ΚΑΡΑΚΑΣ. Το εύρος και την ακριβή φύση των μέτρων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία κήρυξε το Σάββατο τη χώρα ο πρόεδρος Μαδούρο της Βενεζουέλας, επρόκειτο να μάθουν χθες οι πολίτες.
Το προεδρικό διάταγμα επρόκειτο να δημοσιευθεί χθες, την ώρα που ο στρατός προετοιμαζόταν για την πραγματοποίηση μεγάλων διακλαδικών ασκήσεων, γύρω από την απόκρουση «εξωτερικής επέμβασης» κι ενώ η αντιπολίτευση σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μεγάλες διαδηλώσεις, απαιτώντας την παραίτηση του Μαδούρο.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε απαγόρευση των συγκεντρώσεων, στη νομιμοποίηση των προληπτικών συλλήψεων και των αστυνομικών εφόδων, χωρίς ένταλμα.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος Μαδούρο αποφάσισε τη χρονική επέκταση των έκτακτων οικονομικών μέτρων, που είχαν ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, για τρεις επιπλέον μήνες. Το διάταγμα αυτό επιτρέπει στον πρόεδρο να δημεύσει εργοστάσια στα οποία η παραγωγή έχει διακοπεί.
Ο Μαδούρο είπε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση πρόκειται να δημεύει εργοστάσια οι ιδιοκτήτες των οποίων «ισχυρίζονται ότι δεν διαθέτουν πρώτες ύλες ή συνάλλαγμα για να πληρώσουν τους προμηθευτές και να συνεχίσουν την παραγωγή».
Έκπληξη προκάλεσε, ωστόσο, η απόφαση του Μαδούρο να κηρύξει πλήρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, προϊδεάζοντας όμως ότι αυτή μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τις αρχές του 2017.
«Πρέπει να ανακτήσουμε την παραγωγή, που παρεμποδίζεται από την αστική τάξη. Οποιος επιδιώκει να διακόψει την παραγωγική διαδικασία, για να πλήξει τη χώρα, πρέπει να την εγκαταλείψει ή να βρεθεί στη φυλακή», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο, μιλώντας την Κυριακή σε συγκέντρωση οπαδών του.
Η απόφαση αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, την εταιρεία Polar, τη μεγαλύτερη επιχείρηση συσκευασίας και κατάψυξης τροφίμων στη Βενεζουέλα, που έχει διακόψει τη λειτουργία της από τις 30 Απριλίου.
Η αντιπολίτευση, που ελέγχει την Εθνοσυνέλευση, έχει από την πλευρά της συγκεντρώσει 1,8 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών, ζητώντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με θέμα τη θητεία του Μαδούρο.
kathimerini.gr, AFP