Μόλις πέντε χρόνια μετά την προκήρυξη ενός διαγωνισμού από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates για την δημιουργία μιας οικονομικής και ανθεκτικής μη-χημικής τουαλέτας, μία ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Cranfield στη Βρετανία παρουσίασε τη δική της πρόταση, η οποία φαίνεται να προκρίνεται μεταξύ των υπολοίπων.
Η μη χημική αυτή τουαλέτα προορίζεται για περιοχές που έχουν έλλειψη νερού και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγιεινής.
Το πρότζεκτ της βρετανικής ομάδας ονομάζεται τουαλέτα νανό - μεμβράνης και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Gates, τον Σεπτέμβριο του 2012 για 710.000 δολ.
Η 22η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, η κατάλληλη στιγμή για να τονιστεί το ζοφερό γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες με σοβαρή έλλειψη υγιεινής, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό, τρεχούμενο νερό, γεγονός που τους εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους για μολυσματικές ασθένειες.
Πώς λειτουργεί
Η λειτουργία της συγκεκριμένης τουαλέτας είναι αρκετά περίπλοκη. Όταν κάποιος χρήστης ολοκληρώσει την χρήση της και κλείσει το καπάκι, το δοχείο που βρίσκεται στο κάτω μέρος της λεκάνης περιστρέφεται κατά 270 μοίρες και τα απόβλητα πηγαίνουν σε μια μικρή δεξαμενή. Ένας μηχανισμός με μια ξύστρα καθαρίζει το δοχείο.
Τα στερεά απόβλητα παραμένουν στον πυθμένα της δεξαμενής, ενώ τα υγρά στέκονται στο ανώτερο τμήμα της. Μέσα σε αυτήν την δεξαμενή βρίσκονται ειδικές μεμβράνες, κατασκευασμένες από νανο-ίνες, μέσω των οποίων διαχωρίζεται το νερό από τα άλλα υγρά απόβλητα και οδηγείται στο πίσω μέρος της συσκευής όπου και αποθηκεύεται σε κάθετα κυλινδρικά δοχεία.
Όσο για τα στερεά απόβλητα που μένουν στην δεξαμενή, ένας μηχανισμός που τροφοδοτείται από μπαταρία τα ανυψώνει και τα ρίχνει σε ένα ξεχωριστό θάλαμο. Εκεί επικαλύπτονται με ένα ειδικό κερί που καλύπτει τις μυρωδιές και στεγνώνουν.
Πάντως για να λειτουργεί επαρκώς η συσκευή – τουαλέτα, θα πρέπει να την επισκέπτεται κάποιος εξειδικευμένος τεχνικός, προκειμένου να αφαιρεί τα απόβλητα και το νερό και να αντικαθιστά τις μπαταρίες αν απαιτείται. Σε ό,τι αφορά στο νερό που είναι αποθηκευμένο στον ειδικό κύλινδρο στο πίσω μέρος της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πότισμα ή για την καθαριότητα ενός νοικοκυριού. Τα στερεά απόβλητα θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα ειδικό εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας προκειμένου να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η συσκευή μπορεί να εξυπηρετεί έως 10 ανθρώπους την ημέρα και το ημερήσιο κόστος συντήρησής της δεν ξεπερνά τα 5 σεντς του δολαρίου, γεγονός που ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το ίδρυμα Gates για να είναι υποψήφια για το βραβείο.
sofokleousin.gr