A A A

Ηταν ένα κανονικό «ταξίδι» - Συνέδριο στις πόλεις του αύριο αλλά και του σήμερα καθώς ήδη σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό εφαρμόζονται δεκάδες έξυπνες τεχνολογικές λύσεις στις πόλεις μας.

 

Ειπώθηκαν και παρουσιάστηκαν πολλά: Από τον έξυπνο φωτισμό ,την τηλεματική και τα ενεργειακά παγκάκια ως την online επικοινωνία με τον δημότη στη διασκέδαση, τις εκδηλώσεις, το parking, την καθημερινή του ζωή . Και από τον φιλόδοξο στόχο εξάλειψης της γραφειοκρατίας ώστε να μην πηγαίνει ο δημότης στα γραφεία του Δήμου αλλά ο Δήμος στο σπίτι του Δημότη ως την ιδανική μεταμόρφωση των σημερινών πόλεων σε αυτόνομες ενεργειακά πόλεις.

 

Όπως όμως είπε και ο οικοδεσπότης του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος η βούληση των πολιτικών της Τ.Α προσκρούει στην διαχρονική μάστιγα της ελληνικής γραφειοκρατίας που εμποδίζει ή και ακυρώνει την υλοποίηση οραματικών σχεδιασμών. Αυτή η κρίσιμη παρατήρηση έγινε από όλους τους πολιτικούς του Α και Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κωστής Μπακογιάννης είπε ότι "έξυπνη πόλη" είναι ο δούρειος ίππος για να αλλάξει το κράτος Το «κουτό κράτος» όπως επεσήμανε ειρωνικά στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά την αλυσίδα προβλημάτων που δημιουργεί η συγκεντρωτική δομή του κράτους. Ακόμη και πόλεις που έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση του smart city , όπως τα Τρίκαλα ή το Ηράκλειο συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες με την κρατική γραφειοκρατία όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Τρικαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ενώ ο Δημήτρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βούλας- Βάρης- Βουλιαγμένης είπε χαρακτηριστικά ότι από τις 23.000 αρμοδιότητες που αφορούν τους δήμους, μόνον οι….. 600 έχουν περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση ενώ ο αρμόδιος Υπουργός διαχειρίζεται 19.000!!!

 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης παραδέχτηκε ότι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας είναι προτεραιότητα και τόνισε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η επικοινωνία πολίτη – κράτους και δημότη δήμου, η συνεργασία κράτους κεντρικής διοίκησης – τοπικής αυτοδιοίκησης είναι θέματα ουσίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ανέφερε μάλιστα ότι μόνον από τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, εξοικονομούνται περί τα 400 εκ ευρώ ετησίως.

 

Την ανάγκη για διασύνδεση των δράσεων και των ενεργειών τόνισαν τόσο ο Δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης που είπε ότι η «έξυπνη Πόλη δεν είναι ένα απομονωμένο νησί, χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των δήμων ώστε οι νέες τεχνολογίες να γίνουν πραγματικά λειτουργικές για τον κόσμο» όσο και ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης που ανέλυσε το μοντέλο σε ένα μη αμιγώς αστικό μοντέλο που έχει άλλες ιδιαιτερότητες .

 

Οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη με ολοκληρωμένο σχεδιασμό στο Ισραήλ μια χώρα πιο μικρή από την Ελλάδα με επίσης μικρές κι όχι μητροπολιτικές πόλεις, παρουσιάστηκαν από τους Ισραηλινούς καλεσμένους του Συνεδρίου.

