχες που έχουν στη διάθεση τους μεγαλύτερους χώρους

Πηγή: Εφημερίδα Τύπος Κηφισιάς