Mια σύγχρονη και έξυπνη πόλη οφείλει να χαράξει σωστή ενεργειακή πολιτική και να εκπονήσει δράσεις για την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Κηφισιάς, κινούμενος στο πλαίσιο αυτό προχώρα την διαδικασία πιστοποίησης Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 50001.
«Για τον Δήμο μας η προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται με την έκδοση του πιστοποιητικού. Με συγκεκριμένες πολιτικές προχωράμε στην στενότερη παρακολούθηση των ενεργειακών καταναλώσεων, αλλά και στην ενημέρωση του προσωπικού για την ορθολογικότερη χρήση της ενέργειας. Η Κηφισιά για μια ακόμα φορά, πρωτοπορεί υιοθετώντας το κορυφαίο παγκοσμίως σύστημα ενέργειας ISO 50001» δήλωσε ο υπεύθυνος Υποδομών, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης και Ενέργειας Δήμου Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης.
Τι είναι το ISO 50001;
Το ISO 50001 είναι το πρώτο παγκόσμιο πρότυπο διαχείρισης ενέργειας και είναι αποτέλεσμα πληθώρας εθνικών και τοπικών προτύπων όπως το EN 16001. Αναμένεται πως το ISO 50001 θα αντικαταστήσει μελλοντικά το EN16001.
Τι απαιτεί η εφαρμογή του ISO 50001;
Απαιτεί την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ενεργειακής πολιτικής και τη καθιέρωση σκοπών, στόχων και πλάνου ενεργειών. Σκοπός είναι η βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης (improvement of energy performance), λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή χρήση(use), κατανάλωση (consumption) και αποδοτικότητα (efficiency).
Σε ποιες επιχειρήσεις και οργανισμούς απευθύνεται το ISO 50001;
Το ISO 50001 απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, και αφορά σε δραστηριότητες που ελέγχονται άμεσα από την επιχείρηση και τον οργανισμό. Οι απαιτήσεις του μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα συστήματα όπως το ISO 9001 και το ISO 14001 (με τη δομή του οποίου είναι ιδιαίτερα συμβατό και άμεσα σχετιζόμενο).
Οφέλη εφαρμογής & πιστοποίησης:
- μείωση του κόστους της ενέργειας (π.χ.προώθηση μεθόδων καλύτερης χρήσης του εξοπλισμού που καταναλώνει ενέργεια)
- περιορισμός κινδύνων που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια (energy security)
- βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης
- παροχή πλαισίου για τη θέσπιση προδιαγραφών ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα (π.χ. προμηθευτές)
- καθιέρωση ορθών πρακτικών διαχείρισης της ενέργειας
- μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου