A A A

Μετά τις Συνοικιακές Συνελεύσεις, τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό έρχονται και τα Συνοικιακά Συμβούλια.

Τα Συνοικιακά Συμβούλια μέσα από μια σύγχρονη μορφή άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και σε συνέχεια των Συνοικιακών Συνελεύσεων που εδραιώθηκαν το 2014, αναβιώνουν στο Δήμο Κηφισιάς.

Ο κάτοικοι της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης τόσο στις Συνοικιακές Συνελεύσεις όσο και στην υλοποίηση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού απέδειξαν ότι λειτουργούν συντονισμένα, ότι μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην καθημερινότητα τους με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει και στην συγκρότηση του νέου δημοκρατικού οργάνου.

 

Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Συνοικιακά Συμβούλια απαιτείται η συμβολή των πολιτών της Κηφισιάς της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης, καθώς θα πραγματοποιηθούν εκλογές τον Οκτώβριο για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους.

Στόχος η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων.

Η περιοχή του Δήμου διαιρείται σε 14 συνοικίες, όπου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του 11μελούς προεδρείου.

Συνοικίες Κηφισιάς. Ν.Κηφισιά, ευρύτερη περιοχή «Ελπιδοφόρου», (από Ελαιών έως Δρυμώνος),  Ν.Κηφισιά, (από Ελαιών έως Ούλεν), Κάτω Κηφισιά, Αλώνια, Εργατικές Πολυκατοικίες, Κεφαλάρι, Αδάμες, Πολιτεία, Άνω Κηφισιά

Συνοικίες Νέας Ερυθραίας: Καστρί, Μορτερό, Συνοικισμός, Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου

Συνοικίες Εκάλης: Εκάλη

 

 

Ο κανονισμός λειτουργίας των Συνοικιακών Συμβουλίων:

 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΛΑΪΚΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΣΤΙΣ  ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

 

ΑΡΘΡΟ 1

Για την προώθηση της λαϊκής συμμετοχής στις τοπικές υποθέσεις, την ευαισθητοποίηση και την οργάνωση των δημοτών και κατοίκων για την έρευνα, τον εντοπισμό, την καταγραφή και την επίλυση των τοπικών προβλημάτων  και αναγκών των κατοίκων των συνοικιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 214 του Ν. 3463/2006, η περιοχή του Δήμου Κηφισιάς διαιρείται σε συνοικίες στις οποίες λειτουργούν Συνοικιακά Συμβούλια. 

 

ΑΡΘΡΟ 2

Σκοπός και ρόλος των Συνοικιακών Συμβουλίων

1. Σκοπός των Συνοικιακών Συμβουλίων είναι η έρευνα, ο εντοπισμός, η καταγραφή των τοπικών προβλημάτων, αναγκών και δυνα¬τοτήτων κάθε γειτονιάς, καθώς και η ιεράρχηση, επεξεργασία και προώθηση της λύσης κάθε τοπικού προβλήματος.

2. Τα συνοικιακά συμβούλια είναι λαϊκά αιρετά όργανα που εκλέγονται άμεσα από όλους τους κατοίκους. Ο ρόλος τους είναι ουσιαστικός, εκφράζουν τη γνώμη των κατοίκων για τα θέματα που τους αφορούν, αποφασίζουν και προτείνουν στη Δημοτική Αρχή οτιδήποτε έχει σχέση με θέματα τοπικά και γενικά του Δήμου. Με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον συμμετέχουν δραστήρια στην εκτέλεση του Δημοτικού προγράμματος και παίρνουν ενεργό μέρος στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της συνοικίας.

3. Τα συνοικιακά συμβούλια ενισχύουν τη Δημοτική Αρχή στους διεκδικητικούς της αγώνες και παλεύουν δίπλα της για την αυτοτέλεια, την ανάπλαση και την εξύψωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο στέριωμα και βάθεμα της δημοκρατίας, την ασφάλεια, την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο και συνοχή, καθώς και τη χρηστή διαχείριση προϋπολογισμένων πόρων όπως στην περίπτωση του συστήματος συμμετοχικού προϋπολογισμού για την ικανοποίηση εκάστοτε των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. 

 

ΑΡΘΡΟ 3

Αρμοδιότητες Συνοικιακού Συμβουλίου

 

1. Το συνοικιακό συμβούλιο διατυπώνει προς τα όργανα διοίκησης του Δήμου γνώμες και προτάσεις για τα θέματα που αφορούν τη συνοικία και τους κατοίκους της και ιδιαίτερα για θέματα παιδείας και λαϊκής επιμόρφωσης, υγείας και κοινωνι¬κής πρόνοιας, καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα (χρήσεις γης, κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, κτίρια και εγκαταστάσεις, κυκλοφορία και συγκοινωνία, πράσινο, έργα και δίκτυα υποδομής), θέματα άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, θέματα αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας και τοπικών πόρων, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο θέμα ανήκει στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και απασχολεί τους κατοίκους της συνοικίας.

2. Για τα πιο πάνω θέματα το συνοικιακό συμβούλιο αποφασίζει είτε με δική του πρωτοβουλία είτε ύστερα από παραπομπή από τα αρμόδια όργανα του Δήμου. Οι αποφάσεις του συνοικιακού συμβουλίου διαβιβάζονται από τον πρόεδρο του στο Δήμαρχο, ο οποίος μεριμνά για την επεξεργασία κάθε απόφασης από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

3. Μετά την επεξεργασία αυτή η απόφαση του συνοικιακού συμβουλίου, συνοδευόμενη από τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, διαβιβάζεται στο αρμόδιο, κατά περίπτωση, όργανο του Δήμου για να λάβει σχετική απόφαση. Η απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Δήμου αποστέλλεται στο συνοικιακό συμβούλιο μέσα σε δυο μήνες από την ημερομηνία παρέλευσης της απόφασης του συνοικιακού συμβουλίου στο Δήμο.

4. Κάθε έτος το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων λειτουργίας του επόμενου έτους κάθε συνοικιακού συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη τις δραστηριότητες του. Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στο συνοικιακό συμβούλιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

5. Το συνοικιακό συμβούλιο καταρτίζει σχέδιο του προϋπολογισμού εξόδων της συνοικίας για το επόμενο οικονομικό έτος, ο οποίος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ανώτατο ποσό που καθορίστηκε σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο. Το σχέδιο συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση η οποία περιέχει αιτιολόγηση κάθε εγγραφής και αποστέλλεται έγκαιρα στη εκτελεστική Επιτροπή έως το τέλος Οκτωβρίου.

6. Η εκτελεστική επιτροπή εξετάζει: α) αν οι συνολικές δαπάνες που αναγράφονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού εξόδων της συνοικίας υπερβαίνουν το ανώτατο ποσό που έχει καθορισθεί από το δημοτικό συμβούλιο για κάθε συνοικία, β) αν οι δαπάνες είναι νόμιμες. Η εκτελεστική επιτροπή διαγράφει κάθε δαπάνη που δεν συγκεντρώνει τις πιο πάνω υπό στοιχείο β΄ προϋποθέσεις και, σε περίπτωση υπέρβασης του πιο πάνω ανώτατου ποσοστού, περικόπτει τα επί μέρους κονδύλια.

