A A A

Ασφυκτικά είναι πλέον τα χρονικά περιθώρια για την επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα από κρίσεις οικονομικές και κοινωνικές με «κορωνίδα» το Προσφυγικό.

Αυτό το μήνυμα προσπαθούν να επικοινωνήσουν Ευρωπαίοι ηγέτες από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, επισημαίνοντας τη διάσπαση στους κόλπους της ΕΕ, αλλά και την πιεστική διορία για εξεύρεση μιας λύσης, προκειμένου να διατηρηθεί η ζωτικής σημασίας για την Ενωση, αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν.

Τους πιο δραματικούς τόνους υιοθέτησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος σήμανε συναγερμό για «όλους τους κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε αποσύνθεση του ευρωπαϊκού σχεδίου, όχι σε μερικά χρόνια, ούτε σε μερικές δεκαετίες, αλλά τους προσεχείς μήνες», αναφερόμενος συγκεκριμένα στην προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, την άνοδο του λαϊκισμού και στο Brexit.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης καθαρά ότι η ΕΕ έχει περιθώριο μόλις έξι έως οκτώ εβδομάδων για να θέσει υπό έλεγχο την εισροή προσφύγων από μέτωπα συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και διεθνώς. Κατά τον Ολλανδό πρωθυπουργό, η Σένγκεν μπορεί να διασωθεί, ωστόσο η ΕΕ πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό που θα αντικαταστήσει το αποτυχημένο σύστημα του Δουβλίνου, που επιτάσσει ότι οι πρόσφυγες οφείλουν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.

Το χρονικό περιθώριο των μόλις δύο μηνών ακούστηκε και από άλλα αρμόδια χείλη: ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λέβεν, συμφώνησε με τον Ολλανδό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε πως πιθανότατα όταν έρθει η άνοιξη, ο αριθμός των προσφύγων θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά». «Οταν συζητούμε, αυτό είναι το επιχείρημά μου προς τις χώρες εκείνες που δεν προτίθενται να υποδεχθούν πρόσφυγες - ότι αν δεν μπορέσουμε να το διαχειριστούμε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει. Εάν δεν το καταφέρουμε κινδυνεύει η Σένγκεν», δήλωσε ο Λέβεν.

Ανάλογες προειδοποιήσεις έχει απευθύνει και ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τόνισε τον κίνδυνο κατάρρευσης της Σένγκεν εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο η προσφυγική κρίση εντός δύο μηνών.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα, σε μια πολυδιασπασμένη σε εθνικά «φρούρια» Ευρώπη. Το πιθανότερο είναι η ΕΕ να καταλήξει για άλλη μια φορά στον μικρότερο κοινό παρονομαστή, μια τακτική που αντιμετωπίζει τα «συμπτώματα» αλλά δεν έχει επιλύσει ποτέ κάποια κρίση.

ethnos.gr