A A A

Σε συμφωνία παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τι δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, για το μέλλον της χώρας του/

"Συμφωνία" έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημαίνοντας το τέλος της Συνόδου Κορυφής για το Brexit.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Τουσκ, η συμφωνία συγκέντρωσε την ομόφωνη υποστήριξη από όλους τους ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ένωσης.

 

 

Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, γνωστοποίησε με μήνυμά της στο Twitter ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ ΕΕ- Βρετανίας με στόχο την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

"Συμφωνία #UKinEU επιτεύχθηκε. Τέλος στο δράμα" έγραψε στο Twitter.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, έγραψε ότι διαπραγματεύτηκε έτσι, ώστε να αποκτήσει η Βρετανία ειδική θέση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι αρκετή, για να προτείνει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελέσει ποτέ τμήμα ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους.

"Σήμερα, απαντήθηκαν τα τέσσερα ερωτήματα του βρετανικού λαού" είπε ο Κάμερον, ευχαριστώντας τα κράτη μέλη για την ομόφωνη απόφασή τους.

Ακόμη, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δέσμευση της ΕΕ, πως όλα τα νομίσματα θα τυγχάνουν του ίδιου σεβασμού, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θα φροντίσει, ώστε οι επιχειρηματίες να μην αντιμετωπίζουν εμπόδια.

"Την οριστική απόφαση θα την πάρουν οι Βρετανοί πολίτες, μέσω του δημοψηφίσματος", ανέφερε, σημειώνοντας πως τη Δευτέρα θα κάνει μία δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και σε δεύτερο χρόνο μία ανακοίνωση για την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Ακολουθούν ορισμένες από τις σημαντικότερες πρόνοιες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία που περιήλθαν σε γνώση του Reuters.

  • ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ

Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»· και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

  • ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της· θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

  • ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

  • ΧΩΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

news247.gr