7. Το σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων της συνοικίας, όπως τελικά διαμορφώνεται από την εκτελεστική επιτροπή, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο εντάσσεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου. Στον προϋπολογισμό του Δήμου περιλαμβάνονται ιδιαίτερα κεφάλαια για κάθε συνοικία.

8. Αν δεν καταρτισθεί ή δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα στην εκτελεστική επιτροπή το σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων της συνοικίας, καταρτίζεται από την εκτελεστική επιτροπή.

 

ΑΡΘΡΟ 4

Συνοικίες

Η περιοχή του Δήμου διαιρείται στις παρακάτω δεκατέσσερις (14) συνοικίες:

 

Α. Συνοικίες Κηφισιάς

1. Νέα Κηφισιά (από  Ελαιών έως  Δρυμώνος)

2. Κάτω Κηφισιά

3. Αλώνια

4. Νέα Κηφισιά  (από  Ελαιών  έως  ΟΥΛΕΝ)  

5. Εργατικές  Πολυκατοικίες

6. Κεφαλάρι

7. Αδάμες

8. Πολιτεία

9. Άνω  Κηφισιά

 

 Β. Συνοικίες Νέας Ερυθραίας

10. Καστρί

11. Μορτερό

12. Συνοικισμός Ν. Ερυθραίας

13. Συνοικισμός Εθνικιστών & Αναπήρων Πολέμου

 

 Γ. Συνοικίες Εκάλης

14. Εκάλη

 

Τα όρια επί των κοινών οδών ορίζονται μέχρι τον άξονα αυτών.

 

ΑΡΘΡΟ 5

Όργανα της Συνοικίας

1. Όργανα της συνοικίας είναι η συνέλευση των κατοίκων, το συνοικιακό συμβούλιο και ο Πρόεδρος του συνοικιακού συμβουλίου.

2. Η συνοικιακή συνέλευση είναι βασικό γνωμοδοτικό όργανο της συνοικίας, με την  έννοια ότι οι προτάσεις της εξετάζονται από το συνοικιακό συμβούλιο για οποιοδήποτε θέμα περιέρχεται στα αντικείμενά του, είναι δε υποχρεωμένο να τις εκτελεί. Καθορίζει το γενικό πλαίσιο, έχει την εποπτεία και τον έλεγχο όλης της δραστηριότητας του συνοικιακού συμβουλίου και των επιτροπών γειτονιάς που συγκροτούνται απ' αυτό. 

3. Η συνοικιακή συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν παραβρίσκονται τουλάχιστον τριάντα (30) κάτοικοι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της συνοικίας. 

 

ΑΡΘΡΟ 6

Συγκρότηση Συνοικιακών Συμβουλίων

1. Σε κάθε συνοικία εκλέγεται  ένα συνοικιακό συμβούλιο. Κάθε συνοικιακό συμβούλιο αποτελείται από έντεκα (11) μέλη.

2. Το καθήκον των μελών του συνοικιακού συμβουλίου είναι τιμητικό και άμισθο.

 

ΑΡΘΡΟ 7

Θητεία και εκλογή Συνοικιακών Συμβουλίων

 

1. Η θητεία των συνοικιακών συμβουλίων διαρκεί πέντε έτη και λήγει σε κάθε περίπτωση στο τέλος του τέταρτου έτους της δημοτικής περιόδου.

2. Σε όλες τις συνοικίες η εκλογή τους γίνεται ταυτόχρονα μια Κυριακή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του πρώτου έτους της δημοτικής περιόδου.  

3. Η προκήρυξη των εκλογών για ανάδειξη συνοικιακών συμβουλίων γίνεται από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή τουλάχιστον τριάντα μέρες πριν από τη διενέργεια τους.

4. Αν σε κάποιο εκλογικό τμήμα δεν έγινε ψηφοφορία, γίνεται την επόμενη Κυριακή.

 

ΑΡΘΡΟ 8

Έδρα και σφραγίδα Συνοικιακών Συμβουλίων

1. Η έδρα του συνοικιακού συμβουλίου βρίσκεται μέσα στη συνοικία του, όπου λειτουργεί και το γραφείο του. Μέχρι τη στέγαση του συνοικιακού συμβουλίου στη συνοικία, καθώς και όταν υπάρχει ειδικός λόγος, αυτό μπορεί να συνεδριάζει και να λειτουργεί στο Δημοτικό κατάστημα.

2. Η σφραγίδα του συνοικιακού συμβουλίου κατασκευάζεται από το Δήμο, έχει σχήμα κύκλου και αναγράφει σε εξωτερική περιφέρεια τη φράση «ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ», σε εσωτερική τη φράση «ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ» και σε συνέχεια αυτής το όνομα της οικείας συνοικίας σε πτώση γενική π.χ. «ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΩ ΚΗΦΙΣΙΑΣ» ή «ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΑΛΗΣ».

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ

 

ΑΡΘΡΟ 9

Σχέσεις με το Δήμο

1. Τα συνοικιακά συμβούλια δρουν ανεξάρτητα και αυτόνομα στις συνοικίες, πάντοτε όμως μέσα στο γενικό πλαίσιο της δραστηριότητας που διαγράφεται με τις αποφάσεις των οργάνων που διοικούν το Δήμο και σε συνεργασία με αυτά. Σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούν το δημοτικό συμβούλιο, την Εκτελεστική Επιτροπή, το Δήμαρχο ή τις υπηρεσίες του Δήμου κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο ασκεί την εποπτεία των συνοικιακών συμβουλίων και των επιτροπών γειτονιάς που συγκροτούνται απ' αυτό, με τρόπο που δεν εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους.  

2. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου καλεί τους προέδρους των συνοικιακών συμβουλίων ή τους νόμιμους αντικαταστάτες τους να μετέχουν στις τακτικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν τη συνοικία τους στις οποίες έχουν δικαίωμα να παίρνουν το λόγο και να αναπτύσσουν κάθε θέμα που έχει σχέση με τη συνοικία τους, όπως, επίσης και κατά τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.

3. Οι Πρόεδροι των συνοικιακών συμβουλίων πρέπει να κάνουν γνωστές από πριν και έγκαιρα στο Δήμαρχο και στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο τις συνεδριάσεις τους και τις συγκαλούμενες συνοικιακές συνελεύσεις.

4. Για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν μια συνοικία μπορούν να γίνονται κοινές συσκέψεις των συνοικιακών συμβουλίων με το Δήμαρχο ή τους νόμιμους αναπληρωτές του.

5. Τα συνοικιακά συμβούλια μπορούν να λαμβάνουν γνώση για την πορεία όλων των υποθέσεων του Δήμου, που τα αφορά, οι υπηρεσίες του οποίου τους παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση.

6. Στα συνοικιακά συμβούλια μπορούν να παρευρεθούν ο Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι και να συμμετέχουν στις εργασίες τους με δικαίωμα λόγου και χωρίς δικαίωμα ψήφου.

