Συνέντευξη του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κηφισιάς στον «Τύπο Κηφισιάς»
Η βεβαιότητά του ότι «… αν ένας δήμαρχος δεν λύσει τα προβλήματα των δημοτών, τότε οι δημότες δεν θα τον ξαναψηφίσουν, αλλά αυτοί θα παραμείνουν δημότες, όπως κι εμείς δημοτικοί υπάλληλοι…» και γι’ αυτό «… το πρώτο μας μέλημα είναι να είμαστε στο πλευρό των δημοτών, για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτησή τους...» ήταν… αφοπλιστική όσο και πραγματική.
Και η άποψη αυτή χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, Θανάση Βούλγαρη, ενός δημοτικού υπαλλήλου που, επί 27 συνεχώς χρόνια, δίνει μεγάλη βαρύτητα στις σχέσεις δημοτών με τους υπαλλήλους ή, αν θέλετε, την υποχρέωση των δημοτικών υπαλλήλων να βρίσκονται τον πλευρό των δημοτών, όπως ακριβώς το επισήμανε στην αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα «Τύπος Κηφισιάς»!
Και ο κ. Βούλγαρης, ζυμωμένος με συνδικαλιστικά του κλάδου του, καθώς στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν γραμματέας και πριν από ένα χρόνο έγινε πρόεδρος, είχε λόγο για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους οι δήμοι, όπως και ο Δήμος Κηφισιάς, με την έλλειψη μονίμου προσωπικού στην κάλυψη πάγιων θέσεων εργασίας, στη δυσκολία είσπραξης απαραίτητων κονδυλίων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι κοινωνικές ανάγκες των δημοτών, για την οποία δίνει μεγάλη και πρωταρχική βαρύτητα.
Τέλος, ο κ. Βούλγαρης νιώθει απόλυτα ικανοποιημένος από την εργασία του στην Υπηρεσία Πρασίνου, ιδιαίτερα που θεωρεί ότι η Κηφισιά, από την αρχαιότητα ακόμη, ήταν μια κατ’ εξοχή περιοχή με έντονο στοιχείο το φυσικό κάλλος, αν και χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμη στον τομέα αυτό, καθώς πλέον η περιοχή ευθύνης της Υπηρεσίας εκτείνεται από την Πεντέλη μέχρι την Πάρνηθα…
- Ως πρόεδρος πλέον των εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, πως βλέπετε τα προβλήματά του;
Τα προβλήματα του δήμου δεν αφορούν μόνο αυτόν καθ’ αυτόν τον δήμο, αλλά αφορούν τους δημότες, όπως και τους εργαζόμενους σ’ αυτόν. Γιατί, αν ένας δήμαρχος δεν τους λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, τότε οι δημότες δεν θα τον ξαναψηφίσουν, αλλά αυτοί θα παραμείνουν δημότες, όπως κι εμείς δημοτικοί υπάλληλοι, οπότε το πρώτο μας μέλημα είναι να είμαστε στο πλευρό των δημοτών, για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτησή τους.
- Σωστά, αλλά ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κυριότερα προβλήματα του δήμου;
Το πιο βασικό πρόβλημα του δήμου είναι η οικονομική εποπτεία και η δυνατότητα ώστε να εξυπηρετηθούν πλήρως όλες οι κοινωνικές ανάγκες και των δημοτών, αλλά, ταυτόχρονα, και των εργαζομένων. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τον δικό μας δήμο, αλλά όλους του δήμους της χώρας και όλη την κοινωνία.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η στελέχωση των δήμων, γιατί οι δήμοι έχουν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς τους ανάγκες, από τότε που έχουμε μπει στο μνημόνιο. Αυτή η αδυναμία των δήμων να στελεχώσουν τις δομές τους, παρ’ όλο ότι πάρα πολλές κυβερνήσεις τους έδιναν δομές χωρίς και τα απαραίτητα κονδύλια και χωρίς να μπορούν να τις καλύπτουν με προσωπικό, δημιουργεί μια γενικότερη δυστοκία και αφορά όχι μόνο τον δικό μας δήμο, αλλά όλους τους δήμους της χώρας.
