A A A

Το 1994 από μια ομάδα κατοίκων της Ν.Κηφισιάς με πρωτεργάτη τον καθ.φυσικής αγωγής κ.Στέφανο Μπίρδα, ιδρύεται η Αθλητική Ένωση Νέας Κηφισιάς με έδρα το ανοικτό γήπεδο μπάσκετ της περιοχής των Αδαμών.Ο νέος σύλλογος  ειδικεύεται εξ αρχής στο μπάσκετ και ξεκινάει οργανωμένα την ανάπτυξη του αθλήματος. Από το 2004 και μετά στο ‘’ανοικτό’’ των Αδαμών λειτουργεί το κλειστό γήπεδο ‘’Δ.Βικέλας’’, το οποίο στην ουσία έγινε μετά από αγώνα και παρεμβάσεις προς την πολιτεία, φανερές και παρασκηνιακές, κάποιων μελών της ΑΕΝΚ. Αποκτώντας στέγη ο σύλλογος αρχίζει να μεγαλώνει και να εκπληρώνει καλύτερα το σκοπό του που είναι η ανάπτυξη του αθλήματος.

   Ήδη από το 2002 πρόεδρος στην ΑΕΝΚ αναλαμβάνει ο Παν.Λατσούδας και ο σύλλογος,υπό την ηγεσία του,ξεκινά μιά ξέφρενη ανοδική πορεία κι έτσι από την Γ’ ΕΣΚΑ, η ανδρική ομάδα, καταφέρνει να κατακτά διαδοχικά το πρωτάθλημα ανά κατηγορία και έτος ώσπου το 2013 εισέρχεται πανάξια στα σαλόνια της Α1 εθνικής κατηγορίας.Την ίδια περίοδο η  γυναικεία ανεβαίνει στη Α2 εθνική κατηγορία όπου και αγωνίσθηκε για πέντε χρόνια. Η ΑΕΝΚ μετά την αποχώρηση του Π.Λατσούδα  είχε τη τύχη, την ΚΑΕ ΚΗΦΙΣΙΑ πλέον, να αναλάβουν άνθρωποι κηφισιώτες  και μέσω της εταιρείας Δημουλάς ΑΕ και υπό την άξια καθοδήγηση του προέδρου Γιώργου Βαγενά κατάφερε, όχι μόνο να μείνει στην κατηγορία, αλλά μετά τρία χρόνια στην Α1 να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες  ομάδες της Ελλάδας, ενώ του χρόνου θα αγωνίζεται και στην Ευρώπη!!! 

   Το φαινόμενο ΑΕΝΚ είναι μοναδικό σε όλα τα ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα και αποτελεί παράδειγμα για το πως μια ομάδα ‘’γειτονιάς’’ όταν έχει ανθρώπους με ΟΡΑΜΑ αλλά και ΛΟΓΙΚΗ, ανθρώπους με ΑΓΑΠΗ για το άθλημα αλλά και αποφασισμένους για θυσίες και σκληρή ΔΟΥΛΕΙΑ, τότε ακόμα και  κορυφές που φαντάζουν απρόσιτες μπορούν να κατακτηθούν.

   Στην απίστευτη αυτή πορεία η ΑΕΝΚ, εκτός των δικών της ανθρώπων, είχε και την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη τόσο του επί σειρά ετών προηγούμενου δημάρχου κ.Ν.Χιωτάκη  όσο και του σημερινού κ.Γ.Θωμάκου. Και μέχρι εκεί... Εκτός των κατοίκων των Αδαμών και της Ν.Κηφισιάς η ΑΕΝΚ δεν βρήκε την υποστήριξη που της αρμόζει απ’την πόλη της. Τόσο οικονομικά όσο και ηθικά η ΑΕΝΚ δεν βρήκε συμπαραστάτες στη Κηφισιά,εκτός των προαναφερθέντων. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες.Εγώ προσωπικά, στα δέκα σχεδόν χρόνια που βρίσκομαι στο σύλλογο,πόλλες φορές ένοιωσα ότι η ΑΕΝΚ αντιμετωπιζόταν και απ’την υπόλοιπη Κηφισιά αλλά και από παράγοντες της εκάστοτε δημοτικής αρχής,ως ξένο σώμα για την πόλη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ΑΕΝΚ είναι ο σύλλογος μπάσκετ με τις λιγότερες ώρες προπονήσεων σε κλειστά γυμναστήρια στη πόλη, αναλογικά με τις επιτυχίες αλλά και το πλήθος των αθλητών του. Όμως ενώ αυτοί οι λίγοι αλλά παθιασμένοι φίλοι της ομάδας μας ήταν αρκετοί για να φθάσει ο σύλλογος στην κορυφή, για να παραμείνει σ’αυτή δεν αρκούν. Πρέπει η ΑΕΝΚ να ‘’αγκαλιαστεί΄΄ απ’όλη τη πόλη ώστε να παραμείνει στην Α1 και στην έδρα της στο Ζηρίνειο. Πρέπει όλοι οι Κηφισιώτες  να αντιληφθούμε ότι η ΑΕΝΚ και η απίθανη πορεία της είναι κομμάτι της αθλητικής ιστορίας της πόλης μας και μάλιστα μια απ’τις πιο λαμπρές της σελίδες.  Πρέπει,όχι μόνο εμείς στην οικογένεια της ΑΕΝΚ,αλλά όλη η Κηφισιά να νοιώσει υπερήφανη, που μια ομάδα που ξεκίνησε από μια γειτονιά της, έκανε όλη την Ελλάδα να μιλάει γι’αυτή.

   Σήμερα στον σύλλογο αριθμούν 260 περίπου αθλητές και αθλήτριες ηλικίας 7-18 ετών, λειτουργούν 17 τμήματα αγωνιστικά και ακαδημίες, τέσσερα τμήματα υποδομών δε-εφηβικό, παιδικό Α’, νεάνιδες  και κορασίδες Α’-αγωνίζονται στην Α’ κατηγορία Αθηνών. Ομοίως και οι Γυναίκες της ΑΕΝΚ αγωνίζονται στην Α’ κατηγορία Αθηνών. Στόχος της σημερινής διοίκησης είναι η βέλτιστη ανάπτυξη των αθλητών-τριών τόσο σε τεχνικό όσο και σε επίπεδο προσωπικότητας .Όραμα μας είναι να γίνουμε σύντομα πρότυπο ακαδημίας μπάσκετ στα βόρεια προάστια και αργότερα μια απ’τις καλύτερες ακαδημίες αθλητών μπάσκετ σ’όλη τη χώρα. Όποιος συμμερίζεται το έργο μας και μπορεί να βοηθήσει ξέρει που θα μας βρει. Κάποιοι είναι λογικό και θεμιτό  να αδιαφορούν για εμάς, ας μην μας βάζουν όμως εμπόδια… Συνεχίζουμε να οραματιζόμαστε με λογική, να αγαπάμε με πάθος αυτό που κάνουμε και να δουλεύουμε σκληρά.   

    Κώστας Κατσαμπάνης

    Πρόεδρος  ΑΕΝΚ(Ερασιτεχνικής)