 

ΑΡΘΡΟ 10 

Σχέσεις με τους μαζικούς φορείς

Τα συνοικιακά συμβούλια λειτουργούν παράλληλα και συνεργάζονται μόνιμα και στενά με τους μαζικούς φορείς της συνοικίας (συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, εξωραϊστικούς, πολιτιστικούς, αθλητικά σωματεία κλπ), για την αντιμετώπιση και προώθηση της λύσης κοινών προβλημάτων που αφορούν τη συνοικία τους, χωρίς να τους υποκαθιστούν.

 

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

 

ΑΡΘΡΟ 11 

Εκλογική Επιτροπή

1. Τη γενική ευθύνη και εποπτεία της διεξαγωγής των εκλογών των συνοικιακών συμβουλίων, στις συνοικίες του Δήμου, από την προκήρυξη τους μέχρι και την επικύρωση των αποτελεσμάτων τους, έχει η εκλογική επιτροπή, που συγκροτείται από το Δημοτικό Συμβούλιο.  

2. Η εκλογική επιτροπή είναι 10 μελής, συγκροτείται από το Δημοτικό Συμβούλιο και αποτελείται από το Δήμαρχο ή τον  Αντιδήμαρχο που ορίζει ο Δήμαρχος που είναι πάντοτε ο Πρόεδρος της, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, από έναν εκπρόσωπο όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου και συμπληρώνεται από κατοίκους του Δήμου ύστερα από κλήρωση.

3. Πέρα από τα συγκεκριμένα καθήκοντα της, που αναφέρονται σε άλλα άρθρα, η εκλογική επιτροπή, έχει τη γενική ευθύνη και εποπτεία των εκλογών σε όλες τις συνοικίες από την προκήρυξη τους, μέχρι την επικύρωση των αποτελεσμάτων τους, οπότε παύει να λειτουργεί.

4. Η εκλογική επιτροπή, συγκαλείται από τον Πρόεδρο της, βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα έξη τουλάχιστον μέλη της και οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του Προέδρου της Επιτροπής  και, αν αυτός απουσιάζει του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και παραπέρα του Δημοτικού Συμβούλου που στις εκλογές έχει εκλεγεί με τους πιο πολλούς ψήφους.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ 

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

 

ΑΡΘΡΟ  12 

Εκλογείς

1. Όλοι οι κάτοικοι της συνοικίας από δεκαοκτώ χρονών και πάνω, που είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί με νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, έχουν δικαίωμα να εκλέγουν το συνοικιακό συμβούλιο, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι δημότες και γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που χρησιμοποιούνται κατά την εκλογή βουλευτών και δημοτικών αρχών.

2. Κατοικία θεωρείται ο τόπος της κύριας και μόνιμης εγκατάστασης. Η 1η Ιανουαρίου κάθε έτους θεωρείται ημερομηνία γέννησης όλων εκείνων που έχουν γεννηθεί το έτος αυτό.

3. Οι στερήσεις του εκλογικού δικαιώματος που προβλέπονται για την εκλογή δημοτικών αρχών, ισχύουν και για την εκλογή των συνοικιακών συμβουλίων.

 

ΑΡΘΡΟ 13

Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Εκλογικό δικαίωμα δεν αναγνωρίζεται σε περισσότερες από μια συνοικίες.

 

ΑΡΘΡΟ 14 

Εκλογικοί κατάλογοι

1. Οι εκλογικοί κατάλογοι των συνοικιών συντάσσονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία και με τη βοήθεια του οικείου συνοικιακού συμβουλίου, που προβαίνει σε απογραφή των εκλογέων κατοίκων και είναι μικτοί (ανδρών και γυναικών).

2. Από τον εκλογικό κατάλογο διαγράφονται όσοι παύουν να είναι κάτοικοι της συνοικίας ή στερηθούν το εκλογικό δικαίωμα.

3. Ενστάσεις κατά της διαγραφής εκλογέων από τον εκλογικό κατάλογο της συνοικίας ή της άρνησης εγγραφής τους σ' αυτόν, μπορούν να γίνουν μόνο από τον αποκλεισμένο εκλογέα, εκδικάζονται δε από το συνοικιακό συμβούλιο, που η απόφαση του ελέγχεται από την Εκλογική Επιτροπή, μόνο μετά από προσφυγή του ενδιαφερομένου.

4. Η ψηφοφορία γίνεται με βάση τον εκλογικό κατάλογο και τα παραρτήματα του, που οριστικοποιούνται ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Με ενσωμάτωση των παραρτημάτων στο βασικό κατάλογο μπορεί κατά καιρούς, να γίνεται αναθεώρηση και κωδικοποίηση του.

5. Για τη σύνταξη και αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων των συνοικιακών συμβουλίων μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο ή  υπεύθυνη δήλωση των εκλογέων περί κατοικίας τους στη συνοικία, με εξαίρεση τον όρκο.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑ

 

ΑΡΘΡΟ  15 

Προσόντα εκλογιμότητας

1. Μέλος του συνοικιακού συμβουλίου μπορεί να εκλεγεί μόνο όποιος έχει αντίστοιχο εκλογικό δικαίωμα στη συνοικία.

2. Όποιος στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα ή παύσει να είναι κάτοικος της συνοικίας, χάνει αυτόματα την ιδιότητα του μέλους του συνοικιακού της συμβουλίου. Μετά την επικύρωση της εκλογής η σχετική διαπιστωτική απόφαση εκδίδεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

 

ΑΡΘΡΟ 16 

Υποβολή Υποψηφιοτήτων

1. Δηλώσεις υποψηφιότητας στο συγκεκριμένο συνοικιακό συμβούλιο, υποβάλλονται γραπτά, υπογραφόμενες από τους υποψήφιους, στον Πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής ή τον εντεταλμένο από αυτόν δημοτικό σύμβουλο, στο Δημοτικό Κατάστημα τις εργάσιμες μέρες και ώρες από την επομένη της προκήρυξης των εκλογών και επί δέκα (10) εργάσιμες μέρες.  

2. Στη δήλωση αναγράφονται το επώνυμο, το όνομα, το όνομα γονέων, η ιθαγένεια, το έτος και ο τόπος γεννήσεως, η διεύθυνση κατοικίας (οδός, αριθμός) και το επάγγελμα κάθε υποψήφιου. Η γραπτή δήλωση υποψηφιότητας πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου ότι στο πρόσωπο του δεν συντρέχει περίπτωση στέρησης του εκλογικού δικαιώματος.

 

ΑΡΘΡΟ  17 

Ανακήρυξη υποψηφίων

1. Η ανακήρυξη των υποψηφίων γίνεται κατά συνοικίες με απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής, δημοσιεύεται από τον Πρόεδρο της προφορικά και εκτίθεται στο Δημοτικό Κατάστημα δημόσια την τρίτη μέρα από τη λήξη προθεσμίας υποβολής δηλώσεων υποψηφιοτήτων.

