Ο πιο ισχυρός σεισμός της χώρας από το 1979.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα - Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500 τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές - Πάνω από 10.000 στρατιώτες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Τουλάχιστον 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Ισημερινό εξαιτίας ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε την δυτικό τμήμα της χώρας τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που μεταδίδει ο Guardian, επικαλούμενος τοπικά ΜΜΕ, ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας αποκάλυψε πως ο αριθμός των θυμάτων της φονικής δόνησης διπλασιάστηκε τις τελευταίες ώρες, αφού στην τελευταία ενημέρωση έφτανε τα 77 θύματα.
Με εστιακό βάθος 20 χιλιομέτρων, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλες τις περιοχές της χώρας προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες εγκλωβισμένους και τραυματίες.
Το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, ενώ οι ζημιές είναι εκτεταμένες τόσο κοντά στο επίκεντρό της δόνησης (ανοιχτά της ακτής του Ειρηνικού) όσο και στο Γουαγιακίλ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Οι διασώστες ψάχνουν για επιζώντες κάτω από τα ερείπια υπερυψωμένης διάβασης
Ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορρέα κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζητώντας ωστόσο από τους 19 εκατομμύρια κατοίκους της να παραμείνουν ψύχραιμοι. «Στέλνουμε την απέραντη αγάπη μας στις οικογένειες των νεκρών», έγραψε στο Twitter o Κορρέα, ο οποίος δήλωσε ότι θα επιστρέψει νωρίτερα από το ταξίδι του στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της χώρας, Χόρχε Γκλας, ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό έχει ανέλθει σε 140 άτομα, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε 588.
Ο Γκλας, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου εν τη απουσία του προέδρου Ραφαέλ Κορέα στο Βατικανό, επισήμανε ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στον Ισημερινό από το 1979. Όπως υπογράμμισε, «όλες οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή των συμπολιτών τους».
Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών. Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Ισημερινού δημοσίευσε μέσω Twitter διάφορες εκτιμήσεις, όλες χαμηλότερες.
Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε πως σεισμικά κύματα ύψους από 30 εκατοστά ως 1 μέτρο είναι πιθανό να πλήξουν τμήματα των ακτών του Ισημερινού.
Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες πανικόβλητοι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, το Κίτο, αλλά και σε άλλες πόλεις που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές.
Ωστόσο, πριν λίγη ώρα οι αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών ότι μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους, καθώς ο κίνδυνος για το τσουνάμι έχει παρέλθει.
Δείτε βίντεο με τη στιγμή που χτύπησε τη χώρα ο φονικός σεισμός
Εικόνες που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters απεικονίζουν μια γέφυρα να έχει καταρρεύσει στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ και έναν πύργο να έχει καταρρεύσει στο αεροδρόμιο της πόλης Μάντα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, τμήματα της πρωτεύουσας δεν έχουν ηλεκτροδότηση ούτε τηλεφωνία, και πολλοί επικοινωνούν μόνο μέσω της εφαρμογής Whatsapp. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν τεράστιες ρωγμές σε τείχους εμπορικών κέντρων και άλλων κτιρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φονικός αυτός σεισμός χτύπησε τον Ισημερινό λίγο μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν από την Πέμπτη στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, οι οποίοι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου χιλίων.
10.000 στρατιώτες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης
Η υπηρεσία διαχείρισης κινδύνων του Εκουαδόρ ανακοίνωσε μερικές ώρες μετά τον φονικό σεισμό ότι στις επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονται σε πολλές περιοχές της χώρας (κυρίως κοντά στις ακτές) συμμετέχουν 10.000 στρατιώτες. Ο Πρόεδρος Κορρέα ανακοίνωσε επίσης ότι πρόσθετη βοήθεια πρόκειται να φτάσει σύντομα από την Κολομβία και το Μεξικό.
Στις πόλεις Μαναμπί, Εσμεράλντας και Γκουάγιας ι Σάντα Έλενα έχουν αποσταλεί τις τελευταίες ώρες 3.500 επιπλέον αστυνομικοί και πυροσβέστες για να βοηθήσουν τον κόσμο που έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια.
Σύμφωνα με το AP, πέντε καταφύγια έχουν ήδη δημιουργηθεί για τη στέγαση των ανθρώπων που έχασαν το σπίτι τους στον καταστροφικό σεισμό, ενώ ο κόσμος ενημερώνεται για το πού μπορεί να αναζητήσει στέγη από τον λογαριασμό Twitter του υπουργείου Ασφαλείας της χώρας.
protothema.gr