A A A

Ένταση μεταξύ Δήμου και Συλλόγων, αλλά και κατά του ΕΕΣ για το κτίριο της Οδού Γεωργαντά.

Τι δήλωσαν αποκλειστικά στον «ΤΚ» οι πρωταγωνιστές.

Μεγάλη διάσταση έχει δοθεί στο θέμα της διάθεσης του κτιρίου του Ερυθρού Σταυρού για κατάλυμα προσφυγόπουλων, διχάζοντας την κοινωνία της Κηφισιάς, καθώς άλλοι σηκώνουν λάβαρα κατά μιας τέτοιας προοπτικής, ενώ άλλοι παντιέρες ανθρωπιστικής σημασίας.

Έτσι, το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Τετάρτη, 15 Μαρτίου), όπου αλληλένδετα ήταν τα ζητήματα της ενδεχόμενη φιλοξενίας ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων με την καθυστέρηση της επικείμενης κυριότητα του κτιρίου.

 

 

Μάλιστα, πλήθος κόσμου που από το ζήτημα, αρχικά, της κυριότητας του εν λόγω κτιρίου στον Δήμο Κηφισιάς, επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των ασυνόδευτων προσφύγων, κατέκλισε και την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση.   

Έτσι, επί του ζητήματος τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Εργαζομένων Κηφισιάς, από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αλωνίων, καθώς και από τη Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, ενώ η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κηφισιάς δήλωσε εγγράφως, σχετικά με την εγκατάσταση προσφυγόπουλων, ότι «με χαρά και αγάπη θα υποδεχτεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε περίπτωση που φιλοξενηθούν σε κτήρια στο Δήμο μας. Είμαστε διαθέσιμοι να συμβάλλουμε στο να γίνουν οι συνθήκες διαβίωσης τους όσο γίνεται καλύτερες και να αγκαλιασθούν από τα παιδιά μας και την τοπική κοινωνία.».

 

Η τοποθέτηση του δημάρχου

Ο δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος, στην τοποθέτησή του, επισήμανε ότι «αυτονόητα τα αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού» και έκανε έκκληση προς τους παρευρισκόμενους δημότες και εκπροσώπους συλλόγων να «διατηρούν την νηφαλιότητα από εξωφρενικές διαδόσεις και να μην παρασύρονται από όσους πολιτεύονται, που έχουν αυτονόητα κίνητρα» και πρόσθεσε πως, ενώ περιφερειάρχης και τα υπουργεία έχουν δηλώσει πως αναπόφευκτα δήμοι θα πρέπει να φιλοξενήσουν έναν αριθμό προσφύγων, αλλά «η Κηφισιά δεν προσφέρεται». 

Τόνισε ότι «οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί και που έχουν γνωστοποιηθεί, έστω και έμμεσα, είναι απολύτως σεβαστές και εξυπακούεται ότι έχουμε καθήκον να ασχοληθούμε λεπτομερώς με τα θέματα αυτά, δίνοντας όσες πληροφορίες γνωρίζουμε».

Ο κ. Θωμάκος ξεκίνησε, κάνοντας μια τεραστία αναφορά στο προηγούμενο διάστημα πριν από ένα χρόνο και περισσότερο που οι προσφυγικές ροές στη χωρά μας ήταν κυριολεκτικά ασυγκράτητες και είχαν σπείρει έντονη ανησυχία σε όλη την χώρα και είχαν ενημερώσει ανεπίσημα ότι όλοι οι δήμοι κάποια στιγμή θα καταστεί αναγκαίο να δεχτούν στον τόπο τους κάποια δομή μεταναστών, τονίζοντας πως αυτό, ευτυχώς, δεν συνέβη διότι μεσολάβησε η γνώστη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκιάς. 

Ωστόσο, ο δήμαρχος επισήμανε τη δημόσια δήλωση που είχε κάνει πως ο δήμος, αντικειμενικά, δεν προσφέρεται ούτε από πλευράς υποδομών ούτε από καμιά άλλη άποψη για εγκατάσταση μιας παρόμοιας δομής. Υστέρα από μια μακρηγορία, ο κ. Θωμάκος έφτασε στην κάρδια του θέματος, καθώς πριν από 1,5 με 2 μήνες ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός, άτυπα και ανεπίσημα, ενημέρωσε τον δήμο ότι ο Ερυθρός Σταυρός διεκδικεί ένα πρόγραμμα λειτουργιάς τεσσάρων δομών σε όλη την Ελλάδα για την υποδοχή μερικών μηνών (6 έως και 12 μήνες το πολύ) νεαρών ανηλίκων έως 12 ετών, που θα έχουν πλησιάσει από όλες τις αναγκαίες ιδιότητες (κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, ιατρούς, δάσκαλους, συνόδους. ασφάλειας, οδηγών κ.α.) και η επιλογή είναι το ισόγειο του κτιρίου της οδού Γεωργαντά 3, το οποίο είναι ένα κτίριο σε άθλια κατάσταση. 

