Τι αναφέρει το προσχέδιο για κλείσιμο συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια, επανεγκατάσταση σε Τουρκία, μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη και οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα
Αναφορές σε κλείσιμο της οδού των δυτικών Βαλκανίων, άρα και των συνόρων της Ελλάδας προς Βορρά, την επαναπροώθηση στην Τουρκία, τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη και την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας περιλαμβάνει το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.
Στο σχέδιο αυτό φαίνεται πως η ελληνική πλευρά δε θα ασκήσει βέτο, ζητώντας όμως τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου και πιο συγκεκριμένη δέσμευση για καταδίκη μονομερών ενεργειών, την ώρα που το Βερολίνο φέρεται να έχει ενστάσεις στο κείμενο και ειδικότερα όσον αφορά στο κλείσιμο συνόρων.
Σημειωτέον πάντως ότι στο προσχέδιο ενώ υπάρχει αναφορά σε “επιτάχυνση της εφαρμογής του relocation για να ελαφρύνουμε το μεγάλο βάρος που πέφτει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή” και σε μηνιαίο έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων των κρατών μελών, δεν αναφέρονται ρητά κυρώσεις σε όσους για άλλη μία φορά αποφύγουν να εφαρμόσουν τις κοινές αποφάσεις. Υπάρχει επίσης αναφορά στο να σταματήσουν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν αλλά μέχρι το τέλος του έτους.
Ξεχωριστό άρθρο του προσχεδίου αφορά στην επανεγκατάσταση στην Τουρκία. Η τριμερής Μέρκελ- Νταβούτογλου- Ρούτε χθες κράτησε περίπου πέντε ώρες, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα το πρωί. Αυτό άλλωστε που προσδοκά η ελληνική πλευρά είναι ότι ναι μεν θα σταματήσουν οι ροές προς Βορρά μέσω της βαλκανικής οδού, αλλά πως θα προχωρήσει επιτέλους η μετεγκατάσταση προς Ευρώπη και κυρίως θα υπάρξει ανακοπή των ροών από Τουρκία με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στη γείτονα.
Το κείμενο συμπερασμάτων στα ελληνικά
Το προσχέδιο αποφάσεων αναφέρει ειδικότερα ότι οι αρχηγοί των κρατών- μελών ανέτρεξαν στη Σύνοδο της 18-19 Φεβρουαρίου 2016 και στις αποφάσεις για πλήρη εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν, λαμβάνοντας όμως υπόψιν την ιδιαιτερότητα των θαλασσίων συνόρων.
“Οι παράτυπες ροές των μεταναστών μέσω του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος τους. Αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή”, αναφέρει το κείμενο.
Τονίζει επίσης ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερο για να βοηθήσει στη συνδιαχείριση της κατάστασης που προέκυψε ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης.
Αυτή είναι συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη, που απαιτεί γρήγορη και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των μέσων και των πηγών της ΕΕ αλλά και τη συνδρομή όλων των κρατών μελών, αναφέρεται.
Ειδικότερα απαιτείται δράση στα ακόλουθα:
- Παροχή άμεσης και αποτελεσματικής απάντησης στην πολύ δυσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που εξελίσσεται ραγδαία στο έδαφος. Η έκτακτη υποστήριξη θα δοθεί από την Κομισιόν άμεσα σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, άλλα κράτη μέλη και μη κυβερνητικούς οργανισμούς μετά από αξιολόγηση από την Κομισιόν και την Ελλάδα για τις ανάγκες άλλα και για ένα σχέδιο αντιμετώπισης. Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχηγοί καλωσορίζουν την πρόταση της Κομισιον για παροχή έκτακτης βοήθειας στο πλαίσιο της ΕΕ και καλούν το Συμβούλιο να το υιοθετήσει πριν από την επερχόμενη Σύνοδο του Μαρτίου, επεκτείνοντας το πλήθος των οικονομικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Καλούν επίσης τις υπηρεσίες προϋπολογισμού της ΕΕ να λάβουν τα οποία απαραίτητα μέτρα γι αυτό.
- Παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και σε διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των hotspots, με 100% ταυτοποίηση, καταγραφής και ελέγχους ασφάλειας και την παροχή επαρκών δυνατοτήτων υποδοχής. Η Frontex θα κάνει επιπλέον έκκληση για επισκέπτες αξιωματικούς όσο πιο σύντομα και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να απαντήσουν ως την 1 Απριλίου το αργότερο. Η Europol θα τοποθετήσει άμεσα αξιωματικούς σε όλα τα hotspots για να ενισχύσει τον έλεγχο ασφάλειας και να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην καταπολέμηση των διακινητών. Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχηγοί των κρατών καλωσορίζουν τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που ξεκίνησε σήμερα και καλούν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να στηρίξουν ενεργά.
- Βοήθεια στην Ελλάδα να εξασφαλίσει την ευρεία, αποτελεσματική και ταχεία επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που δε χρήζουν διεθνούς προστασίας βάση της συμφωνίας επανεισδοχης Ελλάδας- Τουρκίας και την από 1η Ιουνίου συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας.
- Επιτάχυνση της εφαρμογής του relocation για να ελαφρύνουμε το μεγάλο βάρος που πέφτει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Η EASO θα αναζητήσει επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό για να υποστηρίξει το σύστημα του ελληνικού άσυλου κι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα και πλήρως. Τα κράτη- μέλη καλούνται επίσης να παράσχουν περισσότερα μέρη για επανεγκατάσταση επειγόντως. Η επιτροπή θα αναφέρεται σε μηναία βάση σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη μετεγκατάσταση.
- Συνέχιση της στενής συνεργασίας με τα μη μέλη κράτη των δυτικών Βαλκανίων για την παροχή όποίας απαραίτητης βοήθειας
- Εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων επανεγκατάστασης και συνέχιση της δουλειάς σε ένα αξιόπιστο εθελοντικό πρόγραμμα υποδοχης με την Τουρκία
- Λήψη των απαραίτητων μέτρων άμεσα για τους νέους διάδρομους που ανοίγονται και να ενταθεί η μάχη κατά των διακινητών.
- Τίθεται ως προτεραιότητα η προώθηση όλων των στοιχείων του οδικού χάρτη της επιτροπής "για να επιστρέψουμε"στο δρόμο της Σένγκεν έτσι ώστε να σταματήσουμε τους προσωρινούς έλεγχους στα εσωτερικά σύνορα και να αποκαταστήσουμε τη σωστή λειτουργία του χώρου Σένγκεν πριν το τέλος του έτους.
Αυτά είναι επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με δεδομένη την παρούσα κατάσταση στο έδαφος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπόσχεται την επανεξέταση όλων των προσφυγικών ζητημάτων στη Σύνοδο του Μαρτίου έτσι ώστε να ενδυναμώσει την συλλογική εφαρμογή της στρατηγικής για το προσφυγικό.
Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά
news247.gr