2. Αντιρρήσεις κατά της απόφασης της εκλογικής επιτροπής επιτρέπεται να προβληθούν μόνο από τον υποψήφιο που δεν ανακηρύχθηκε, γραπτά και το αργότερο μέχρι το μεσημέρι (12:00 ώρα) της μεθεπόμενης μέρας από την ανακήρυξη. Οι αντιρρήσεις απευθύνονται στην εκλογική επιτροπή που αποφασίζει για αυτές με ειδικά αιτιολογημένη, ενιαία για όλες και αμετάκλητη απόφαση της μέσα σε δύο ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.

3. Κατά της εξέτασης της συνδρομής των προϋποθέσεων και του παραδεκτού των δηλώσεων υποψηφιότητας και της βασιμότητας των σχετικών αντιρρήσεων, η εκλογική επιτροπή παίρνει υπόψη της κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο με εξαίρεση τον όρκο. Παρέχεται η δυνατότητα υποστήριξης των αντιρρήσεων ενώπιον της επιτροπής από πληρεξούσιο δικηγόρο του ενδιαφερομένου.

 

ΑΡΘΡΟ 18

 Εκλογικό σύστημα

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη κάθε συνοικιακού συμβουλίου θα διεξαχθεί με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

 

ΑΡΘΡΟ 19

Ψηφοδέλτια

1. Σε κάθε συνοικία η εκλογή γίνεται με άμεση καθολική και μυστική ψηφοφορία με έντυπα ψηφοδέλτια, που τυπώνονται σε χαρτί λευκό με μαύρο μελάνι και σε σχήμα ορθογώνιο, με τη φροντίδα του Δήμου.  

2. Σε όλες τις συνοικίες το πλάτος (βάση και απέναντι πλευρά της) των ψηφοδελτίων είναι δέκα τέσσερα (14) εκατοστά του μέτρου ενώ το μήκος τους είναι τριάντα (30) εκατοστά.

3. Στο επάνω μέρος του ψηφοδελτίου αναγράφονται με κεφαλαία  γράμματα σε πρώτο στίχο οι λέξεις ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, σε δεύτερο στίχο οι λέξεις ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ και το όνομα της οικείας συνοικίας σε πτώση γενική π.χ. ΑΝΩ ΚΗΦΙΣΙΑΣ. Ακολουθούν με απόλυτη αλφαβητική σειρά επωνύμων τα ονόματα όλων των υποψηφίων, που έχουν ανακηρυχθεί στη συνοικία. Το όνομα κάθε υποψηφίου αναγράφεται σε ένα στίχο και περιλαμβάνει με κεφαλαία γράμματα το επώνυμο, το κύριο όνομα του και το τυχόν υποκοριστικό σε παρένθεση και στη συνέχεια με μικρά γράμματα, σε πτώση γενική με πρόταξη του άρθρου το κύριο όνομα του πατέρα. 

4. Η απόσταση των στίχων και γενικότερα η διάταξη των εντύπων ενδείξεων στα ψηφοδέλτια μιας συνοικίας είναι ίδια.

5. Η εκλογική επιτροπή υποχρεώνεται για την επαρκή και έγκαιρη τροφοδότηση της αρμόδιας εφορευτικής επιτροπής κάθε εκλογικού τμήματος με ψηφοδέλτια, περιλαμβανομένων και των λευκών ψηφοδελτίων, την προηγουμένη ημέρα της ψηφοφορίας.

6. Ο εκλογέας έχει το δικαίωμα να σημειώνει μέχρι δύο (2) σταυρούς δίπλα (δεξιά ή αριστερά) στο όνομα του υποψηφίου που θα επιλέξει. Περισσότεροι σταυροί από δύο (2) καθιστούν το ψηφοδέλτιο άκυρο.

 

ΑΡΘΡΟ 20 

Ακυρότητες ψηφοδελτίων

Τα ψηφοδέλτια είναι άκυρα μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Αν δεν έχει τυπωθεί σε λευκό χαρτί με μαύρο μελάνι.

2. Αν έχει ολοφάνερα διαφορετικό σχήμα ή διαφορετικές διαστάσεις απ' αυτά που καθορίζονται παραπάνω, καθώς και όταν η μορφή ή η διάταξη των εντύπων ενδείξεων του διαφέρουν ολοφάνερα από τα ψηφοδέλτια με τα οποία εφοδιάζει τα εκλογικά τμήματα η εκλογική επιτροπή.

3. Αν αφορά διαφορετική συνοικία.

4. Αν βρεθεί στο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ψηφοδέλτια ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.

5. Αν βρεθεί σε φάκελο διαφορετικής ποιότητας ή διαστάσεων από τους φακέλους που δίδονται στο κατάστημα ψηφοφορίας από την Εφορευτική Επιτροπή ή σε φάκελο που δεν φέρει τη μονογραφή του Προέδρου και τη σφραγίδα της Εφορευτικής Επιτροπής.

6. Αν σε οποιοδήποτε πλευρά του ή σε οποιοδήποτε μέρος του φακέλου του υπάρχουν λέξεις, υπογραμμίσεις, διαγραφές, αδικαιολόγητα σβησίματα, σχισίματα, χονδρά στίγματα ή άλλα σημεία που μαρτυρούν ότι έγιναν είτε από τον ψηφοφόρο είτε από κάποιον τρίτο σκόπιμα για να αποτελέσουν διακριτικά γνωρίσματα που παραβιάζουν εύκολα τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.

7. Αν φέρει περισσότερους από δύο (2) σταυρούς.

 

ΑΡΘΡΟ 21

 Εκλογικοί φάκελοι

Οι φάκελοι μέσα στους οποίους κλείνονται τα ψηφοδέλτια παρέχονται στη διάθεση των εφορευτικών επιτροπών για χρήση των εκλογέων με τη φροντίδα της εκλογικής επιτροπής και είναι σε όλες τις συνοικίες ομοιόμορφοι από λεπτό αδιαφανές χαρτί.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

 

ΑΡΘΡΟ 22

Εκλογικά τμήματα

1. Τα εκλογικά τμήματα είναι σε όλες τις συνοικίες μικτά (ανδρών και γυναικών) και μαζί με τα καταστήματα ψηφοφορίας καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση της εκλογικής επιτροπής και ανακοινώνονται με το πρόγραμμα της εκλογής.

2. Ο καθορισμός των εκλογικών τμημάτων κάθε συνοικίας γίνεται με κριτήρια γεωγραφικά και πληθυσμιακά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται κάθε δυνατή ευκολία στους εκλογείς και να διεξάγεται η ψηφοφορία ομαλά και σύντομα.

 

ΑΡΘΡΟ 23

Εφορευτικές Επιτροπές

1. Σε κάθε εκλογικό τμήμα η εκλογή διεξάγεται εμπρός σε εφορευτική επιτροπή, που έχει τη διεύθυνση της και την άμεση ευθύνη για τη νόμιμη διεξαγωγή της.

2. Κάθε εφορευτική επιτροπή αποτελείται από 5 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη τα οποία ορίζονται με απόφαση της εκλογικής επιτροπής που ορίζει και τον Πρόεδρο της.