 

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Irit Ben-Abba τόνισε τη σημασία της νεανικής επιχειρηματικότητας στο πεδίο των νέων τεχνολογιών και την πολύ καλή σχέση των δύο χωρών στην ανταλλαγή εμπειριών μέσα από experts και σχετικά events όπως το Συνέδριο του Δήμου Κηφισιάς. Ένας τέτοιος ειδικός είναι ο Uri Ben Ari που στην παρουσίαση του τόνισε ότι «Η ανάπτυξη δικτύων Smart Cities θα αλλάξει την ζωή μέσα στις πόλεις όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Η πρόβλεψη είναι ότι για παράδειγμα μετά το 2025 οι μετακινήσεις μέσα στις πόλεις θα είναι αυτόνομες»

 

Η CIO του Τελ Αβίβ, μιας από τις πιο προηγμένες πόλεις στον κόσμο, Liora Shechter παρουσίασε αναλυτικά τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται συνεχώς το πρόγραμμα smart city σε μια πόλη 700.000 δημοτών . Εντυπωσιακή ήταν και η ανάλογη παρουσίαση του Ελληνα expert Κώστα Μοχιανάκη Διευθυντή Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Ηρακλείου Κρήτης ενώ εξαιρετικά στοιχεία παρουσίασε και ο τεχνοκράτης Μιχάλης Χρηστάκης που είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τ.Ο “Κλεισθένης”.

 

Εταιρείες από την Ελλάδα και το Ισραήλ παρουσίασαν στο Συνέδριο τις δικές τους λύσεις για τις έξυπνες πόλεις ενώ παράλληλα στο εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς λειτουργούσε το open festival με ειδικά διαμορφωμένους digital χώρους όπου οι εταιρείες πρόβαλαν τις καινοτόμες υπηρεσίες τους. Τέλος αλλά όχι τελευταίο digital ψηφοφορία όπου σε οθόνη αφής οι δημότες ψηφίζουν για το ποιες λύσεις θα ήθελαν να εφαρμοστούν πρώτα στην πόλη τους.

Δείτε τα σημαντικά σημεία των ομιλιών του Συνεδρίου "Έξυπνη Πόλη  που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουνίου στο Μουσείο Γουλανδρή (Κέντρο Γαία).

 

Στην έναρξη του συνεδρίου απεύθυνε χαιρετισμό στους φορείς, τους ομιλητές και τους επισκέπτες ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος. 

 

Γιώργος Θωμάκος: Η Κηφισιά δημιουργεί θεσμούς που ευνοούν τις start up εταιρίες

 

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση της επιτυχημένης εκδήλωσης καθώς επίσης τους ομιλητές και τους χορηγούς. Ο κύριος Θωμάκος τόνισε πως αν και η Έξυπνη Πόλη (smart city) είναι από κάθε άποψη η λύση στα πολλαπλά προβλήματα της ζωής των πολιτών απέχουμε ακόμα πολύ ως χώρα από την υλοποίηση ενός αξιόπιστου δικτύου Έξυπνων και Λειτουργικών Πόλεων. Εντόπισε κατά κύριο λόγο το πρόβλημα στην γραφειοκρατία που μαστίζει το ελληνικό δημόσιο διαχρονικά, γεγονός που δεν επιτρέπει την υλοποίηση των οραμάτων και των σχεδιασμών αλλά και την μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, καθώς οι προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σκοντάφτουν στον αργό κρατικό μηχανισμό. 

Ο κύριος Θωμάκος τόνισε ότι η Κηφισιά επιδιώκει να ενσωματώσει στην καθημερινότητα του πολίτη τις καινοτόμες εφαρμογές που συνιστούν βήματα προς την δημιουργία ολοκληρωμένης Έξυπνης Πόλης. Ενδεικτικά ο Δήμαρχος Κηφισιάς ανέφερε τις δράσεις του Δήμου που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα (νεανική, σχολική κ.α) και λειτουργούν ως ομπρέλα ευδοκίμησης νέων ιδεών και εξωστρέφειας. Τόνισε ότι η Κηφισιά δημιουργεί θεσμούς που ευνοούν τις start up εταιρίες – χαρακτηριστικό είναι ότι στο Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας, που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στον Δήμο μας, έχουν εξεταστεί ιδέες που καλύπτουν όλο το φάσμα του επιχειρείν, από καινοτόμες εφαρμογές όπως η συσκευή ανάγνωσης μουσικών κειμένων για άτομα με προβλήματα όρασης έως την παραγωγή βιολογικού φυτικού τυριού από αμύγδαλο. 

