A A A

Tο 2017 ο προϋπολογισμός για το συμμετοχικό ήταν 330.000€ με ισόνομη κατανομή ανά Δημοτική Ενότητα και κάθε ενότητα ισόνομης κατανομής ανά συνοικία στον Δήμο Κηφισιάς.

 

Ο Αντιδήμαρχος Εκτέλεσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, Μιχάλης Καυγαλάκης κάνει τον απολογισμό:

 

Σε έναν μεγάλο, σε έκταση καλλικρατικό Δήμο όπου τα προβλήματα είναι άφθονα το θεσμικό πλαίσιο του συμμετοχικού προϋπολογισμού είναι υποβοηθητικό. Η εφαρμογή  του κλιμακώνεται κάθε χρόνο και κατανέμονται περισσότερα χρήματα ώστε να μην γίνεται απλά μια προσχηματική διαδικασία ή ακόμη χειρότερα μια απλή διαβούλευση. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις έξω από την πεπατημένη, όπου κάθε συνοικία βοηθά με τη διαβούλευση και τη συνεργασία για μικρής κλίμακας έργα. Αρκεί να γίνει με συνέπεια, επιμονή, καλή προετοιμασία, σε τοπική κλίμακα (γειτονιά, Δημοτική Ενότητα) αντιπροσώπευση όλων των κοινωνικών ομάδων και να αξιοποιεί τα αποτέλεσμα του διαλόγου.

Ετσι για το 2017 ο προϋπολογισμός για το συμμετοχικό ήταν 330.000€ με ισόνομη κατανομή ανά Δημοτική Ενότητα και κάθε ενότητα ισόνομης κατανομής ανά συνοικία. Αυτή τη χρονιά καταφέραμε και υλοποιήσαμε το 60% του προϋπολογισμού. Μπορεί να ακούγεται «μικρό» το ποσοστό της υλοποίησης αλλά πρόκειται για επιλογή η οποία δεν είναι εύκολη στην υλοποίησή της και παρόλο τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε είναι ένα αρκετά καλό ποσοστό.

Το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμα, είναι το ευρύτερο πλαίσιο ελέγχου (κυρίως σε οικονομικό επίπεδο) το οποίο βέβαια ασκείται σε όλους τους Δήμους της χώρας, από ευρύτερους φορείς του Δημοσίου όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οποίοι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να εγκρίνουν δαπάνες για τέτοιου είδους δράσεις θεωρώντας τις μη σύννομες. Ξεκινώντας βέβαια τα προβλήματα από τις συνεχείς τροποποιήσεις των νόμων περί απευθείας αναθέσεων σε μικρής εμβέλειας έργα – προμηθειών, πρόχειρων διαγωνισμών – διαγωνισμών κλπ. Πρόσφατα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ αναφέρθηκαν τα προβλήματα αυτά και υπήρξε ολόκληρη θεματική ενότητα περί όλων αυτών των διαδικασιών, όπου τέθηκαν αρκετά ερωτήματα και προβληματισμοί χωρίς καμία ιδιαίτερη απάντηση και πολλές φορές απαντήσεις χωρίς τεκμηρίωση. Με την αναφορά τους ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχει τροποποιηθεί η νομοθετική διάταξη όλων των ανωτέρω διαδικασιών γύρω στις 110 φορές και ακόμα ότι υπάρχει ένα κενό, όπως το διατύπωσαν, στη νομοθεσία, αυτό λέει πολλά.

Δεν μπορούμε και εμείς να πειραματιζόμαστε για τέτοια έργα μικρής εμβέλειας όπως του συμμετοχικού με αυτές τις διαδικασίες και να οδηγούμαστε πολλές φορές σε λάθος κατεύθυνση. Παρόλα αυτά καταφέραμε με πολλές διαδικασίες και εδώ, σε αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, να υλοποιήσουμε αρκετές προτάσεις των συνοικιακών συνελεύσεων βάσει αυτών που ψηφίστηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή, χωρίς να αλλοιώσουμε τη βασική ουσία (προτεραιότητα). Όπως βέβαια και τα προηγούμενα έτη, έτσι και φέτος αν κάποιο έργο ή μελέτη δεν έχει υλοποιηθεί μέσα στη συγκεκριμένη χρονιά σε καμία περίπτωση δεν θα καταργηθεί. (σταματήσει). Ήδη έχει προγραμματιστεί μέσω του κεντρικού προϋπολογισμού του 2018 με ανάλογο κωδικό και ποσό ώστε να υλοποιηθεί μέσα στη χρονιά αυτή. Και τέλος αυτά τα μικρά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2018 ως συνεχιζόμενα για να αποπερατωθούν και αυτά μέσα στην ίδια χρονιά.

