A A A

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που οργάνωσε η Μεσσηνιακή Ένωση Β. Προαστίων Αττικής, στις 28 Ιανουαρίου 2017 για το κόψιμο της Βασιλόπιτας και την υποδοχή του Νέου Έτους.

Η εκδήλωση περιελάμβανε και συνεστίαση των μελών της. Η προσέλευση υπήρξε αθρόα και η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Προηγήθηκε η ευλογία της Βασιλόπιτας, από τον Πατέρα Κωνσταντίνο, εφημέριο του Ι.Ν. της Υπαπαντής του Κυρίου στις Αδάμες Ν.Κηφισιά.

Ακολούθησε η κοπή της Πίτας και οι χαιρετισμοί από τους επισήμως προσκεκλημένους, εκπροσώπους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Δήμαρχοι:  κ. Γεώργιος Θωμάκος,  του Δήμου Κηφισίας και Ν.Ερυθραίας και ο κ. Γεώργιος Πατούλης του Δήμου Αμαρουσίου, οι οποίοι έγιναν ενθουσιωδώς δεκτοί από τους Μεσσηνίους θαμώνες.

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Νικόλαος Κουτρουμπής, έκοψε κομμάτια της Πίτας, τιμώντας τους κορυφαίους Μεσσήνιους πολιτικούς κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και Αντώνη Σαμαρά, πρώην Πρωθυπουργό και Βουλευτή Μεσσηνίας, οι οποίοι όπως είπε, τιμούν την πατρίδα και μας κάνουν υπερήφανους, ως Μεσσηνίους.

Τις διαδικασίες της εκδηλώσεως συντόνισε ο Γ.Γ. της Ενώσεως, Πτέραρχος ε.α. και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αμαρουσίου κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Κουτρουμπής, αφού αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Ενώσεως το προηγούμενο έτος, περιέγραψε τη γενικότερη κατάσταση που συνεχίζει για έβδομο χρόνο να πλήττει τη ζωή του λαού και επικέντρωσε την ομιλία του, στο αμείλικτο ερώτημα: γιατί οι Έλληνες δε μπορούν να βρούν τον τρόπο να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βγάλουν τη χώρα από την οικονομική κρίση. Και ο κ. Κουτρουμπής, κατέληξε με  τις εξής παρατηρήσεις:  

«….Δεν είναι, όμως, μόνο η οικονομική κρίση, αυτό που πλήττει την κοινωνία μας και επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων. Σήμερα μεγαλύτερο πρόβλημα, θεωρείται ότι, είναι η απογοήτευση, η απελπισία και η κατάθλιψη, που έχουν καταλάβει  τους πολλούς, ως συνέπεια όχι μόνο της οικονομικής ανέχειας, αλλά της ηθικής κατάπτωσης, και της ελλείψεως οράματος και  ελπίδας   για το μέλλον. 

Ο Έλληνας αισθάνεται κοινωνικά απροστάτευτος και εθνικά ταπεινωμένος. Βλέπετε όσα, πρωτοφανή και αβάστακτα   γίνονται και λέγονται εις βάρος της πατρίδας μας, χωρίς σοβαρή απάντηση.  Σε μεγάλο ποσοστό, κυρίως οι νεότεροι άνθρωποι, έχουν σχηματίσει  την εντύπωση ότι το κράτος μας, ως κρατική-διοικητική οντότητα, προορισμένη για την οριοθέτηση και κατοχύρωση της εθνικής μας κυριαρχίας, για τη διασφάλιση της εσωτερικής ειρήνης, της ασφαλείας των πολιτών και της ελευθέρας ανάπτυξης της προσωπικότητας των ατόμων και των ομάδων,  υπεύθυνο για την προστασία,  τέλος , των πυλώνων που  αντιπροσωπεύουν  την Ελληνική παράδοση,  τον Ελληνικό μας  πνευματικό και πολιτιστικό πλούτο και την εθνική μας ταυτότητα, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. 

Το κράτος μας η πατρίδα μας, δεν ακτινοβολεί κλέος.  Έχει χάσει τη σαγήνη της. Η σχέση του πολίτη με  την πολιτεία είναι σχέση ανάγκης, ο πολίτης δε μετέχει στα κοινά από αγάπη, αλλά από συμφέρον, δεν τον πειράζει αν το συμφέρον του δεν εξυπηρετείται, να αλλάξει πατρίδα, με ελαφρά τη συνείδηση. Το ότι είναι Έλληνας δεν του λέει πολλά πράγματα. Έχει απαξιωθεί η ελληνική ταυτότητα.  Ο Ελύτης, γράφει: Δεν είμαι τυχαία Έλληνας. Είμαι Έλληνας διότι κατοικώ σ΄αυτό τον αμετάβλητο από αιώνων Ομηρικό τόπο, μου δώσανε  Ελληνική τη γλώσσα και έχω μέσα μου τον Πλάτωνα. 

Ο Περικλής, περιγράφοντας τη σχέση του πολίτη με την πόλη του, θέλει τον Αθηναίο, ένα ενεργό πολίτη. Ένα πολίτη που  συμμετέχει στα κοινά, από εθνική υποχρέωση που πηγάζει  από αγάπη για την όμορφη πόλη  του. Η σχέση πολίτη και πόλεως, στην αρχαία Αθήνα, μέσα από την παιδεία, κατέληγε να είναι σχέση ερωτική. Γι’ αυτό πρόκοβε η Αθήνα.

Μια τέτοια σχέση, είναι σήμερα εφικτή; Μπορεί να οικοδομηθεί στη σύγχρονη Ελλάδα; Και βέβαια μπορεί, αρκεί να επιλεγεί ο σωστός τρόπος. Αυτός ο θαυματουργός  ελληνικός τρόπος, που πάντα οι πρόγονοί μας ήξεραν να επιλέγουν, για  κάθε περίπτωση».