3. Μέλη των εφορευτικών επιτροπών μπορούν να ορισθούν μόνο όσοι έχουν εκλογικό δικαίωμα στη συνοικία, εφ’ όσον δεν έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι. Για την επιλογή τους παίρνονται υπόψη οι τυχόν ειδικές γνώσεις και η γενικότερη πείρα στα εκλογικά θέματα.

4. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών εφοδιάζονται με το διορισμό τους και ειδοποιούνται με κάθε μέσο να ασκήσουν έγκαιρα τα καθήκοντα τους, για τα οποία δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση. Το εκλογικό τους δικαίωμα το ασκούν στο εκλογικό τμήμα που εκτελούν τα καθήκοντα τους.

5. Τη μέρα της ψηφοφορίας, μια ώρα πριν την έναρξη της, η εφορευτική επιτροπή εγκαθίσταται στο οικείο κατάστημα της ψηφοφορίας, προβαίνει  στην τελική διευθέτηση και προετοιμασία του χώρου και ο Πρόεδρος της κατανέμει τα ειδικότερα καθήκοντα καθενός από τα μέλη της κατά την ψηφοφορία και τη διαλογή των ψήφων, μέχρι να λήξει ή λειτουργία του καταστήματος ψηφοφορίας.

6. Όσο λειτουργεί το κατάστημα ψηφοφορίας, τα αναπληρωματικά μέλη των εφορευτικών επιτροπών βρίσκονται στη διάθεση της εκλογικής επιτροπής. Αν για οποιοδήποτε λόγο γίνεται αδύνατη η συγκρότηση της εφορευτικής επιτροπής από 3 τουλάχιστον μέλη της, ή αν ο Πρόεδρος της δεν εκτελεί τα καθήκοντα του, ο Πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής μπορεί να ορίσει αμέσως αντικαταστάτες τους προφορικά. Ελλείψει Προέδρου, για οποιοδήποτε λόγο, προεδρεύει το πιο ηλικιωμένο από τα μέλη της.

7. Η εφορευτική επιτροπή εξετάζει και αποφασίζει για κάθε παρατήρηση ή έγγραφη ένσταση που υποβάλλεται σ’ αυτή κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων της, καθώς και για κάθε θέμα που προκύπτει στο χώρο της ευθύνης της. Ιδιαίτερα μεριμνά για την τήρηση της τάξης στον τόπο της ψηφοφορίας και γύρω απ' αυτόν, με την επιτήρηση της εκλογικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας μπορούν να επιθεωρούν τα καταστήματα ψηφοφορίας και σε ανάγκη παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα.

8. Οι αποφάσεις της εφορευτικής επιτροπής παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών της και σε ισοψηφία επικρατεί η ψήφος του προεδρεύοντα αυτής.

9. Κάθε εφορευτική επιτροπή τηρεί υποχρεωτικά:

10. α) Τετράδιο πρακτικών, β) κατάσταση εκλογέων που ψηφοφορούν και γ) πίνακα διαλογής ψήφων και προαιρετικά οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει σκόπιμο και βοηθητικό για την εκτέλεση του έργου της.

11. Κάθε εφορευτική επιτροπή χρησιμοποιεί ιδιαίτερη σφραγίδα με την οποία την εφοδιάζει ο Δήμος. Στην ανάγκη μπορεί να χρησιμοποιήσει και τη σφραγίδα του συνοικιακού συμβουλίου.

 

ΑΡΘΡΟ 24

Υποχρεώσεις και δικαιώματα υποψηφίων.

1. Η προεκλογική περίοδος αρχίζει αμέσως μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων και τελειώνει την παραμονή της ψηφοφορίας. Οι υποψήφιοι σε κάθε τους δραστηριότητα οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με τους όρους και μέσα στο γενικό πνεύμα της παρούσας απόφασης για την προώθηση της λαϊκής συμμετοχής στις υποθέσεις της συνοικίας τους και με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον του Δήμου. Κινούνται πάντα μέσα στο χώρο της συνοικίας τους. Είναι σωστό να αποφεύγονται χρήση φωτογραφιών τους και προσωπικές αφίσες και πανό, όμως μπορούν να κάνουν χρήση έντυπου υλικού.

2. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να ζητούν κάθε προφορική ενημέρωση και πλη-ροφορία από τη Δημοτική Αρχή που έχει σχέση με τα προβλήματα της συνοικίας τους. Επιτρέπεται να είναι παρόντες στα καταστήματα ψηφοφορίας της συνοικίας τους κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας της εκλογής και να υποβάλλουν αυτοπροσώπως κάθε είδους παρατήρηση και γραπτές ενστάσεις στις εφορευτικές επιτροπές χωρίς αυτές να έχουν υποχρέωση να αποφασίσουν διακόπτοντας την ψηφοφορία ή τη διαλογή των ψήφων, πλην της περιπτώσεως που η ένσταση αναφέρεται σε παραβίαση του εκλογικού απορρήτου, οπότε η εφορευτική επιτροπή υποχρεούται να αποφασίσει αμέσως.    

 

ΑΡΘΡΟ 25

 Πρόγραμμα εκλογής

Τρεις μέρες πριν την ψηφοφορία ο Δήμαρχος ανακοινώνει με τοιχοκόλληση στο Δημοτικό Κατάστημα, στα καταστήματα ψηφοφορίας και τα πιο πολυσύχναστα μέρη των συνοικιών του Δήμου, πρόγραμμα που αναφέρει τη μέρα της ψηφοφορίας, τις ώρες που αρχίζει και τελειώνει, τα εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας σε κάθε συνοικία, τα ονόματα των υποψηφίων που κατεβαίνουν σ’ αυτή, τον αριθμό αυτών που εκλέγονται τακτικά μέλη του Συνοικιακού Συμβουλίου και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορούν να εκφραστούν σε κάθε μια από αυτές.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ 

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

ΑΡΘΡΟ 26

Προετοιμασία

Τη μέρα της ψηφοφορίας η εφορευτική επιτροπή παραλαβαίνει από την εκλογική επιτροπή το οικείο κατάστημα μαζί με την κάλπη, τα παραβάν, τη σφραγίδα, τα ψηφοδέλτια, τους φακέλους, τα στοιχεία της εκλογής που πρέπει να τηρεί και τα υπόλοιπα εκλογικά είδη και υλικά και διαμορφώνει το χώρο του κατάλληλα ώστε να μπορεί ο εκλογέας να ψηφίζει ομαλά, μυστικά, ελευθέρα και ανεπηρέαστα. Μόλις φθάσει η ορισμένη ώρα, ο Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κηρύσσει την έναρξη της ψηφοφορίας και καλεί τους εκλογείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

 

ΑΡΘΡΟ 27 

Έναρξη και λήξη

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 07:00 και λήγει στις 19:00, αλλά εάν συνεχίζεται η προσέλευση εκλογέων που επιθυμούν να ψηφίσουν παρατείνεται μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός αυτών που είναι παρόντες. Παράταση της ψηφοφορίας γίνεται και σε περίπτωση διακοπής για οποιοδήποτε λόγο μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος που κράτησε η τυχόν διακοπή.

