A A A

Η Τουρκία θα ενισχύσει τη νομική προστασία που προσφέρει στους μη Σύρους πρόσφυγες, ουσιαστικά λύνοντας ένα από τα μεγαλύτερα κωλύματα που είχαν θέσει εν αμφιβόλω τη νομιμότητα της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Η δέσμευση της Άγκυρας να προσφέρει το ίδιο στάτους προστασίας σε Σύρους και μη Σύρους δίνει στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση νομική κάλυψη ώστε να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν το πρόγραμμα επαναπροωθήσεων προς τα τουρκικά παράλια. Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις είχαν καταγγείλει το εν λόγω ζήτημα ως ένα από τα κύρια μειονεκτήματα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, εγείροντας φόβους για δικαστικές προσφυγές.

«Λύσαμε το πρόβλημα με επιστολή προς την Κομισιόν. Πιστεύουμε ότι τώρα δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά της Ε.Ε. και της Ελλάδας να στείλουν πίσω τους πάντες. Βοηθήσαμε την Ε.Ε. νομικά και με τη συνείδησή της», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο τούρκος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σελίμ Γενέλ.

Μέχρι πρότινος, η τουρκική κυβέρνηση είχε αντισταθεί στις πιέσεις των Βρυξελλών να μεταρρυθμίσει το σύστημα ασύλου για μη Σύρους πρόσφυγες, στους οποίους δεν παρέχει πλήρως τα δικαιώματα που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, με την επιστολή που στέλνει προς την Κομισιόν η Τουρκία δηλώνει ότι όλοι όσοι επιστρέφονται από τα ελληνικά νησιά θα έχουν πλήρες δικαίωμα στη διεκδίκηση ασύλου εντός λογικού χρονικού πλαισίου. Επιπλέον, Σύροι που είχαν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Τουρκία αλλά στη συνέχεια επέλεξαν να μεταβούν στην Ελλάδα θα μπορούν να ανακτήσουν το στάτους του πρόσφυγα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κίνηση της Άγκυρας να παράσχει πλήρη προστασία και στους μη Σύρους αναμένεται να αυξήσει την πίεση που δέχεται η Ευρώπη στο ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, που θα επιτρέψει σε περίπου 80 εκατομμύρια τούρκους πολίτες να εισέλθουν στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Τυπικά, η Τουρκία θα πρέπει να έχει υλοποιήσει έως τα τέλη Απριλίου 72 προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι αν η Ε.Ε. δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα σχετικά με τις θεωρήσεις, τότε η Άγκυρα θα πάψει να δέχεται επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα.

skai.gr