Θέλω όμως να επισημάνω για μία ακόμη φορά τη διαδικασία εκτέλεσης του συμμετοχικού προϋπολογισμού: Οι προτάσεις που δίνονται μέσω των συνοικιακών συνελεύσεων από τις εκάστοτε συνοικίες, αξιοποιούνται από την Τεχνική Υπηρεσία, δηλαδή κατατάσσονται σε μελέτες, έργα ή προμήθειες, έπειτα γίνονται οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές αξιολογούνται και στη συνέχεια δίνονται στην εκτελεστική επιτροπή όπου σύμφωνα με τα ποσά κάθε συνοικίας ψηφίζονται οι ανάλογες προτεραιότητες.

 

Μιχάλης Καυγαλάκης

Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας

Εκτέλεσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού

 

Ξεκινάμε λοιπόν την παρουσίαση των έργων – προμηθειών που έχουν υλοποιηθεί  και συγκεκριμένα:

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

 

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ

 • Εργασίες ανάπλασης αλσυλλίου μεταξύ των οδών Μουσών και Λεβίδου. Έχουν επισκευασθεί αρκετά τετραγωνικά σε πλάκες Καρύστου το περιμετρικό τσιμεντένιο τοιχίο, βαψίματα και βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση με διακοσμητικά τουβλάκια καθώς και οι επισκευές των ξύλινων παγκακίων και πέργκολας και η ολοκλήρωση των διόδων έναντι των οδών Ολυμπίας και Δαγκλή.
 • Επισκευή και συντήρηση πεζοδρομίων περιμετρικά των σχολείων 1ου Γυμνασίου -1ου Λυκείου - 2ου Δημοτικού & 5ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς, δηλαδή στις οδούς Λεβίδου, Κεφαλληνίας, Διονύσου και Μουσών. Ολοκληρώθηκαν τα πεζοδρόμια, όπου υπήρχαν σημαντικές φθορές στις οδούς Λεβίδου και Μουσών και βρίσκεται σε εξέλιξη το κομμάτι της γωνίας Διονύσου και Κεφαλληνίας, έναντι Δημοτικού.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΛΩΝΙΩΝ

 • Προμήθεια και τοποθέτηση κολωνακίων. Τοποθετήθηκαν επί της Αγ. Τριάδος όπου είχαν αποξηλωθεί.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση καλαθιών απορριμάτων στις μεταλλικές κολώνες στην Αγία Τρύφωνος.Τοποθετήθηκαν 7 κάδοι πόλεως όπου ήταν δυνατό λόγω του μικρού πλάτους του πεζοδρομίου.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

 • Εργασίες αποξήλωσης μπετόν και επαναφορά στην προτέρα κατάσταση. Αποκαταστάθηκε μεγάλο κομμάτι πρασίνου από το μπετόν στη νησίδα στην  αρχή της οδού Σόλωνος και επανήλθε στην αρχική κατάσταση.
 • Διαμόρφωση της λωρίδας Πρασίνου μεταξύ των οδών  Κοκκιναρά και Κουντουριώτη. Τοποθετήθηκαν περισσότερα φυτά κυρίως πικροδάφνες και λίγες κουκουναριές.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΝΩ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

 • Αποκατάσταση οδοστρώματος μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου. Αποκαταστάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι οδοστρώματος μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου επί της 25ης Μαρτίου με θερμή άσφαλτο αφού έγινε η ανάλογη επεξεργασία.
 • Προστασία ριζών δέντρων στην παιδική χαρά της οδού Μπακογιάννη, 'Ανω Κηφισιά. Αφαιρέθηκαν με μεγάλη προσοχή (για να μην γίνει ζημιά στα ριζικά συστήματα των πεύκων), οι ρίζες που εξείχαν για να μην χτυπήσουν τα παιδιά. Στρώθηκε το έδαφος με ειδικό χώμα παιδικών χαρών και αποκαταστάθηκαν οι λάκκοι από τις ρίζες. 
 • Κατασκευή πεζοδρομίου στο Γεφυράκι της 25ης Μαρτίου. Δεν μπορεί τεχνικά να κατασκευασθεί πεζοδρόμιο στο γεφυράκι λόγω της μεγάλης στενότητας, οπότε αλλάξαμε την τεχνική περιγραφή – μελέτη ώστε να γίνει από τη δεξιά μεριά μια σιδερένια πεζογέφυρα. Βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή αυτής. Έχει καθαριστεί όλος ο χώρος από μπάζα, χώματα κλπ για την έδρασή της.
 • *Επιπλέον των άλλων προτάσεων τοποθετήθηκαν ταμπέλες επί της 25ης Μαρτίου με όριο ταχύτητας 30Km και καθαρίστηκε το φρεάτιο που βρίσκεται μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, επί των οδών 25ης Μαρτίου και Αγίου Νεκταρίου.