 

«Η Ελλάδα δεν έχει μόνον ήλιο και θάλασσα. Το κυριότερο αγαθό της είναι τα σπουδαία μυαλά της, ειδικά το δυναμικό της σε νέους ανθρώπους που μπορούν και πρέπει να έχουν κίνητρα για να ζήσουν και να δημιουργήσουν στην χώρα μας. Η Κηφισιά δρα με εξωστρέφεια, ενστερνίζεται νέες τεχνολογίες και τις χρησιμοποιεί προς όφελος των δημοτών. Παράλληλα καλλιεργεί θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο που δημιουργούν μια πόλη ανοιχτή στο μέλλον και στις προκλήσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Θωμάκος. 

 

 

Irit Ben-Abba: Στενοί δεσμοί ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ

 

Στο Συνέδριο μίλησε η Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Irit Ben-Abba , η οποία αφού αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, μέσω της εκδήλωσης του Δήμου Κηφισιάς, ενθάρρυνε τους νέους να βρεθούν στο Ισραήλ, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να μοιραστούν τις πρωτοπόρες ιδέες τους. 

 

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Μία μικρή σε έκταση και πληθυσμό χώρα όπως το Ισραήλ πρωταγωνιστεί στην θεμελίωση του μοντέλου των δικτύων Έξυπνων Πόλεων σε όλον τον πλανήτη. Το ίδιο το Ισραήλ έχει ενστερνιστεί την  αναγκαιότητα της Έξυπνης Πόλης στο Τελ Αβίβ και αλλού, ενώ αποτελεί την φιλόξενη αγκαλιά για νέους start uppers από όλο τον κόσμο, και βεβαίως και από την Ελλάδα, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με ισραηλινούς mentors, αποκτούν περισσότερη γνώση εφαρμογών των ιδεών τους και τελικά γίνονται αποτελεσματικοί φορείς της νέας και καινοτόμας αντίληψης της Έξυπνης Πόλης. Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα ενθαρρύνει μέσω εκδηλώσεων όπως η σημερινή αλλά και άλλες τους νέους να βρεθούν στο Ισραήλ και να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να μοιραστούν τις πρωτοπόρες ιδέες τους. Το ραντεβού για φέτος είναι στο Innovation Festival  τον Σεπτέμβριο όπου θα φιλοξενηθούν ελληνικά περίπτερα τα οποία θα επικοινωνήσουν την νεανική ελληνική επιχειρηματικότητα και την δυνατότητα παραγωγής πρωτότυπων λύσεων στα πλαίσια της τεχνολογίας αιχμής και της Έξυπνης πόλης. Το Ισραήλ έχει στην Ελλάδα την μεγαλύτερη διασύνδεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας και αυτή η διάθεση συνεργασίας επηρεάζει θετικά όχι μόνον τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και την ζωή των πολιτών σε καθημερινό επίπεδο».

 

 

Στέλιος Ράλλης: Η χώρα μας χρειάζεται υποδομές, ευρυζωνικά δίκτυα, άρση του αποκλεισμού απομακρυσμένων περιοχών από τι σύγχρονες τεχνολογίες

 Την ανάγκη να επενδύσει η Ελλάδα στις νέες Τεχνολογίες επεσήμανε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Στέλιος Ράλλης, ο οποίος ανέλυσε στις δράσεις και τα προγράμματα του Υπουργείου. Ο κ. Ράλλης ενημερωμένος για τις ψηφιακές τεχνολογίες αναφέρθηκε στην ομιλία του, στην εφαρμογή «Κηφισιά in Action» του Δήμου Κηφισιάς. 