Υπάρχει πάλι ένα τεράστιο πρόβλημα σε σχέση με το ότι σήμερα, έτσι όπως είναι η οικονομική κατάσταση, δυσκολεύονται οι δήμοι στο να εισπράξουν τα απαραίτητα από τους δημότες. Όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, οι πολίτες έχουν γενικότερα ζητήματα και προβλήματα, όταν λειτουργούν κάτω από την πίεση των μνημονίων και των δανείων, τα οποία χρωστά η χώρα, οπότε και δυσκολεύονται να είναι συνεπείς στις πληρωμές.
- Επειδή αναφερθήκατε στη δυσκολία πρόσληψης μονίμου προσωπικού, πολλές ανάγκες καλύπτονται από τους λεγόμενους ΕΣΠίτες. Τι γίνεται πάνω σ’ αυτό;
Κοιτάξτε να δείτε. Τώρα τελευταία και το Σωματείο μας συμμετείχε στον αγώνα που έδιναν οι εργαζόμενοι από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουμε πλέον να λυθεί το πρόβλημα των «οριστικών σχέσεων εργασίας». Γιατί δεν είναι μόνο αυτοί του ΕΣΠΑ, αλλά συμβασιούχοι δύο μηνών, οκτώ μηνών, αυτοί με συμβάσεις έργου. Να σκεφτείτε ότι όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί και ιδιαίτερα η Κοινωνική Μέριμνα λειτουργούν με βάση τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ, που είναι ανανεώσιμες οι συμβάσεις των εργαζομένων, αλλά αυτοί που εργάζονται με σύμβαση πέντε μηνών, κάθε λίγο και λιγάκι λήγει και η σύμβασή τους. Έτσι δώσαμε έναν αγώνα προκειμένου να δοθεί παράταση του πενταμήνου, η κυβέρνηση, παρ’ όλες τις εξαγγελίες που είχε κάνει πως θα έβλεπε το ζήτημα, δεν το «είδε» και η κατάληξη είναι πως σταδιακά οι εργαζόμενοι με ΕΣΠΑ να φεύγουν από την εργασία, την ώρα που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον δήμο.
Να σημειώσετε ότι οι εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ ήσαν περίπου 32.000, οπότε καταλαβαίνετε το μεγάλο κενό που δημιουργείτε στους δήμους!
Έτσι, ζητούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, ν’ ανοίξουν θέσεις εργασίας, να επανδρωθούν οι δήμοι, ώστε να είναι καλύτερη η προσφορά μας απέναντι στους δημότες.
- Ως πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ποιες προτεραιότητες θέτετε για τον Δήμο Κηφισιάς;
Η πρώτη μας προτεραιότητα, επειδή οι δήμοι είναι πλέον, ταυτόχρονα, ένα μικρό «κράτος», είναι, πρώτα και κύρια, να εξυπηρετηθούν οι κοινωνικές ανάγκες των δημοτών μας.
Η δεύτερη είναι οι εργαζόμενοι να σηκώσουν το κεφάλι τους και το ανάστημά τους απέναντι στα προβλήματα που δεν αφορούν μόνο τον κλάδο μας, πέρα από τα ιδιαίτερα ζητήματα και προβλήματα που έχουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσχερέστατη κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τις λαϊκές και φτωχές οικογένειες.
Σ’ αυτούς τους δύο τομείς εστιάζουμε τις μεγάλες προσπάθειες ως Διοικητικό Συμβούλιο.
Φυσικά, το σημείο αιχμής αυτών των ημερών για τους εργαζόμενους είναι το ασφαλιστικό και, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, αυτό το ασφαλιστικό δεν μπορεί και δεν λύνει το ζήτημα επί της ουσίας της ασφάλειας για τον εργαζόμενο. Γιατί μιλάμε για μία ασφάλιση τέτοιου είδους που αφορά όχι μόνο το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον τομέα της περίθαλψης.
