Σ' ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στη Βαρκελώνη, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μίλησε για τον μαθηματικό τύπο που έχει φτιάξει για να κάνει μπάνιο την τριών μηνών κόρη του, το πώς αντιμετωπίζει πλέον ως γονιός τις προκλήσεις της άκρατης τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά και το όραμά του για ένα διασυνδεδεμένο κόσμο, τα σχέδιά του να βάλει στο Internet τα δισεκατομμύρια εκείνων που παραμένουν off line, παίρνοντας, τέλος, θέση υπέρ της Apple στο θέμα της προστασίας των δεδομένων και της άρνησης αποκρυπτογράφησης του iPhone, μετά από αίτημα του FBI.
O Mr Facebook είναι αναμφισβήτητα και φέτος το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στο Mobile World Congress. Οι εμφανίσεις του θυμίζουν εκείνες ενός ροκ σταρ. Ντυμένος με τζιν παντελόνι, γκρι κοντομάνικο και αθλητικά παπούτσια, διαπραγματεύεται με τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών για την καθολική επέκταση της πρόσβασης στο Internet και λίγο μετά η κάθε του εμφάνιση προκαλεί τεράστιες ουρές και συνωστισμό από φωτορεπόρτερ, που σπρώχνονται για ένα του εκφραστικό καρέ.
Ο δισεκατομμυριούχος Μαρκ παραδέχτηκε, όπως σημειώνει το protothema.gr, ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μαθηματικό τύπο με τη συχνότητα που πρέπει να κάνει μπάνιο την τριών μηνών κόρη του, για να μην βγάζει εξανθήματα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει πλέον ως γονιός τις προκλήσεις τις τεχνολογικής εξέλιξης, απάντησε γελώντας ότι δεν τον έχει απασχολήσει για την ώρα κι ευτυχώς έχει ακόμα αρκετό χρόνο για να το σκεφτεί. Για αν και πότε θα της επιτρέψει να έχει πρόσβαση στο Facebook, κατέφυγε στους όρους χρήσης, λέγοντας: «Η πολιτική είναι ξεκάθαρη, δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει προτού γίνει 13 ετών».
"Έχουμε μάθει να μην τα παρατάμε"
Απομακρύνοντας την κουβέντα από την προσωπική του ζωή, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μίλησε ξανά για το όραμά του να συνδέσει όλους τους ανθρώπους και να παρέχει πρόσβαση στο Internet στα δισεκατομμύρια εκείνων που παραμένουν off line. «Είναι τρελό ότι είμαστε στο 2016 και τόσοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε ακόμη για τα σχέδιά του να παρέχει σύνδεση μέσω drones και δορυφόρων σε περιοχές που δεν έχουν υποδομές δικτύων και είναι ασύμφορη η επέκτασή τους.
Παραδέχτηκε ότι η απαγόρευση παροχής δωρεάν πρόσβασης στο Internet μέσω του Facebook στην Ινδία ήταν ένα καλό μάθημα για εκείνον και την εταιρεία του, αν και, όπως τόνισε, το πρόγραμμα free basics έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα 90 εκατομμύρια ανθρώπους να συνδεθούν για πρώτη φορά. «Αυτό που μάθαμε από την Ινδία είναι ότι η κάθε χώρα είναι διαφορετική. Ήταν απογοητευτικό για την προσπάθειά μας, ένα πισωγύρισμα. Αλλά έχουμε μάθει να μην τα παρατάμε. Ένα μοντέλο που δουλεύει σε μια χώρα μπορεί να μην δουλεύει σε μία άλλη. Προσπαθούμε να μάθουμε μέσα από τα προβλήματα και να γίνουμε καλύτεροι».
Ο Ζούκερμπεργκ ισχυρίστηκε γι' άλλη μια φορά ότι δεν έφτιαξε το Facebook για να βγάλει χρήματα... «Νομίζω ότι πολλοί πιστεύουν ότι δεν μας νοιάζει τίποτα άλλο από το λεφτά. Το να έχεις ένα επιτυχημένο μοντέλο και μια κερδοφόρα εταιρεία σε βοηθάει να πετύχεις το σκοπό σου. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στο όραμά μας να συνδέσουμε όλους τους ανθρώπους».
Δεν θα γίνει πάροχος
Απευθύνθηκε και πάλι προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, λέγοντας ότι η ανάπτυξη ακόμα ταχύτερων δικτύων είναι ένα θέμα που αφορά όλους και απαιτεί διάθεση για συνεργασία, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία internet.org... «Η σχέση μας είναι μια σχέση συμβίωσης και όχι εντάσεων, όπως ίσως νομίζουν οι περισσότεροι».
Ξεκαθάρισε δε ότι το Facebook δεν σκοπεύει να γίνει και πάροχος: «Είμαστε μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού. Από εκεί και πέρα, δοκιμάζουμε διάφορα πράγματα. Ο στόχος μας είναι να ενώσουμε τους ανθρώπους. Όταν ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στο Internet δεν μπορούμε να πετύχουμε το σκοπό μας. Το 2020 θα υπάρχουν ακόμα τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο Internet. Αυτό είναι απογοητευτικό. Τα 4G δίκτυα έδωσαν μια πολύ καλύτερη εμπειρία και το 5G θα συνδέσει το Internet of Things. Πρέπει, όμως, να δώσουμε σε όλους πρόσβαση και όχι μόνο ταχύτερα δίκτυα σε όσους είναι ήδη on line».
Παράλληλα, εξήγησε το πόσο πολύ πιστεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας κι επέμεινε ότι η δημιουργία σφαιρικών βίντεο είναι μια νέα ισχυρή τάση. Θυμήθηκε ότι, όταν εκείνος ήταν παιδί, η μητέρα του έγραφε στο χαρτί τις αναμνήσεις της και σήμερα εκείνος με μια κάμερα 360 μοιρών αποτυπώνει τον κόσμο γύρω από την κόρη όπως ακριβώς είναι... «Πλέον είναι πολύ εύκολο να μοιράζεσαι στιγμές της ζωής σου. Έχουμε τη χωρητικότητα (σ.σ. στα δίκτυα) να μοιραζόμαστε όλο και περισσότερα βίντεο. Η δημιουργία και αναπαραγωγή βίντεο είναι η ισχυρότερη τάση σήμερα στο Facebook. Η εμπειρία έχει βελτιωθεί και θα γίνει πολύ καλύτερη με το VR (σ.σ. εικονική πραγματικότητα). Όσο τα δίκτυα γίνονται ταχύτερα τόσο το βίντεο γίνεται πιο δημοφιλές».
Εξέφρασε, τέλος, τη συμπάθειά του προς την Apple, στο θέμα που δημιουργήθηκε γύρω από την άρνησή της να ξεκλειδώσει ένα iPhone, μετά από αίτημα του FBI, σε έρευνα για εγκληματικές ενέργειες: «Πιστεύουμε στην κρυπτογράφηση. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο. Γνωρίζουμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη τρέχοντας ένα τεράστιο δίκτυο να προστατεύουμε τον κόσμο από την τρομοκρατία. Έχουμε αυστηρούς κανόνες πάνω σε αυτό. Νιώθουμε την ευθύνη και ενδιαφερόμαστε η κοινωνία να είναι ασφαλής. Είμαστε θετικοί προς αυτό που έκανε η Apple».
pelop.gr