 Ο κ. Στέλιος Ράλλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι είναι πολύ σημαντικές οι ψηφιακές τεχνολογίες κι οι προσπάθειες αναβάθμισης των πολιτών γίνεται πια με έναν ευρύτερο σχεδιασμό και όχι αποσπασματικά. Η Ευρώπη και η χώρα μας χρειάζονται υποδομές, ευρυζωνικά δίκτυα, άρση του αποκλεισμού απομακρυσμένων περιοχών από τι σύγχρονες τεχνολογίες. Η Ελλάδα βραβεύτηκε το 2017 για την πολιτική της στα απομακρυσμένα δίκτυα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πια ο κάθε τουρίστας που κλείνει τις διακοπές του πρώτα ρωτάει αν έχει η περιοχή στην οποία κατευθύνεται WiFi και μετά αναρωτιέται για την θάλασσα, άρα και για την Ελλάδα αλλά είναι αναγκαιότητα η αναβάθμιση του ψηφιακού της πλούτου. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ θετικός προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα ο Δήμος της Κηφισιάς πρωταγωνιστεί με δράσεις όπως το Κηφισιά in Action ο Δήμαρχος κύριος Θωμάκος έχει δίκιο που επισημαίνει τις αργές διαδικασίες λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η επικοινωνία πολίτη – κράτους και δημότη δήμου, ο σχεδιασμός για το ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας, η συνεργασία πολιτείας – τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα είναι θέματα ουσίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση η δημιουργία του κεντρικού κόμβου ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων με κατάργηση του χαρτοβασιλείου ευνοεί την ζωή των πολιτών αλλά και έχει για το κράτος μετρήσιμο κέρδος από περιορισμό δαπανών γύρω στα 400 εκατομμύρια με μία αρχική εκτίμηση. Το διαδίκτυο των πραγμάτων, η Υπηρεσία Διαστήματος που διευκολύνει τις εφαρμογές πλοήγησης και τις τηλεπικοινωνίες, η βελτίωση τη τουριστικής προβολής της Ελλάδας μέσω σύγχρονων οπτικοακουστικών παραγωγών, αλλά και το γεγονός ότι είμαστε πολύ υψηλά στην παγκόσμια κατάταξη ανθρώπινων πόρων – έχοντας μεγάλο δυναμικό νέων ανθρώπων με άρτια τεχνολογική εξειδίκευση – εγγυώνται αθροιστικά ότι οι χώρα μας θα πρωταγωνιστήσει στην νέα πραγματικότητα των ψηφιακών εξελίξεων και του Δικτύου Έξυπνων Πόλεων».

 

Λευτέρης Αυγενάκης: Σημαντική πρωτοβουλία το Συνέδριο της «Έξυπνης Πόλης»

 Σημαντική πρωτοβουλία αφιερωμένη στην καινοτομία, τις τεχνολογικές εξελίξεις και το επιχειρείν, ανοικτό παράθυρο στο μέλλον της ζωής στην πόλη, χαρακτήρισε το Συνέδριο του Δήμου Κηφισιάς, ο Γραμματέας ΠΕ Νέας Δημοκρατίας – Βουλευτής Ν. Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με γραπτό χαιρετισμό, που ανέγνωσε στο Συνέδριο η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη.

 

 

 

Uri Ben Ari: Το μοντέλο της Έξυπνης Πόλης έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Uri Ben Ari, Διευθύνοντος Συμβούλου, Ειδικός σε Smart City, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η ανάπτυξη δικτύων Smart Cities είναι σαφές ότι θα αλλάξει την ζωή μέσα στις πόλεις όπως την ξέραμε μέχρι τώρα – η πρόβλεψη είναι ότι από το 2025 οι μετακινήσεις μέσα στις πόλεις δεν θα χρειάζονται καθόλου την οδήγηση και το αυτοκίνητο, για παράδειγμα.  Το μοντέλο της Έξυπνης Πόλης έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του με τρόπο που να διασφαλίζει την ποιότητα ζωής, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και αειφόρο λογική. Όλα τα βήματα που γίνονται και στην Ελλάδα και αλλού στον κόσμο με έξυπνες εφαρμογές εξυπηρέτησης του πολίτη στοχεύουν σε μια πλήρη Έξυπνη Πόλη η οποία θα έχει υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη, θα στοχεύουν στην βέλτιστη διαχείριση πόρων αλλά και απορριμμάτων, δημιουργώντας ένα καθαρό περιβάλλον για μια βιώσιμη κοινωνία. Η θέση του Δημάρχου στην Έξυπνη Πόλη έχει πολλά χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου manager ο οποίος θα διαχειριστεί με επιτυχία τα θέματα του δημότη – πελάτη. 

Η Έξυπνη Πόλη σώζει χρόνο μέσω της τεχνολογίας προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στον πολίτη».