ΚΑΤΩ ΚΗΦΙΣΙΑ

 • Εργασίες ανάπλασης στην υπόγεια διάβαση του ΗΣΑΠ. Έγινε ανάπλαση του χώρου της στοάς κάτω από το σταθμό του ΗΣΑΠ, περάστηκε με antigraffity και χρωματίστηκε με ειδικά μονωτικά, αντιμουχλικά χρώματα.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

 • Εργασίες ενίσχυσης πρασίνου με φυτοτεχνική μελέτη. Έγινε φυτοτεχνική μελέτη για τον καλλωπισμό με πράσινο των πλατειών και κοινοχρήστων χώρων και συγκεκριμένα στο χώρο του ανοιχτού αμφιθεάτρου, στο χώρο της πλατείας του Ιερού Ναού στο χώρο δίπλα από το γήπεδο μπάσκετ και της παιδικής χαράς, όπου σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη ενισχύθηκε αρκετά με φυτά και δέντρα που είχαν ξεραθεί και κοπεί.
 • Επίσης ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017 και η ενίσχυση φωτισμού στο ανοιχτό αμφιθέατρο, δηλαδή τοποθετήθηκαν νέες υπόγειες καλωδιώσεις και νέο ολοκληρωμένο Piller και ρευματοδοτήθηκε με ανεξάρτητο ρολόι της ΔΕΗ (έργο του 2016). 

ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ (ΕΛΑΙΩΝ – ΟΥΛΕΝ)

 • Κατασκευή πεζοδρομίων στις συμβολές των οδών Χελιδονούς και Αιολίας και Χελιδονούς και Κηφισίας. Κατασκευάστηκαν τα πεζοδρόμια στη συμβολή των οδών Χελιδονούς και  Αιολίας, Χεληδονούς και Κηφισού με κρασπεδόρηθρα και διαμορφώθηκε  εκτός πρότασης και το πεζοδρόμιο Χελιδονούς και Σικελιανού.
 • Δεντροφύτευση και αποκατάσταση αυτόματου ποτίσματος στην οδό Θεσσαλονίκης από Χελιδονούς μέχρι Τριπολιτσάς. Φυτεύτηκαν κουκουναριές και λίγες πικροδάφνες στο κομμάτι της οδού  Θεσσαλονίκης από Χελιδονούς μέχρι Τριπολιτσάς. Επίσης φτιάχτηκε σε πολλά σημεία το κατεστραμμένο αυτόματο πότισμα.


ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ (ΕΛΑΙΩΝ – ΔΡΥΜΩΝΟΣ)

 • Συντήρηση και επισκευή συντριβανιών και τεχνιτών λιμνών.

Α. Επισκευάστηκε το συντριβάνι στην πλατεία Θανόπουλου, δηλαδή όλα τα ηλεκτρομηχανολογικά, έγινε επισκευή στις σωληνώσεις των υδραυλικών, και αντικατάσταση των προβολέων με Led οικονομίας και στεγανοποίηση.

 Β. Στο συντριβάνι στη λίμνη πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου επισκευάστηκαν όλα τα ηλεκτρολογικά με νέο πίνακα και ειδικού αυτοματισμούς, καθώς επίσης και όλοι οι σωληνώσεις των υδραυλικών. Βρίσκεται σε εξέλιξη η  στεγανοποίηση του δαπέδου.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

 

ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

 • Παρεμβάσεις στο πεζοδρόμιο της οδού Ψαρρών. Βρίσκεται σε εξέλιξη.
 • Τοποθέτηση σε πάρκα και παιδικές χαρές πληροφοριακές πινακίδες για την απαγόρευση δεσποζόμενων ζώων. Τοποθετήθηκαν ταμπέλες στην παιδική χαρά της πλατείας 28ης Οκτωβρίου καθώς και στην πλατεία. Επίσης εκτός συμμετοχικού προϋπολογισμού κατασκευάστηκε ειδική ταμπέλα από PVC για την ονομασία της πλατείας γιατί αρκετοί συνδημότες μας δεν την γνωρίζουν ως 28η Οκτωβρίου.
 • Κατασκευή εσοχών για κάδους στην οδό Κανάρη. Ξεκίνησαν οι εσοχές και είναι σε εξέλιξη για άλλες τρεις εσοχές. Υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις από κατοίκους. Ορίστηκαν οι θέσεις χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.