Αυτή τη στιγμή ως αίτημα βάζουμε να αποσυρθεί πάραυτα το νομοσχέδιο, γιατί κατακρημνίζει τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα που ξέραμε για την ασφάλιση, που είχε ένα χαρακτήρα αναδιανεμητικό, και πλέον γίνεται κεφαλαιοποιητικό. Και για το εξηγήσω πιο απλά: πλέον θα παίρνουμε τέτοιου είδους συντάξεις, οι οποίες θα είναι μόλις λίγα «ψίχουλα» με τα οποία δεν θα μπορούν οι συνταξιούχοι να ζήσουν! Όσον αφορά την περίθαλψη, θα κόβονται συνεχώς παροχές και δεν θα μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση στα νοσοκομεία και τις ιατρικές υπηρεσίες.
Θεωρούμε ότι η ασφάλιση είναι μέρος των χρημάτων των εργαζομένων, οπότε είμαστε αμετακίνητοι σ’ αυτό το ζήτημα και δεν θα κάνουμε πίσω και το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
- Βρεθήκατε στο μεταίχμιο της αλλαγής δύο διοικήσεων του δήμου. Περιμένατε τίποτε το διαφορετικό από τη νέα διοίκηση απ’ ότι η προηγούμενη;
Το πλαίσιο της λειτουργίας και το οργανωτικό και το νομικό και το οικονομικό που διέπει τους δήμους είναι, όπως ήδη σας είπα, άκρως ασφυκτικό. Οι δήμαρχοι, επί της ουσίας, δεν μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα είτε το θέλουν είτε όχι. Πάνω, λοιπόν, σε μια τέτοια λογική, εμείς, οι εργαζόμενοι, πάμε να σπάσουμε αυτή την εποπτεία, όπως σας είπε προηγουμένως. Έτσι λειτουργούμε. Έτσι λειτουργήσαμε και με την προηγούμενη διοίκηση, έτσι λειτουργούμε και με τη νέα.
Θέλω εδώ να τονίσω ότι εμείς έχουμε πάρα πολλές φορές συζητήσει, ως Διοικητικό Συμβούλιο, πως σ’ όποια ζητήματα αφορούν τον οργανωτικό τομέα του δήμου θα συμβάλουμε με όσες δυνάμεις έχουμε. Κι αυτό δεν το κάνουμε μόνο τώρα, αλλά το κάναμε και με την προηγούμενη διοίκηση.
- Θεωρείτε πως η πόρτα του σημερινού δημάρχου είναι πιο ανοιχτή στα θέματα των εργαζομένων;
Πάντα υπάρχει μία δυνατότητα με όλους τους δημάρχους, επειδή δεν είναι ακριβώς οι δήμαρχοι όπως είναι οι πρόεδροι ορισμένων Οργανισμών ή οι υπουργοί, οι οποίοι είναι απροσπέλαστοι για να μας δεχτούν, όταν τους χτυπάμε την πόρτα να μας ανοίγουν και να συζητούν μαζί μας και τα προβλήματα των εργαζομένων και τα προβλήματα της λειτουργίας του δήμου, αλλά και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις πολιτών και εργαζομένων και η αλληλοεπίδραση που έχουν όλα αυτά τα ζητήματα.
- Εργάζεστε στην Υπηρεσία Πρασίνου. Ποιο είναι το ιδιαίτερο πρόβλημα εκεί;
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εργασία μου, επειδή ανήκω στην Υπηρεσία Πρασίνου, γιατί είναι ένας ιδιαίτερος τομέας, ο οποίος έχει να κάνει με τη Φύση.
Εξάλλου, την Κηφισιά, από την αρχαιότητα ακόμη, τη χαρακτήριζε το πράσινο. Ως πόλη, το δεύτερο χαρακτηριστικό της ήταν αρχιτεκτονική δομή της, η αραιοκατοίκηση και τα αρχοντικά της.
Το πράσινο είναι πάρα πολύ μεγάλο, γιατί τώρα με την Εκάλη και τη Νέα Ερυθραία περιλαμβάνει από το ένα άκρο της Πεντέλης μέχρι την Πάρνηθα, οπότε το μεγάλο έλλειμμα σ’ αυτό είναι το προσωπικό, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και αξιοποιήσουμε το πράσινο που υπάρχει, ιδιαίτερα επειδή γίνονται πολλές δράσεις σε σχέση με το πράσινο και ιδιαίτερα μέσα στο Άλσος, που είναι το «στολίδι» της Κηφισιάς.
Πηγή: εφημερίδα «Τύπος Κηφισιάς»