 

Έντονη ήταν η παρουσία Περιφερειαρχών και Δημάρχων από όλη τη χώρα.

 

 

 

Κώστας Μπακογιάννης: Η "έξυπνη πόλη" είναι ο δούρειος ίππος για να αλλάξει το κράτος

 Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε στην τοποθέτησή του στο Συνέδριο "Έξυπνη Πόλη" που διοργανώθηκε στην Κηφισιά πως η αυτοδιοίκηση παγκοσμίως είναι το εργαστήρι της καινοτομίας. Τόνισε μάλιστα πως η "έξυπνη πόλη" είναι ο δούρειος ίππος για να αλλάξει το κράτος και να το κάνουμε πιο φιλικό προς τον πολίτη.

Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, διαμορφώθηκε η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών και όχι την προβολή της διοίκησης. Έτσι, σε αυτή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, μεταξύ άλλων, να βρουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τις συναλλαγές τους με την Περιφέρεια (αδειοδοτήσεις κ.λπ.), να γνωρίζουν όλες τις προκηρύξεις και όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, να ενημερώνονται για τα έξοδα της περιφέρειας και στην περίπτωση των προμηθευτών να ξέρουν πότε θα πληρωθούν. Επιπλέον, μέσω εφαρμογής στα κινητά δίνεται η δυνατότητα υποβολής προτάσεων, ιδεών αλλά και παραπόνων για κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

 

 

Κώστας Αγοραστός: Δεν μπορεί να υπάρξει έξυπνη πόλη χωρίς έξυπνο κράτος

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο Συνέδριο "Έξυπνη Πόλη" στον Δήμο Κηφισιάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κράτος στην διασύνδεση των υπηρεσιών και ενώ υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την ψηφιακή σύγκλιση. Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε επίσης πως δεν φαίνεται να υπάρχει η πρόθεση να δοθεί τέλος στην γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών. «Δεν μπορεί να υπάρξει έξυπνη πόλη χωρίς έξυπνο κράτος" τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

 

 

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Κλειδί της επιτυχίας για κάθε δήμο είναι η συνεργασία και η εξωστρέφεια

 

 Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου,   μεταξύ άλλων τόνισε:

«Τα Τρίκαλα είναι μία πόλη που έχει 15 χρόνια εμπειρία στην χρήση νέων και καινοτόμων τεχνολογιών στην υπηρεσία του δημότη. Κάποιες από τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν είχαν απόλυτη επιτυχία, κάποιες εν τοις πράγμασι αποδείχτηκαν μη λειτουργικές και πρέπει να γίνει εκ νέου σχεδιασμός. Τα Τρίκαλα στοχεύουν σε μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο και γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει τις έξυπνες μεταφορές με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα σε πιλοτικό επίπεδο όπως και τεχνολογίες με αισθητήρες και χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση – για παράδειγμα στον ηλεκτροφωτισμό με λαμπτήρες τύπου LED και αισθητήρες διακοπής λειτουργίας. Η καθημερινότητα του δημότη είναι μεγάλο μας μέλημα, όπως και η επαφή του με την διοίκηση. Ένα θέμα που μας απασχολεί είναι η κατάργηση της γραφειοκρατίας και γι αυτό το λόγο κινούμαστε προς εφαρμογές και πλατφόρμες οι οποίες θα βοηθούν την έκδοση και λήψη πιστοποιητικών από τους δημότες χωρίς ταλαιπωρία, τα λεγόμενο ΑΤΜ πιστοποιητικών. Υπάρχουν εφαρμογές τηλεπρόνοιας για άτομα χρήζοντα βοηθείας, τηλεφωνικό και διαδικτυακό κέντρο παραπόνων και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα που θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή στην πόλη μας. Ταυτόχρονα φροντίζουμε το περιβάλλον με έλεγχο του στόλου των οχημάτων καθαριότητας του δήμου μας, με πλατφόρμα διαχείρισης ασύρματου δικτύου αλλά και με την μέριμνα για πράσινη μετακίνηση μέσα στην πόλη με ποδήλατα. Νοιαζόμαστε για το μέλλον και έχουμε εισαγάγει την επαφή με την ρομποτική στα σχολεία. Θεωρούμε ότι το κλειδί της επιτυχίας για κάθε δήμο είναι η συνεργασία και η εξωστρέφεια».