«Εκφράσαμε επιφυλακτικά στον πρόεδρο ότι η διοίκηση του δήμου αντιμετωπίζει θετικά την υποδοχή από ιδιώτες μικρών ανηλίκων παιδιών, έκτοτε όμως όλο αυτό έχει ανασταλεί, διότι μεσολάβησε μια κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας σε μια από τις 4 δομές και το πρόγραμμα αυτό αυστηρά δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερες δομές» διευκρίνισε ο δήμαρχος.

Εξάλλου, η ταυτοποίηση των ανηλίκων και βεβαίως το ισόγειο που χρήζει σοβαρών επισκευών και ανακαίνισης προαπαιτούν αρκετό χρόνο. «Ωστόσο, καλούμαστε να το συζητήσουμε, εξαιτίας αυτής της υπερβολικής διασποράς εξωφρενικών φημών που φρόντισαν ορισμένοι να διοχετεύσουν στους συμπολίτες μας». 

Στη συνεχεία έκανε μια λεπτομερή ανάδρομη στο παρελθόν και στις προηγούμενες διοίκησης οι όποιες δεν είχαν κάνει κάποια κίνηση για να περάσει το κτίριο στα χέρια του δήμου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην ιδιοκτησία του Ερυθρού Σταυρού. 

Η διοίκηση, περίπου πριν από δυο μήνες, ξεκίνησε τη διαδικασία που θα πάρει κάποιους μήνες και έχει φροντίσει να άσκηση αγωγής που θα επιβληθεί η μεταφορά της κυριότητας στον δήμο, προβλέποντας ότι βέβαια δεν θα υπάρξει κάπου αντίδραση από τον Ερυθρό Σταυρό. «Χειροπιαστά και συγκεκριμένα, θα προσθέσουμε άλλο ένα κτίριο στην περιουσία του δήμου προς αξιοποίηση» επισήμανε. 

Ακόμη τόνισε ότι «ο Ερυθρός Σταυρός πρόκειται εγγράφως να δεσμευτεί, όπως μας έχει διαβεβαιώσει, ως προς τη δομή αυτή των μικρών ανηλίκων για τον μικρό αριθμό το πολύ 12 παιδιών, εφόσον όλα όσα προείπα για την ταυτοποίηση και ανακίνηση του χώρου». Παιδιά έως και τεσσάρων ετών είναι το 14% ασυνόδευτων ανηλίκων και το 28% έως 9 ετών ασυνόδευτων ανηλίκων. 

Συμφώνα με τον δήμαρχο, είναι εφικτό και εφόσον υπάρξει ένα κλίμα συναίνεσης και ο δήμος φυσικά θα πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού προτίθεται, σε ένα πλαίσιο πολιτισμού και ομαλού διάλογου, στο επόμενο διάστημα, να παράσχει όσες διευκρινήσεις και εξηγήσεις χρειάζεται σε εκπροσώπους συλλόγων, εκπροσώπους πολιτών και δημοτικούς συμβούλους και ο δήμαρχος φαίνεται να εμπιστεύεται τον σημερινό πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού.

Τέλος, ο δήμαρχος απάντησε στη ερώτηση που του τέθηκε «εάν μια ενδεχόμενη λειτουργιά υπηρεσίας ολιγόμηνης φιλοξενίας δυσκόλευε τον δήμο στην διεκδίκηση του ακινήτου», με τον κ. Θωμάκο να απαντάει πως «δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου αρνητικά και αυτό διότι ο Ερυθρός Σταυρός είχε πρωτοβουλία και είχε δηλώσει ανεπιφύλακτα να παραχωρηθεί στον δήμο».

 

Η θέση Ν. Χιωτάκη

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, έλαβε τον λόγο για να ενημερώσει για το «πως φτάσαμε ως εδώ», δίδοντας ένα χρονογράφημα από την πληροφόρησή του πως το κτίριο αυτό δικαιούται να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν πλέον «γηραιές» νοσηλεύτριες που το χρησιμοποιούσαν ως γηροκομείο τη δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι το οποίο συμβαίνει από το 2005. 

