Σταθερά αυξανόμενος είναι ο αριθμός των Τούρκων που φτάνουν και ζητούν άσυλο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τους τελευταίους μήνες. Από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος, στην Ελλάδα κάθε μήνα φτάνουν δεκάδες Τούρκοι είτε από τον Εβρο είτε μέσω των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι καταθέτουν αίτημα ασύλου, καθώς υποστηρίζουν ότι στην Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους.
Τους δύο τελευταίους μήνες ο αριθμός αυξήθηκε και συνολικά καταγράφηκαν 100 αιτήματα ασύλου από Τούρκους πολίτες. Ωστόσο, άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν υποδεχθεί μεγαλύτερους πληθυσμούς. Χθες, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν έξι ακόμη Τούρκους υπηκόους σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στον Εβρο. Παράλληλα, συνελήφθησαν και οι διακινητές που τους πέρασαν στα σύνορα, ένας 38χρονος Τυνήσιος και ένας 21χρονος Μαροκινός. Πρόκειται για δύο οικογένειες, δύο άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα παιδί ενός έτους. Χθες, εξάλλου, ακόμα 52 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν από την Τουρκία στη Χίο.
Επίσης, συνελήφθησαν από το Λιμενικό δύο μετανάστες οι οποίοι σύμφωνα με τις δηλώσεις τους έκλεψαν μία βάρκα για να επιστρέψουν στην Τουρκία, εφόσον δεν μπορούν από την Ελλάδα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θετική ήταν η εισήγηση του κλιμακίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη Χίο που επισκέφτηκε το σημείο «18» στο Αίπος, προκειμένου να ελέγξει την περιοχή για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στο νησί. Η τοποθεσία είχε αρχικά αποκλειστεί, ωστόσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζει και πάλι την πιθανότητα, καθώς όπως ανέφεραν στελέχη του «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και επιβάλλεται να βρεθεί χώρος άμεσα». Πάντως, και αυτή τη φορά δεν λείπουν οι αντιδράσεις από τους κατοίκους του κοντινού χωριού που ζητούν να ενημερωθούν επισήμως για όσα σχεδιάζονται.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δεν υπέγραψε το κείμενο θέσεων το οποίο συμφωνήθηκε χθες στη Διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Αμυνας των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων στη Βιέννη, στην οποία συμμετείχαν 16 χώρες. Στόχος της Διάσκεψης, στην οποία αρχικά δεν είχε κληθεί ο Ελληνας υπουργός, είναι να παραμείνει κλειστός ο δρόμος των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες και να ληφθούν μέτρα για την ενδεχόμενη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
kathimerini.gr