A A A

Μια ωριαία εποικοδομητική συνάντηση υψηλών προδιαγραφών» στο Υπουργείο Πολιτισμού είχε την Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημ. Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης με την Υπουργό, Κηφισιώτισσα και παλιά αθλήτρια του ΖΑΟΝ, Λυδία Κονιόρδου. 

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η υπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά για τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου μας, αλλά και έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις τοποθετήσεις του κ. Ζαπάντη, αναφορικά με τη διοργάνωση των διαφόρων Φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στον Δήμο Κηφισιάς. 

Μάλιστα, η υπουργός κατ' αρχήν συμφώνησε με την πιθανή συνεργασία, σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διοργάνωσης, των Φεστιβάλ της Κηφισιάς με το Φεστιβάλ Αθηνών, κάτι το οποίο και Θα αποτελέσει «σημείο αναφοράς» στην περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δρώμενων στην πόλη μας. 

Κάτω απ αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Ζαπάντης, με δήλωσή του στον «ΤΚ», πέρα του γεγονότος που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας τέτοιου είδους υψηλή συνεργασία, έδειξε απόλυτα ικανοποιημένος από την όλη συνάντηση και κυρίως από την αντιμετώπιση των θεμάτων από την υπουργό Πολιτισμού. 

Ενδιαφέρον για Φεστιβάλ 

Εξάλλου, με τη φράση ότι «Έχει ωριμάσει η στιγμή για να ξαναδούμε το ρόλο και τη λειτουργία του θεσμού των Φεστιβάλ στον 21ο αιώνα, και να δουλέψουμε για την αναβάθμισή τους μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας, αμοιβαιότητας και εξωστρέφειας», η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου άνοιξε στο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας την περασμένη Κυριακή (5 Φεβρουαρίου) «μια μαραθώνια και γόνιμη συνάντηση 60 πολιτιστικών φορέων από τις τέσσερις γωνιές της χώρας, οι οποίοι διοργανώνουν θερινά φεστιβάλ, αλλά και εκδηλώσεις όλον τον υπόλοιπο χρόνο» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Η υπουργός χαιρέτισε τη σχετική πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Κοντά του και την τέως καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Βίκυ Μαραγκοπούλου,  την καλλιτεχνική διευθύντρια του εορτασμού της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 Κέλλυ Διαπούλη και τον πρόεδρο της εταιρείας «Διάζωμα» Σταύρο Μπένο, που έκαναν τις βασικές εισηγήσεις πριν πάρουν το λόγο με τις προτάσεις τους οι συμμετέχοντες σε αυτό το φεστιβαλικό εργαστήρι. 

Συνολικά το «παρών» έδωσαν περισσότεροι από 100 διευθυντές και οργανωτές θερινών φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής κυρίως, εκπρόσωποι δήμων, έφοροι αρχαιοτήτων κ.ά. από την Ορεστιάδα ως το Ρέθυμνο και από τη Σκόπελο ως τον Ασπρόπυργο. 

«Ο θεσμός των φεστιβάλ έχει μια πλούσια κληρονομιά και ένα σύγχρονο δυναμικό που μπορεί να τον απογειώσει ακόμα και μέσα στο τσουνάμι των αλλαγών που ζει η Ελλάδα και η Ευρώπη» είπε η Λυδία Κονιόρδου, παρακολουθώντας ενεργά τις διάφορες τοποθετήσεις και μιλώντας όχι μονάχα με τη θεσμική αλλά και με την καλλιτεχνική ιδιότητά της. «Γι' αυτό υποστηρίζουμε τη δημιουργία από κοινού με τους περιφερειακούς φορείς, ενός Πιλοτικού Δικτύου Φεστιβάλ που θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων, παραγωγών, συμπαραγωγών και ανταλλαγών των περιφερειακών φεστιβάλ μεταξύ τούς και με τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με την προοπτική αυτή η συνεργασία να αποκτήσει εξωστρέφεια και να διευκολύνει συνέργειες με φεστιβάλ του εξωτερικού. Από τη δική μας πλευρά, του υπουργείου Πολιτισμού, δίνουμε έμφαση σε τρεις ειδικές κατηγορίες φεστιβάλ: στα φεστιβάλ που φιλοξενούνται σε αρχαιολογικούς χώρους, στα φεστιβάλ που γίνονται σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας, και, πολύ σημαντικό, στα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες». 

Με τη σειρά ταυ, ο Βαγγέλης Οεοδωρόπουλος τόνισε ότι η συνεργασία αυτή «θα συνεισφέρει στην κινητικότητα των καλλιτεχνών, θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνικών έργων και την ποικιλομορφία της πολιτισμικής προσφοράς και θα συμβάλει στη διεύρυνση ενός απαιτητικού κοινού στο κέντρο και στην περιφέρεια.» Το Φεστιβάλ Αθηνών, είπε, «θέλει να ανοίξει ένα διάλογο για τη σημερινή κατάσταση των φεστιβάλ, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα κίνηση που θα τονώσει τόσο την ειδική φυσιογνωμία και καλλιτεχνική τους ταυτότητα, όσο και την ανταλλαγή ή συμπαραγωγή θεαμάτων. Ένα δίκτυο σαν κι αυτά που προτείνουμε, θα εμπλουτιστεί άλλωστε καταλυτικά από τη σχέση που έχει ο κάθε τοπικός πολιτιστικός φορέας με τη δική τον τοπική κοινωνία, καθώς και με τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς». 

Και η εμπειρία από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, όπως συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού «θα γίνει το έναυσμα για το επόμενο βήμα». 

Τα ζητήματα που τονίστηκαν από πολλούς συμμετέχοντες στη συζήτηση, ήταν «η αναγκαιότητα να τεθούν κανόνες και κριτήρια για την αναβάθμιση των φεστιβάλ - ορισμένοι μίλησαν και για «σκληρή αξιολόγηση» - ενώ πολλοί υπογράμμισαν τη σημασία της διαφάνειας και της εξωστρέφειας («να δημιουργήσουμε γέφυρες ώστε το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας να ταξιδέψει στα ξένα φεστιβάλ»), την αναγκαιότητα της επιμόρφωσης των στελεχών τους και πάνω απ' όλα της διασφάλισης του τρόπου χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας των καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Όλοι συμφώνησαν ότι το κλειδί της επιτυχίας τους είναι η διαμόρφωση μιας διακριτής ταυτότητας των φεστιβάλ. 

Μετά τις εισηγήσεις των Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Βίκυς Μαραγκοπούλου, Κέλλυς Διαπούλη και Σταύρου Μπένου, τοποθετήθηκαν όσοι είχαν στείλει γραπτές προτάσεις στο ΥΠΠΟΑ και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε σε αρκετούς ακόμα συμμετέχοντες. Συνολικά έκαναν παρεμβάσεις 32 εκπρόσωποι περιφερειακών Φεστιβάλ.

Πηγή: Εφημερίδα Τύπος Κηφισιάς