Πρόσθεσε πως ο Ερυθρός Σταυρός, όπως και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δικαιούται να αναμειχθεί με το προσφυγικό και όσον αφορά τις ενέργειες που θα πρέπει γίνουν για να περιέλθει, τελικά, το κτίριο της οδού Γεωργαντά και Κασσαβέτη, στον δήμο, «θα τις κάνουμε τώρα». Το θέμα φιλοξενίας προσφύγων είναι «πάρα πολύ ευαίσθητο και τα παιδιά πρόσφυγες ακόμη περισσότερο» καθώς είναι «ό,τι πιο δύσκολο να μιλάς για παιδιά». Τέλος, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, δήλωσε πως «είμαστε, ως παράταξη, μαζί σας». 

Η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, Δήμητρα Αγαπάκη, έλαβε τον λόγο δηλώνοντας κατηγορηματικά πως «το κτίριο δεν μας ανήκει» και αναφέρθηκε σε έγγραφα χρονολογούμενα το 2011, στα οποία «ο δήμος δεν φαίνεται να έχει κάποια ενέργεια» για να περιέλθει το κτίριο στον Δήμο Κηφισιάς. 

«Θα ήθελα να λάβουμε τον φάκελο αυτό, κυρία πρόεδρε, από την κυρία Αγαπάκη» είπε ακολούθως ο Νίκος Χιωτάκης. 

 

Τι είπαν άλλοι δημ. σύμβουλοι

Ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», Γιώργος Σκορδίλης, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα φιλοξενίας «καθώς προκάλεσε διχασμό, επειδή δεν υπήρχε πληροφόρηση», δηλώνοντας πως «ούτε το κτίριο είναι έτοιμο, ούτε είναι υπό την κυριότητα του δήμου» και ερωτώμενος γιατί «δεν έγινε η μεταφορά του στον δήμο;» και γιατί δεν προχώρησε η διαδικασία, αφού υπήρχε «η δικαστική απόφαση που… άνοιγε πόρτα». 

Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Παπαδόπουλος, πρόσθεσε επί του ζητήματος του κτιρίου να γίνει επαρκής ενημέρωση εντός δεκαπενθημέρου, επισημαίνοντας πως «είναι επαρκής ο χρόνος».  

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Αντώνης Μήλας, εξ αφορμής του προσφυγικού ζητήματος, κάλεσε για διεκδικήσεις «ανθρώπινης στέγασης» και στην εκπαίδευση των ενδεχόμενων ανήλικων προσφύγων, αλλά και την «απομόνωση των φασιστών».

 

Και συγκέντρωση πολιτών προκάλεσε η διάθεση κτιρίου του ΕΕΣ για κατάλυμα

Ενωμένοι με την ιδιότητα των κατοίκων του Δήμου Κηφισιάς, την Δευτέρα 6 Μαρτίου, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων, αλλά και δημοτικών συνδυασμών, με θέμα την διάθεση του κτιρίου του Ερυθρού Σταυρού για προσφυγικό κατάλυμα. 

Τη συνάντηση των πολιτών φέρεται να πυροδότησε η δήλωση του δημάρχου, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου, περί ανηλίκων προσφύγων, οι οποίοι ενδέχεται να βρουν κατάλυμα στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού, στην οδό Γεωργαντά 3 και Κασσαβέτη. 

Ο λόγος ανησυχίας των συλλόγων, που διοργάνωσαν την συνάθροιση σε καφετέρια της Πολιτείας, είναι η χρήση του κτιρίου ως οτιδήποτε άλλο παρά τον κοινωφελή σκοπό για του δημότες της περιοχής που βρίσκεται και κατ’ επέκταση των Υπηρεσιών του Δήμου Κηφισιάς.

Το κτίριο, προς το παρόν, βέβαια, ανήκει τυπικά στον Ερυθρό Σταυρό, παρά τη δωρεά του στον δήμο από την νεκρή τέως ιδιοκτήτρια του, η οποία εν ζωή υπήρξε και νοσηλεύτρια στο εν λόγω νοσοκομείο.   

Οι διοργανωτές της άτυπης συνάντησης ήσαν πολίτες, οι οποίοι είναι μέλη συλλόγων του δήμου, όπως ο Σύλλογος Πολιτείας, ο Σύλλογος Κηφισιωτών, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αλωνίων και Παραδοσιακού Κέντρου Κηφισιάς, ενώ παραβρέθηκαν και ο δημοτικοί σύμβουλοι επικεφαλής συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για την Κηφισιά» Γιάννης Καπάτσος και ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «ΣΙΓΟΥΡΑ ΒΗΜΑΤΑ» Γιώργος Παπαδόπουλος. 