 

ΑΡΘΡΟ 28 

Τρόπος ψηφοφορίας

1. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα ψηφοφορίας λίγοι-λίγοι. Αφού η εφορευτική επιτροπή αναγνωρίσει την ταυτότητα του εκλογέα με βάση κάθε δημόσιο έγγραφο και επαληθεύσει την εγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο, παραδίδει σ’ αυτόν το ψηφοδέλτιο και ένα φάκελο που στη μπροστινή του πλευρά φέρει τη σφραγίδα της και τη μονογραφή του προεδρεύοντα σ’ αυτήν. Στη συνέχεια ο εκλογέας οφείλει να αποσυρθεί στον ιδιαίτερο χώρο (παραβάν), βάζει σταυρό στους υποψηφίους που επιλέγει, κλείνει το ψηφοδέλτιο στο φάκελο, γυρνά και το δείχνει στην εφορευτική επιτροπή, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι κρατεί ένα μόνο φάκελο σφραγισμένο και μονογραμμένο και μετά το ρίχνει μόνος στην κάλπη. Ο εκλογέας με ειδικές κινητικές ή άλλες ανάγκες (ΑΜΕΑ), εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει από τον Πρόεδρο να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο του στο παραβάν παρουσία του, να το κλείσει στο φάκελο και να το ρίξει στην κάλπη γι’ αυτόν. Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του αν αυτό δεν είναι σε σφραγισμένο και μονογραμμένο κλειστό φάκελο ή αν δεν σημείωσε την προτίμηση του πίσω από το παραβάν.

2. Το όνομα κάθε εκλογέα που ψηφίζει διαγραμμίζεται στον εκλογικό κατάλογο και περνιέται στην κατάσταση ψηφοφορούντων με τη σειρά που ψηφίζει ο καθένας. 

 

ΑΡΘΡΟ 29

Διαλογή ψήφων

1. Μετά την λήξη της ψηφοφορίας η εφορευτική επιτροπή κλείνει την κατάσταση των ψηφισάντων και περνά τον αριθμό τους στο τετράδιο των πρακτικών της. Ανοίγει την κάλπη και μετρά τους φακέλους χωρίς να ανοιχθούν. Αν από το μέτρημα προκύπτει διαφορά μεταξύ του αριθμού των εκλογέων που ψήφισαν και των φακέλων τους μετρά ξανά. Αν και πάλι προκύπτει διαφορά, πετούνται οι φάκελοι που τυχόν δεν φέρνουν σφραγίδα και μονογραφή. Αν αυτοί είναι περισσότεροι απ’ τους πλεονάζοντες αφαιρούνται στην τύχη και πετούνται τόσοι, όσοι είναι οι πλεονάζοντες. Αν και μετά το πέταμα των ασφράγιστων και μονογραμμένων φακέλων υπάρχουν πλεονάζοντες, τότε τοποθετούνται όλοι οι σφραγισμένοι και μονογραμμένοι φάκελοι μέσα στην κάλπη και αφαιρούνται απ’ αυτούς στην τύχη και πετούνται τόσοι, όσοι και οι πλεονάζοντες.

2. Στη συνέχεια γίνεται η διαλογή των ψήφων από την κάλπη με τον ακόλουθο τρόπο: Ανοίγεται ένας-ένας φάκελος και, αφού εξακριβωθεί η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει, γράφεται σ’ αυτό αριθμός με τη σειρά που βγαίνει από την κάλπη και μονογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής τόσο δίπλα στον αριθμό του, όσο και δίπλα σε κάθε ένα σταυρό προτίμησης. Οι ψήφοι (σταυροί προτίμησης), που εκφράζονται μ’ αυτό σημειώνονται στον πίνακα διαλογής ψήφων.

3. Τα άκυρα ψηφοδέλτια μονογράφονται κι αυτά, όμως αριθμούνται χωριστά από τα έγκυρα, παίρνουν την ένδειξη (Α) και δεν υπολογίζονται στη διαλογή. Ο αριθμός του άκυρου ψηφοδελτίου μπορεί να αναγράφεται και στο φάκελο που βρέθηκε σ’ αυτό.

4. Όταν τελειώσει η διαλογή συμπληρώνεται το τετράδιο πρακτικών που πρέπει να αναφέρει: α) Τον συνολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν, όπως αυτός προκύπτει από την κατάσταση ψηφισάντων, β) Τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων, γ) τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων δηλαδή αυτών που χωρίς να είναι άκυρα δεν περιέχουν σταυρό προτίμησης. Τέτοια θεωρούνται και οι κενοί φάκελοι  και δ) τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που πήρε ο κάθε υποψήφιος.

5. Στο τέλος ο Πρόεδρος ή άλλο μέλος της εφορευτικής επιτροπής παραδίδει στην εκλογική επιτροπή, στο δημοτικό κατάστημα σφραγισμένο με τη σφραγίδα της και υπογραμμένο από τα μέλη της το τετράδιο των πρακτικών της, την κατάσταση των ψηφισάντων και τον πίνακα διαλογής, τα ψηφοδέλτια και τους φακέλους, καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία και υλικά της εκλογής.

 

ΑΡΘΡΟ 30

 Ανακήρυξη εκλεγέντων

Την μεθεπόμενη μέρα από την ψηφοφορία, η εκλογική επιτροπή με απόφαση της ανακηρύσσει κατά συνοικία τους επιτυχόντες (τακτικά μέλη του συνοικιακού συμβουλίου), καθώς και τους αναπληρωματικούς κατά σειρά, σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που πήρε ο κάθε υποψήφιος. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση. Η ανακήρυξη των εκλεγέντων τακτικών ή αναπληρωματικών γίνεται με βάση τα αποτελέσματα που προκύπτουν από το τετράδιο των πρακτικών και τους πίνακες διαλογής.

 

ΑΡΘΡΟ 31 

Έλεγχος του κύρους των εκλογών

1. Ταυτόχρονα με την ανακήρυξη των εκλεγέντων ο Πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής εκθέτει  στο δημοτικό κατάστημα πίνακα των αποτελεσμάτων των εκλογών, που περιέχει κατά σειρά εκλογής τα εκλεγμένα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη κάθε συνοικιακού συμβουλίου και των αριθμό των ψήφων που πήρε ο καθένας.

2. Μέχρι το μεσημέρι (12:00 ώρα) της πέμπτης από την έκδοση του πίνακα των αποτελεσμάτων των εκλογών μέρας, και αν είναι αργία μέχρι το μεσημέρι της αμέσως επόμενης εργάσιμης μέρας και κατά τις ώρες λειτουργίας του Δημοτικού Καταστήματος, οι υποψήφιοι μπορούν να ελέγξουν σ’ αυτό τα στοιχεία της εκλογής και, όσοι απ’ αυτούς έχουν έννομο συμφέρον, μπορούν μέσα στην ίδια προθεσμία να υποβάλλουν αυτοπροσώπως ενστάσεις κατά του κύρους της εκλογής κάποιου υποψηφίου της συνοικίας τους.