 

 

 

Γιώργος Ιωακειμίδης: Το μέλλον των δήμων είναι η μετατροπή τους σε Smart Cities

 Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στα πολλά προβλήματα υποδομών που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε δήμο της χώρας και συνέχισε:

«Το μέλλον των δήμων είναι η μετατροπή τους σε Smart Cities. Οι ευκαιρίες και οι ιδέες είναι πολλές, όπως εξίσου πολλοί είναι και οι προβληματισμοί. Η καθημερινότητα βελτιώνεται με εφαρμογές όπως η ψηφιακή πλατφόρμα κατάθεσης παραπόνων, ωστόσο οι νέες τεχνολογίες απαιτούν εγρήγορση διότι εκ των πραγμάτων χάνονται θέσεις εργασίας, όπως για παράδειγμα στην καθαριότητα, όπου η αυτοματοποίηση της συγκομιδής απορριμμάτων ευνοεί πολύ την ζωή των δημοτών, καταργεί όμως τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. 

Οι έξυπνες συγκοινωνίες είναι όντως το μέλλον της μεταφοράς μέσα στις πόλεις, δεν αρκεί όμως ένας δήμος να εξασφαλίζει έξυπνη μετακίνηση των δημοτών, πρέπει να υπάρξει διαδημοτικό δίκτυο συγκοινωνιών που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης και πρόσβασης. 

Η Έξυπνη Πόλη δεν είναι ένα απομονωμένο νησί, χρειάζεται συνεργασία μεταξύ όλων των δήμων ώστε οι νέες τεχνολογίες να καταστούν πραγματικά λειτουργικές για τους πολίτες».

 

 

 

Νίκος Κουτσογιάννης: Εξωστρεφή στάση του απέναντι στις νέες τεχνολογίες

 Ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης στην τοποθέτησή του στο Συνέδριο τόνισε:«Ο Δήμος της Νάουσας εκτός από το πολύ όμορφο περιβάλλον υπερηφανεύεται και για την εξωστρεφή στάση του απέναντι στις νέες τεχνολογίες, γεγονός που έχει αποφέρει στην πόλη μας διακρίσεις και βραβεύσεις. 

Η Νάουσα είναι μία επικράτεια όπου ο πληθυσμός δεν είναι αμιγώς αστικός και έχει ιδιαιτερότητες. Το όραμά μας για μια Έξυπνη Πόλη αγκαλιάζει με συγκεκριμένες δράσει τις καινοτόμες εφαρμογές. Στοχεύουμε με ρεαλιστικούς τρόπους στην καθαρή ενέργεια και σε ένα καθαρό περιβάλλον, γι’ αυτό η διαχείριση των υδάτινων πόρων, των αστικών αποβλήτων και οι εφαρμογές γεωθερμίας είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Στηριζόμενοι τις αρχές της αειφόρας ανάπτυξης κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων με αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, έχουμε δίκτυο φωτοβολταϊκών συστημάτων, προχωράμε στις τεχνολογίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων αλλά και στην δημιουργία σταθμών φόρτισης οχημάτων ηλεκτρικού τύπου. Υπάρχει και η καινοτομία ότι τα οχήματα του δήμου που θα είναι ηλεκτρικά θα λειτουργούν ως μεγάλοι συσσωρευτές που θα μπορούν να επιστρέψουν την ενέργεια σε κτίρια. Η Έξυπνη Κάρτα Δημότη/Επισκέπτη με προνομιακή τιμολόγηση υπηρεσιών στα πλαίσια του Δήμου, ο έξυπνος φωτισμός με LED και αισθητήρες, η έξυπνη στάθμευση, συνδεδεμένη με την δημοτική κάρτα, η διαδικτυακή πληροφόρηση του δημότη και η εφαρμογή παροχής ψηφιακών δικαιολογητικών είναι βήματα προς μια ολοκληρωμένη Έξυπνη Πόλη, κατεύθυνση προς την οποία κινείται ο Δήμος μας.»