 

 

ΚΑΣΤΡΙ

 • Εξωραϊσμός πεζοδρομίου οδού Παπαφλέσσα από Τροίας και Παπαφλέσσα. Ξεκινήσαμε από τη διασταύρωση Τροίας και Παπαφλέσσα και ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι επί της Παπαφλέσσα αλλά κατά σύμπτωση τοποθετήθηκε φυσικό αέριο στους συγκεκριμένους δρόμους και τα ξαναξήλωσαν. Θα  φτιαχτεί πάλι από την εταιρία Φυσικού Αερίου.
 • Συνεχίζονται και οι αποκαταστάσεις της οδού Αντιγόνης από τον συμμετοχικό του 2016. Επισκευάστηκαν αρκετά σημεία του πεζοδρομίου. Ολοκληρώθηκαν οι επισκευές με νέες καλωδιώσεις, νέο piller (πίνακας ηλεκτρολογικών) και νέους λαμπτήρες με led οικονομίας στο μεγάλο κομμάτι μεταξύ των οδών Αντιγόνης – Αθηνάς – Ήρας – Παπανδρέου (Συμμετοχικό 2016 – Επισκευή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης μεταξύ των οδών Αντιγόνης – Αθηνάς – Ήρας - Παπανδρέου) .


ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

 • Περίφραξη του μνημείου Πεσόντων στην πλατεία Μικρασιατών. Τοποθετήθηκαν τόσο περιμετρικά όσο και στον εσωτερικό χώρο της  κατάθεσης των στεφάνων κιγκλιδώματα ασφαλείας και καθαρίστηκε ολόκληρο το μνημείο από graffiti.
 • Επισκευή κυβολίθων στη διασταύρωση των οδών Σεβδικίου και 25ης Μαρτίου. Στη διασταύρωση αυτή λόγω της μεγάλης κατηφόρειας του δρόμου 25ης Μαρτίου και της κεντρικής αρτηρίας Σεβδικίου υπήρξε κατασκευή  ανάγλυφου οδοστρώματος (κολυμπητοί κυβόλιθοι) ώστε να κόβουν ταχύτητα  οι οδηγοί. Αυτοί οι κυβόλιθοι σε πολλά σημεία είχαν ξεκολλήσει όπου και αποκαταστάθηκαν.


ΜΟΡΤΕΡΟ

 • Επισκευή σημείου και φρεατίου επί της Καζαντζάκη. Επισκευάστηκε με νέα σχάρα και χαμηλώθηκε ώστε να γίνεται σωστά η απορροή των ομβρίων στο ρέμα Κοντοχρήστου.
 • Τοποθέτηση σε πάρκα και παιδικές χαρές πληροφοριακές πινακίδες για την απαγόρευση δεσποζόμενων ζώων. Τοποθετήθηκαν στην παιδική χαρά Αγ. Ματρώνας και στο παρκάκι πληροφοριακές πινακίδες.
 • Προμήθεια χλοοτάπητα και τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος. Φυτεύτηκαν τα παρτέρια του πάρκου της Αγ. Ματρώνας όπου ήταν ξερά εξαιτίας του κατεστραμμένου αυτόματου ποτίσματος καθώς και μπροστά από τα γήπεδα Τένις επί της Καζαντζάκη έναντι Λυκείου “Αναξαγόρα”. Επισκευάστηκαν όλα τα αυτόματα ποτιστικά στα παρτέρια του πάρκου Αγ.  Ματρώνας (εκτός Συμμετοχικού) για να γίνεται το πότισμα αυτών. Τέλος, ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες για το πάρκο Αγ. Ματρώνας και την  ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Παιδικής Βιβλιοθήκης (συμμετοχικό 2016). 


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΑΛΗΣ

 

 • Μελέτη για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.
 • Μελέτη για την οδική σήμανση.

Έγιναν ήδη οι φάσεις της προμελέτης για τις δύο αυτές προτάσεις.

Για την πρώτη πρόταση έγινε ιεράρχηση του οδικού δικτύου (κύριες αρτηρίες, δευτερεύουσες αρτηρίες και συλλεκτήριοι οδοί και τοπικές οδούς) και για την δεύτερη πρόταση έγινε συλλογή στοιχείων – αξιολόγηση κυκλοφοριακών φόρτων και γεωμετρικά μεγέθη των οδών. Κατόπιν αυτών πρέπει να γίνουν οι μελέτες όπου έχουν ήδη ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018.

 • Επίσης, έχει ξεκινήσει η ασφάλεια διαφύλαξης των Δημοτικών Σχολείων και Δημοτικών Κτιρίων, ένα έργο που είχε προταθεί για τον συμμετοχικό του 2016 και υπάρχουν θετικά αποτελέσματα βάση ενημέρωσης από την εταιρεία.