3. Οι ενστάσεις πρέπει να είναι γραπτές, συνοπτικές, σαφείς και ορισμένες. Απευθύνονται στην εκλογική επιτροπή και παραλαμβάνονται στο δημοτικό κατάστημα από μέλη της ή υπάλληλο του Δήμου, που σημειώνει σ’ αυτές την ημερομηνία και ώρα κατάθεσης τους και υπογράφει μαζί με τον ενιστάμενο. Μετά την λήξη της προθεσμίας άσκησης ενστάσεων και επί τρεις ημέρες απ’ αυτήν ο ενιστάμενος μπορεί να υποβάλλει στη εκλογική επιτροπή ένα σημείωμα και οτιδήποτε άλλο στοιχείο μπορεί να διευκολύνει την επιτροπή κατά την εκδίκαση της ένστασης του.

4. Οι ενστάσεις μπορούν να αναφέρονται είτε σε παραβάσεις της εκλογικής διαδικασίας που καθορίζεται με την παρούσα απόφαση και γενικά σε πλημμέλειες της εκλογής ή σε έλλειψη προσόντων των προσώπων που έχουν εκλεγεί τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη του συνοικιακού συμβουλίου.

5. Η εκλογική επιτροπή αποφασίζει ότι η εκλογή του υποψηφίου είναι άκυρη αν διαπιστώσει ότι: α) Το πρόσωπο που έχει εκλεγεί δεν είχε κατά την υποβολή της υποψηφιότητας του τα νόμιμα προσόντα. β) Υπάρχει πλημμέλεια της εκλογής τέτοια, που δημιουργεί βάσιμη αμφιβολία για τον αν, χωρίς αυτή, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν το ίδιο σ’ όλη τη συνοικία.

6. Αν η εκλογική επιτροπή ακυρώσει την εκλογή τακτικών ή αναπληρωματικών μελών ενός συνοικιακού συμβουλίου για το λόγο ότι δεν είχαν τα νόμιμα προσόντα, ανακηρύσσει ως εκλεγόμενους τους επόμενους του ίδιου συνδυασμού, κατά την σειρά των ψήφων που έχουν πάρει. Αν βεβαιωθεί λάθος σχετικά με το μέτρημα των ψήφων, οι εκλεγέντες ανακηρύσσονται σύμφωνα με το σωστό μέτρημα.

7. Κατά την εκδίκαση των ενστάσεων οι εκλογική επιτροπή παίρνει υπόψη της, σταθμίζει και εκτιμά ανάλογα κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο με εξαίρεση τον όρκο.

8. Η απόφαση της εκλογικής επιτροπής εκδίδεται ενιαία για όλες τις ενστάσεις και για όλες τις συνοικίες, αφού περάσουν τουλάχιστον πέντε και το πολύ οκτώ ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας άσκησης τους και είναι αμετάκλητη.

 

ΑΡΘΡΟ 32

Επικύρωση της εκλογής

1. Αν δεν υποβληθούν ενστάσεις εμπρόθεσμα ή, διαφορετικά, μετά την έκδοση της απόφασης γι’ αυτές, η εκλογική επιτροπή με απόφαση της που τοιχοκολλάται στο δημοτικό κατάστημα και στα γραφεία των συνοικιακών συμβουλίων, επικυρώνει τον πίνακα των αποτελεσμάτων των εκλογών και καλεί τα εκλεγέντα τακτικά μέλη όλων των συνοικιακών συμβουλίων να εγκατασταθούν στις έδρες τους και να αναλάβουν τα καθήκοντα τους μέσα σε δέκα ημέρες από την επικύρωση της εκλογής τους.

2. Για την εγκατάσταση κάθε συνοικιακού συμβουλίου συντάσσεται πρακτικό που υπογράφεται από τα μέλη του και τον Δήμαρχο ή ένα δημοτικό σύμβουλο που ορίζεται απ’ αυτόν για το σκοπό αυτό.

 

 

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

 

ΑΡΘΡΟ 33 

Συγκρότηση

Την ημέρα της εγκατάστασης τους, τα μέλη του συνοικιακού συμβουλίου, με την διεύθυνση αυτού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους, και με την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 34 του παρόντος, συνεδριάζουν και εκλέγουν μεταξύ τους χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γραμματέα και τον οικονομικό υπεύθυνο του συνοικιακού συμβουλίου. Εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται όποιος πάρει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων και σε περίπτωση ισοψηφίας, ο σύμβουλος που διευθύνει την συνεδρίαση αυτή ενεργεί κλήρωση. Για όλες τις παραπάνω ψηφοφορίες και το αποτέλεσμα τους συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

 

ΑΡΘΡΟ 34

Σύγκληση και συνεδριάσεις

1. Το συνοικιακό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μια φορά το μήνα και έκτακτα όταν το απαιτούν οι υποθέσεις της συνοικίας ή του Δήμου γενικότερα.

2. Ο πρόεδρος του συνοικιακού συμβουλίου τους καλεί σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση που επιδίδεται σε κάθε σύμβουλο με κάποιο από τα μέλη του τρεις τουλάχιστον μέρες πριν τη συνεδρίαση. Η πρόσκληση πρέπει να αναφέρει τον τόπο και τον χρόνο, καθώς και τα θέματα για τα οποία συγκαλείται η συνεδρίαση.

3. Σε επείγουσες περιπτώσεις η πρόσκληση μπορεί να επιδοθεί και την ημέρα ακόμη της συνεδρίασης, ή ακόμα να γίνει και προφορικά, οπότε απαιτείται αναφορά του λόγου που καθιστά τη συνεδρίαση επείγουσα.

4. Ο πρόεδρος καλεί επίσης το συνοικιακό συμβούλιο όποτε το ζητήσει ο Δήμαρχος ή το ένα τρίτο τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του με γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν. Αν ο Πρόεδρος δεν καλέσει το συνοικιακό συμβούλιο να συνεδριάσει πέντε μέρες το αργότερο μετά την υποβολή της αίτησης, το συμβούλιο συνέρχεται με πρόσκληση αυτών που το ζήτησαν, σύμφωνα με την παράγραφο 3 και αποφασίζει για τα θέματα που περιλαμβάνει η αίτηση.

5. Το συνοικιακό συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα που δεν είναι γραμμένο στην πρόσκληση είναι κατεπείγον και να το συζητήσει, παίρνει δε απόφαση γι’ αυτό το θέμα με την ίδια την πλειοψηφία.

6. Οι συνεδριάσεις του συνοικιακού συμβουλίου είναι πάντοτε δημόσιες και γίνονται είτε στο γραφείο του είτε σε άλλο κατάλληλο κλειστό ή υπαίθριο χώρο της συνοικίας είτε στο δημοτικό κατάστημα και διευθύνονται από τον Πρόεδρο του.

7. Το συνοικιακό συμβούλιο έχει απαρτία εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του.

