A A A

Υπεύθυνη προγράμματος : Διονυσία Γιαννοπούλου , στέλεχος πρόληψης, ψυχοθεραπεύτρια,κοινωνική λειτουργός,οικογενειακή σύμβουλος

Στο «σχετίζεσθε στα ζευγάρια» ισχύει τ’ανέκδοτο που κάποτε είπε ο Σοπενχάουερ: «όταν ο χειμώνας είναι παγερός οι σκαντζόχοιροι ψάχνουν για λίγη ζεστασιά ακουμπώντας ο ένας πάνω στον άλλο. Μα του ενός τ’αγκαθιά τρυπούν τις σάρκες του άλλου και τις ξεσκίζουν. Τότε οι σκαντζόχοιροι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, αλλά το κρύο και η μοναξιά τους πεθαίνει. Σιγά-σιγά όμως με το πλησίασμα και την απομάκρυνση και την απομάκρυνση και το πλησίασμα κατορθώνουν να βρουν τρόπο να μην παγώσουν, κάτι σαν μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στον πόνο και την ανάγκη για ζεστασιά.

Στην αρχή της κοινής τους ζωής όλα τα ζευγάρια έχουν την επιθυμία να ζήσουν μαζί μια ευτυχισμένη σχέση και ονειρεύονται το «για πάντα μαζί», με την πίστη ότι η δική τους σχέση θα είναι «διαφορετική», «επιτυχημένη» , «αρμονική». Η πραγματικότητα και οι έρευνες έρχονται δραματικά να διαψεύσουν αυτό το σενάριο, αποδεικνύοντας ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια, στην Ελλάδα, ζουν συμβατικά για κοινωνικούς η’ οικονομικούς λόγους η’ για τα παιδιά…η’ χωρίζουν. Η οικονομική κρίση έχει επιταχύνει τους ρυθμούς ανάδειξης της «πολεμικής» και της «απομάκρυνσης» των σημερινών ζευγαριών, μ’αποτέλεσμα πολύ γρήγορα το αρχικό ονειρικό σκηνικό του έρωτα, της εμπιστοσύνης, της αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης και των ατελείωτων προσδοκιών να εναλλάσσεται με αλληλοπαρεξηγήσεις, αδυσώπητη κριτική, θυμό, πίκρα, απογοήτευση, απειλές, τιμωρίες, μοναξιά… ατελείωτα παράπονα και σκληρά λόγια που γίνονται βέλη εκδίκησης για «όσα έκανες η’ δεν έκανες για τον άλλον… Όλο αυτό το σκηνικό έχει δραματικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία τόσο των εκλεκτών μελών μιας κοινότητας όσο και των παιδιών της. Συνέπειες που απειλούν με διάλυση το θεσμό της οικογένειας και αυξάνουν επικίνδυνα το «φόβο της δέσμευσης» των ατόμων, αυξάνοντας την κατάθλιψη.

Το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» «ακούγοντας» τις δυσκολίες και τις ανάγκες για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία στα ζευγάρια και αποσκοπώντας στην «αποφόρτιση» και στην υποστήριξη των ζευγαριών, ως πρόληψη στην ψυχική ισορροπία και υγεία των μελών της κοινότητας και των παιδιών της οικογένειας, διοργανώνει σεμινάρια με θέμα : «Επικοινωνία Στα Ζευγάρια».

ΣΤΟΧΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο σεμινάριο αυτό έχει βαθύτερο στόχο να συνειδητοποιήσουν τα μέλη της ομάδας (σύντροφοι) ότι ο τρόπος που σχετίζονται έχει εσωτερικευθεί (επηρεαστεί) από τον τρόπο που σχετίζονταν οι γονείς τους και «ν’αναγνωρίσουν» με ποιόν γονέα τους έχουν ταυτιστεί και με τι κριτήρια έχουν επιλέξει το σύντροφο τους. Ακόμα, να συνειδητοποιήσουν τα ζευγάρια ότι έχουν «πληγές» (και απωθημένα) απ΄την σχέση με τους γονείς τους η’ τις προηγούμενες σχέσεις τους που τις προβάλλουν (εκτυπώνουν) στις τωρινές συντροφικές τους σχέσεις και χρειάζεται ν’αναλάβουν την ευθύνη γι’αυτές. Επίσης, ν’αναγνωρίσουν ότι έχουν παρόμοιες η’ αντίθετες ανάγκες , που δεν έχουν τον τρόπο να τις ζητάνε αποτελεσματικά απ΄τον άλλο και ανομολόγητους φόβους και άμυνες που μπλοκάρουν την επικοινωνία στο ζευγάρι και οδηγούν στην απογοήτευση και την απομάκρυνση.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του σεμιναρίου είναι :

1. Να αναγνωρίσουν και να «ζητούν» τις ανάγκες τους – να σέβονται και να φροντίζουν τις ανάγκες του άλλου.

2. Να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας και «μυστικές συνταγές» για μια ισορροπημένη σχέση.

3. Να συνειδητοποιούν τα αίτια της «επιτυχίας» και της «αποτυχίας» μιας σχέσης.

4. Να αντιμετωπίζουν τους φόβους και τις πληγές μας με το σύντροφο.

5. Να θέτουν όρια και να διαχειρίζονται τις «συγκρούσεις» μέσα στη σχέση.

6. Να εξισορροπούν τον ανταγωνισμό με εμπιστοσύνη και αλληλουποστήριξη στη σχέση.

7. Να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους, τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους στη σχέση μας.

8. Να «μεταμορφώσουν» τη σχέση τους, ώστε ο θυμός, η απογοήτευση και η απομάκρυνση να δώσουν τη θέση τους στην ασφάλεια, την εμπιστοσύνη, την αμοιβαία εκτίμηση και τη συντροφικότητα.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ

1. Βιωματικές ομαδικές ασκήσεις και «ανά ζεύγη» (ασκήσεις χαλάρωσης, εμπιστοσύνης, δημιουργικός οραματισμός, ενεργοποίησης – δεσίματος ομάδας).

2. Συζήτηση σ’ομάδες – Τελική αναπλαισίωση στην ολομέλεια – ελεύθερος συνειρμός).

3. Παιχνίδι ρόλων.

4. Μουσική 

5. Κινησιοαισθητικές ασκήσεις

6. Ζωγραφική

7. Συγγραφή γραμμάτων

8. «Ενεργητική ακρόαση» 

9. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ζευγάρια ή άτομα που είναι σε σχέση ή έχουν οικογένεια.

Η διάρκεια του θα’ναι 2 ώρες και θα πραγματοποιηθούν 8 συναντήσεις . Το σεμινάριο θα ξεκινήσει 

ημέρα Τετάρτη 10/02/2016 και ώρα 1800.

Δηλώσεις συμμετοχής  στην φόρμα ή στο τηλ. 210-8082673 καθημερινά 800-1500 .Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

Υπεύθυνη προγράμματος : Διονυσία Γιαννοπούλου , στέλεχος πρόληψης, ψυχοθεραπεύτρια,κοινωνική λειτουργός,οικογενειακή σύμβουλος

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΠΡΟΝΟΗ»

Δήλου 10, 145 62 Κηφισιά

Τηλ./Fax 210-80 82 673

E-Mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.