  

 

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος:  Πριν από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών πρέπει να γίνει πραγματική αποκέντρωση

 Ο Δήμαρχος Βάρης- Βούλας -Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σημείωσε στην τοποθέτησή του:«Κάθε εποχή έχει κατά κάποιον τρόπο τις μόδες της και στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Κάποτε η μαγική λέξη ήταν «αειφόρα ανάπτυξη», μετά έγινε της μόδας η «κοινωνία της πληροφορίας». Πρέπει να ενστερνιστούμε τις νέες τεχνολογίες, αφού όμως εξετάσουμε την λειτουργικότητά τους, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος όπου μη χρηστικές και λειτουργικές εφαρμογές δημιουργήθηκαν με μεγάλο κόστος για να μείνουν εντέλει ανενεργές. 

Στο θέμα των Έξυπνων Πόλεων πρέπει να αντιγράφουμε επιτυχημένα τα μοντέλα τα οποία ήδη έχουν αποδειχθεί παραγωγικά και λειτουργικά. Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε ο καθένας τον δικό του τροχό, ο τροχός είναι ένας και απλά πρέπει να ενώσουμε τα κομμάτια του. 

Πριν από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών πρέπει να γίνει πραγματική αποκέντρωση. Από τις 23.000 αρμοδιότητες που αφορούν τους δήμους οι 600 είναι περασμένες στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι 19.000 τις διαχειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός, η αποκέντρωση απέχει ακόμα από το να είναι πράξη. Ταυτόχρονα ο πολίτης αλλά και το έργο των δήμων παρακωλύεται από την τεράστια γραφειοκρατία. Εμείς ως δημοτική αρχή προχωράμε στην χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά πρέπει να εξυγιανθεί το πλαίσιο και να λυθούν τα χέρια μας. Τα φωτιστικά LED που έχουμε τοποθετήσει, με αισθητήρες άψης επέφεραν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 63% και εμπέδωσαν αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους μας. Το σύστημα τηλεδιαχείρισης του δήμου μας, η πλατφόρμα αιτημάτων (19000 αιτήματα έχουν ήδη καταχωριστεί και βρίσκονται σε στάδιο διαχείρισης και επίλυσης προβλημάτων), η εγκατάσταση GPRS στα οχήματα καθαριότητας για εξορθολογισμό της διαδικασίας, οι ψηφιακές βιβλιοθήκες αρχείων στις οποίες έχει άμεση πρόσβαση ο δημότης μας, η άρδευση με τηλεχειρισμό που εξοικονομεί υδάτινους πόρους και αποτρέπει την κλοπή, είναι δράσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί. Σε στάδιο υλοποίησης είναι η δημιουργία εφαρμογών όπως οι θερμικές/ψηφιακές κάμερες για αποτροπή πυρκαγιών, η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων με ογκομετρικούς κάδους, η ανταποδοτική ανακύκλωση κ.α.»

 

 Την παρουσίαση του συνεδρίου ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Μαριάννα Πυργιώτη, Κάτια Μακρή και Γιάννης Ευσταθίου. Επίσης στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν Έξυπνες Τεχνολογικές Εφαρμογές  και Ιστορίες Επιτυχίας.

 

Οpen space festival, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου Κηφισιάς! 

Εταιρείες από την Ελλάδα και το Ισραήλ παρουσίασαν σε ειδικά διαμορφωμένους digital χώρους τις καινοτόμες τεχνολογικές τους υπηρεσίες και προϊόντα, δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες και τους επισκέπτες της Κηφισιάς να έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένες άμεσα εφαρμόσιμες «έξυπνες» λύσεις κάνοντας τις πόλεις μας πιο οικολογικές οικονομικές αποδοτικές και διαδραστικές. 

Επίσης δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν την καινοτόμα εφαρμογή που θα ήθελαν να δουν στον Δήμο μας!

 

Το Συνέδριο καθώς και το τριήμερο open space festival στην καρδιά του εμπορικού κέντρου Κηφισιάς, οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Επιχειρηματικότητας Βαγγέλη Αυλήτη και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Κηφισιάς.