 

Τι μας δήλωσε ο Γ. Καπάτσος

Ο Γιάννης Καπάτσος, μιλώντας αποκλειστικά στον «ΤΚ» για το κτίριο που, προς το παρόν, ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό, επισήμανε ότι «πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου, ο οποίος όμως δεν έχει κάνει τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε να συμβεί αυτό». Όσον αφορά την καταλληλότητα του κτιρίου για τη φιλοξενία και στέγαση, ο κ. Καπάτσος έχει διαπιστώσει πως «δεν είναι ετοιμόρροπο, είναι εγκαταλελειμμένο, θέλει εργασίες». 

Εξάλλου, για τη συζήτηση περί δημιουργίας δομής ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ο κ. Καπάτσος θεωρεί πως «είναι ένα άλλο θέμα, τελείως διαφορετικό», για το οποίο είναι πρόθυμος ενδεχόμενης διαβούλευσης επ’ αυτού, «εάν οπωσδήποτε πρέπει να γίνει». Υπήρξε ξεκάθαρος για τις προθέσεις του περί ήρεμης συζήτησης, «όταν υπάρχει ένα πρόβλημα το πρόβλημα πρέπει να το λύνεις για το καλό όλων», συμπληρώνοντας «κι όχι να ¨πεθάνουν τα παιδάκια¨ και άλλες τέτοιες βλακείες που λένε…». 

Τέλος, διέψευσε τους τίτλους περί «Ψήφισμα μίσους», όπως δημοσιεύθηκε από τοπικό ηλεκτρονικό μέσο και αναδημοσιεύθηκε από αθηναϊκό, λέγοντας ότι «Ο Δήμος Κηφισιάς θα μπορούσε να γλυτώνει πολλά χρήματα από ενοίκια, εάν το κτίριο αυτό ανασκευαστεί και, όπως προβλέπει το συμβόλαιο δωρεάς, στεγάσει υπηρεσίες του δήμου». 

 

Και οι απόψεις Παπαδόπουλου

Μιλώντας αποκλειστικά στον «ΤΚ» και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδόπουλος, δήλωσε πως «ως ορισμένη ομάδα πολιτών δεν έχουμε τοποθετηθεί για την αποδοχή ή όχι των προσφύγων στον δήμο μας, αλλά τοποθετούμαστε νομικά πως το κτίριο αυτό ανήκει στον Δήμο Κηφισιάς, όπως έχει αποφασίσει η ίδια η δικαιοσύνη». Συνεπώς, το συγκεκριμένο κτίριο δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί από τον Ερυθρό Σταυρό για οποιονδήποτε χρήση, για λόγους νομικούς. 

Μάλιστα, σε αίτηση που συνέταξε ο κ. Παπαδόπουλος αναγράφει: «Η Δικαιοσύνη, το έτος 2010, αποφάνθηκε τελεσίδικα ότι το εν λόγω ακίνητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για φιλανθρωπικό σκοπό υπέρ των δημοτών και εν γένει των κατοίκων του Δήμου Κηφισιάς και συγκεκριμένα για την στέγαση κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Ειδικότερα με την υπ΄αρ.3646/2010 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, κρίθηκε αμετάκλητα ότι η βούληση της δωρήτριας του εν λόγω ακινήτου θα πραγματοποιηθεί με την στέγαση κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Κηφισιάς , σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου.

Επειδή δεν υφίσταται σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα , ζητούμε σύμφωνα με τον Κανονισμό που διέπει την λειτουργία του, να εισαχθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα η έγκριση και αποδοχή της βούλησης της δωρήτριας για την χρήση του ακινήτου του ακινήτου επί της οδού ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ αρ. 3 στην Κηφισιά, για την στέγαση κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και η λήψη σχετικής απόφασης.» 

Ενώ η δήλωση προς πάσα αρχή και αρμόδιο φορέα συμπληρώνει: «Με την παρούσα μας, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την αντίθεσή μας προς οποιαδήποτε Αρχή, Φορέα, Νομικό ή Φυσικό Πρόσωπο , που με τυχόν ενέργειά του κινηθεί ενάντια και κατά παράβαση της ανωτέρω αναγνωρισμένης χρήσης και ότι θα υπερασπισθούμε με κάθε νόμιμο μέσο την χρήση του ακινήτου αυτού για φιλανθρωπικό σκοπό, πάντα προς όφελος των κατοίκων του Δήμου Κηφισιάς.» 

 

Πηγή: Εφημερίδα "Τύπος Κηφισιάς"