Αλγεινή εντύπωση και πολλές επικρίσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να απαγορεύσει τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε γερμανικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης.
Και ξαφνικά μαίνεται νέος πόλεμος Γερμανίας και Τουρκίας με αφορμή μία πρωτοφανή απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να απαγορεύσει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε γερμανικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη.
Η απόφαση που εστάλη με email στους καθηγητές, αφορούσε σε γερμανικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γερμανία.
Πρόκειται για ένα ιστορικό σχολείο, που ιδρύθηκε το 1884 και κάθε Δεκέμβριο φιλοξενεί μια μικρή χριστουγεννιάτικη γιορτή και μαθαίνει τους μαθητές του για τα Χριστούγεννα. Μια εβδομάδα αφού απαγορεύτηκε στη χορωδία του σχολείου να τραγουδήσει στο γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ακυρώθηκαν όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle ο γερμανικός τύπος με μπαράζ δημοσιευμάτων «ξεσπαθώνει» εναντίον του Ερντογάν.
«Για πόσο καιρό ακόμη θα επιτρέπει η γερμανική κυβέρνηση να την τραβούν από τη μύτη σαν αρκούδα στην πίστα του τσίρκου;» διερωτάται η Nordwest Zeitung.
«Πόσο καιρό ακόμη η καγκελάριος Μέρκελ θα ανέχεται την άγρια συμπεριφορά του Ερντογάν, του ηγεμόνα της Άγκυρας; Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».
Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου αναφέρεται στις πιέσεις που υφίστανται οι τούρκοι μαθητές επειδή πηγαίνουν σε γερμανικό σχολείο και αποστερούνται τον κυρίαρχο τουρκικό πολιτισμό. «Ο τούρκος πρόεδρος ασκεί πιέσεις παράλληλα και στην καγκελάριο, η οποία μόλις πριν λίγες ημέρες τον ευχαρίστησε για την μεγάλη υπευθυνότητά του απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες. Ωστόσο, δεν είναι καινούργιο ότι ο Ερντογάν έχει ελάχιστη επαφή με τη διπλωματία όπως και τον ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς. Ο άνθρωπος ασκεί την πολιτική ενός φανατικά πιστού εθνικιστή. Αντιδρά στις υποχωρήσεις με τα εργαλεία της σύγκρουσης».
Η Südwest Presse τέλος καταγγέλλει την προκλητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης. «Η ανάμειξη της Τουρκίας στο σχολικό πρόγραμμα αποτελεί αναμφίβολα προσβολή και παραβίαση της πολιτιστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Κι αυτό θα πρέπει να το πει η γερμανική κυβέρνηση καθαρά στην Άγκυρα. Αλλά δεν θα πρέπει να κόψει τη χρηματοδότηση. Το Βερολίνο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο επιρροής, ακόμη και μέσω της διάδοσης αξιών μέσα από ένα σχολείο του εξωτερικού».
kathimerini.gr