A A A

Οι πόλεις όπως τις ξέρουμε μέχρι σήμερα πρόκειται να αλλάξουν άρδην μέσα στα επόμενα χρόνια καθώς ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται ολοένα και η τεχνολογία βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. 

Έχουν παρουσιαστεί πολλές σχετικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης από τη Samsung με τίτλο 'SmartThings Future of Living Report' που εξετάζει το αστικό τοπίο και τον τρόπο που αυτό πρόκειται να αλλάξει τον επόμενο αιώνα.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο μέλλον κι ας δούμε πώς βλέπει τις πόλεις του μέλλοντος ο μελλοντολόγος Ian Pearson, μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστήμης.

Τα κτίρια θα κατακτήσουν νέα ύψη και θα έχουν ύψος 20 χλμ., ισχυρίζεται ο Pearson. Για να το καταλάβετε καλύτερα, φανταστείτε πώς μπορεί να έχουν μέχρι και 8.000 ορόφους!

Το υψηλότερο κτίριο σήμερα είναι το Burj Khalifa στο Ντουμπάι με 163 ορόφους.

Η δυνατότητα που θα έχουμε να κατασκευάζουμε ψηλά κτίρια θα σημαίνει ότι θα διαθέτουμε και διαστημικά "λιμάνια" μεγάλης έκτασης που θα μειώσουν τη διάρκεια μετάβασης στο γαλαξία.

Ένα διαστημικό "λιμάνι" είναι ένα ιδιαίτερα ψηλό κτίριο από το οποίο θα μπορεί να γίνεται η εκτόξευση πυραύλων. 

Ο Pearson ισχυρίζεται ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου από ένα τέτοιο λιμένα θα έχει σαν αποτέλεσμα η μετάβαση στο διάστημα να απαιτεί λιγότερο χρόνο κι ως εκ τούτου να είναι πιο ελκυστική. 

Η έκθεση της Samsung αναφέρει ότι οι άνθρωποι θα μεταφέρονται από όροφο σε όροφο με αυτόνομα πελώρια drone καθώς οι ανελκυστήρες θα είναι σχεδόν αδύνατο να κατασκευαστούν σε τόσο ψηλά κτίρια. 

"Ενδεχομένως στο μέλλον να μένουν χιλιάδες άνθρωποι σε ένα και μόνο κτίριο το οποίο θα λειτουργεί σαν μια σημερινή πόλη", ανέφερε ο Pearson.

Καθώς τα κτίρια θα αποτελούν πρωτόγνωρες δομές, θα λειτουργούν σαν μικρές ανεξάρτητες πόλεις. Αυτό θα είναι θετικό αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι καθώς ο πληθυσμός γερνάει, ο υπερπληθυσμός θα αποτελεί καίριο ζήτημα. 

Θα υπάρχουν υποβρύχια ξενοδοχεία και τουριστικά αξιοθέατα.

Παρόλο που η έκθεση της Samsung Report υποστηρίζει την ύπαρξη υποβρύχιων πόλεων στο μέλλον, ο Pearson δεν φαίνεται πεπεισμένος για αυτό. 

"Λέγονται διάφορα για πόλεις κάτω από το νερό ή πλωτές πόλεις αλλά το κόστος θα είναι απαγορευτικό", ανέφερε σχετικά.  

Εκείνος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν τουριστικό αξιοθέατο και όχι σαν μονάδες μόνιμης κατοικίας. 

Τα κτίρια θα έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν τις ηλεκτρονικές σας συσκευές μέσω ραδιοκυμάτων και δεν θα χρειάζεται να τα βάζουμε στην πρίζα. 

Υπάρχουν ήδη μια σειρά από startup εταιρείες, όπως η Energous παραδείγματος χάρη, η οποία επιχειρεί να αναπτύξει τέτοιου είδους τεχνολογίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal.

Οι δρόμοι θα φορτίζουν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό καθώς αυτά κινούνται.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς οδηγό αποτελούν το μέλλον της αυτόνομης μετακίνησης. Κι αυτό φυσικά δεν μας προκαλεί εντύπωση εάν σκεφτούμε τη δουλειά που κάνουν εταιρείες όπως η Google και η Tesla οι οποίες καινοτομούν στο συγκεκριμένο τομέα. 

Ο Pearson ισχυρίζεται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν δρόμοι οι οποίοι θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα καθώς αυτά κινούνται. Στην πραγματικότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές δοκιμές. 

Business Insider