8. Το συνοικιακό συμβούλιο παίρνει τις αποφάσεις του με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του και σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του Προέδρου του. Οι ψηφοφορίες γίνονται φανερά, εκτός αν πρόκειται για θέμα προσωπικό οπότε, γίνεται μυστική.

9. Το μέλος του συνοικιακού συμβουλίου χάνει την ιδιότητα του αυτή, αν απουσιάσει αδικαιολόγητα από τέσσερις (4) συνεχείς τακτικές συνεδριάσεις.

10. Αν η θέση ενός μέλους του συνοικιακού συμβουλίου μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο, καταλαμβάνεται από αναπληρωματικό μέλος.

      

ΑΡΘΡΟ 35

Πρακτικά συνεδριάσεων

1. Το συνοικιακό συμβούλιο τηρεί πρακτικά συνεδριάσεων του που γράφονται από το γραμματέα του σε ειδικό βιβλίο αριθμημένο και θεωρημένο από το Δήμαρχο ή τον εξουσιοδοτημένο απ’ αυτόν δημοτικό σύμβουλο. Πρακτικό τηρείται και όταν η συνεδρίαση ματαιώνεται για οποιοδήποτε λόγο. Τα πρακτικά υπογράφονται από τα μέλη που συνήλθαν στη συνεδρίαση.

2. Σε κάθε πρακτικό πρέπει να μνημονεύονται: α) Η ημερομηνία και η ώρα συνεδρίασης, β) τα ονόματα των παρόντων μελών καθώς και των απόντων, γ) τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δ) περίληψη της τυχόν εισήγησης και της συζήτησης που έγινε για κάθε θέμα, ε) η ψηφοφορία και το αποτέλεσμα της, στ) η γνώμη των τυχόν μειοψηφούντων συμβούλων, εφόσον αυτοί το ζητούν, ζ) το κείμενο της απόφασης που πάρθηκε.

 

ΑΡΘΡΟ 36

Ειδικά καθήκοντα μελών του συνοικιακού συμβουλίου

1. Πέρα απ' όσα καθήκοντα του αναφέρονται σε άλλα άρθρα, ο Πρόεδρος του συνοικιακού συμβουλίου εκπροσωπεί αυτό, σε κάθε αρχή και φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συντονίζει τις δραστηριότητες του και εκτελεί τις αποφάσεις του.

2. Οι Πρόεδροι γειτονικών συνοικιακών συμβουλίων μπορούν να συνεργάζονται προς την κατεύθυνση της λύσης κοινών προβλημάτων των συνοικιών τους.

3. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του ο Πρόεδρος αναπληρώνεται σε όλα τα καθήκοντα του από τον αντιπρόεδρο του συνοικιακού συμβουλίου.

4. Ο γραμματέας του συνοικιακού συμβουλίου τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων τους, φροντίζει για τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας του συμβουλίου και φυλάσσει το αρχείο και τη σφραγίδα του.

ΑΡΘΡΟ 37

Επιτροπές γειτονιάς

Το συνοικιακό συμβούλιο μπορεί να συγκροτεί από τους κατοίκους της συνοικίας επιτροπές γειτονιάς για την μελέτη και έρευνα ειδικών θεμάτων που αφορούν ολόκληρη τη συνοικία ή κάποιο τμήμα της.

 

ΑΡΘΡΟ 38

Γραφεία συνοικιακών συμβουλίων

Το γραφείο του συνοικιακού συμβουλίου, εφόσον δεν στεγάζεται στο δημοτικό κατάστημα, δύναται να στεγάζεται σε κατάλληλο χώρο της εκάστοτε συνοικίας. Με απόφαση του κάθε συνοικιακό συμβούλιο καθορίζει τις ώρες λειτουργίας του γραφείου του, τον τρόπο επιτήρησης του και τους υπευθύνους γι’ αυτήν.  

 

ΑΡΘΡΟ 39

Κανονισμοί λειτουργίας συνοικιακών συμβουλίων

Κάθε συνοικιακό συμβούλιο μπορεί να καταρτίσει και να ψηφίσει κανονισμό λειτουργίας του, που να ρυθμίζει κάθε σχετική λεπτομέρεια, σύμφωνα με το πνεύμα των διατάξεων της παρούσας απόφασης, ο οποίος υπόκειται στην έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κανονισμός λειτουργίας του κάθε συνοικιακού συμβουλίου αποσκοπεί στην αυτοοργάνωσή του κατά τον βέλτιστο τρόπο για τα μέλη του. 

 

         

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Β΄

 

ΑΡΘΡΟ 40

Λειτουργία συνοικιακών συνελεύσεων

1. Συνοικιακές συνελεύσεις των κατοίκων συγκαλούνται τακτικά δυο φορές το χρόνο και έκτακτα κάθε φορά που κρίνει το συνοικιακό συμβούλιο ή το ζητήσει με αίτηση του το ένα δέκατο των γραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Η σύγκληση τους γίνεται με κάθε κατάλληλο μέσον και έγκαιρα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται σ’ αυτές η πιο ευρεία συμμετοχή κατοίκων και πραγματοποιούνται σε κατάλληλους κλειστούς ή υπαίθριους χώρους. Σ’ αυτές προεδρεύει ο Πρόεδρος του συνοικιακού συμβουλίου.

2. Στις συνοικιακές συνελεύσεις μπορούν να συμμετέχουν και να παίρνουν το λόγο όλοι οι κάτοικοι της συνοικίας όμως δικαίωμα ψήφου σ’ αυτές έχουν μόνο όσοι μπορούν να ψηφίσουν και για την ανάδειξη συνοικιακών συμβουλίων. Οι αποφάσεις τους παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και με ανάταση χεριού και για προσωπικά θέματα με μυστική ψηφοφορία και διατυπώνονται σε ειδικό βιβλίο πρακτικών αριθμημένο και θεωρημένο από τον δήμαρχο ή τον εξουσιοδοτημένο απ’ αυτόν δημοτικό σύμβουλο, που τηρείται από τον γραμματέα του συνοικιακού συμβουλίου. Σε περίπτωση που η συνοικιακή συνέλευση κρίνει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων ότι λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας κάθε θέματος επιβάλλεται η μυστική ψηφοφορία, εκλέγεται τριμελής εφορευτική επιτροπή, που διεξάγει την ψηφοφορία.

3. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί με απόφαση του να ορίσει τις λεπτομέρειες λειτουργίας των συνοικιακών συνελεύσεων.

 

 

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος κανονισμού ισχύουν τα ακόλουθα : 

1. Η σύνταξη των εκλογικών καταλόγων κατά συνοικία θα γίνει με βάση τους γενικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Κηφισιάς που ισχύουν συμπληρωμένους με τους κατοίκους του Δήμου Κηφισιάς που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε αυτούς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους που θα υποβάλουν στο γραφείο του/της Γενικού/ης Γραμματέα του Δήμου Κηφισιάς.

2. Μέχρι την 31/10/2016 πρέπει να γίνουν οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Κηφισιάς των κατοίκων που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους γενικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου αυτού με φροντίδα των ιδίων των δημοτών.