A A A

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/11/2017 6.00μ.μ.-8.00μ.μ. 

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ» Λία Βαλάτα -Τσιάμα, Φιλόλογος- Ερευνήτρια, M.A. Παν/μίου Indianapolis

Ομιλήτρια: Η Μαρία Καραβία, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, παρουσιάζει το θέμα: «Η Οικογένεια Γεωργαντά - Οι άνθρωποι και τα σπίτια»

Η Ευδοκία Γεωργαντά - Καλαμάρο, μοιράζεται μαζί μας μαρτυρίες και αναμνήσεις.

H κ. Ευδοκία  Γεωργαντά- Καλαμάρο, μία αρχόντισσα της παλαιάς Κηφισιάς, ευγενής, προσηνής με διαυγέστατο πνεύμα,  δισεγγονή του πρώτου οικιστή της Κηφισιάς (μετά την Απελευθέρωση) Στέφανου Γεωργαντά (1783 – 1868) και κόρη του Μιχαήλ Γεωργίου Γεωργαντά (1895 – 1976) θα βρίσκεται την Δευτέρα στις 27 Νοεμβρίου, στις 6.00 μ.μ., στην στην Έπαυλη «Δροσίνη», για να μας γνωρίσει μέσα από μαρτυρίες, προσωπικές αναμνήσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μια Κηφισιά πού οι περισσότεροι δεν είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε.

Το σπίτι τους στο μεγάλο κτήμα τους στην Κηφισιά ήταν έργο του Τσίλερ.

Ο   Μιχαήλ Γ. Γεωργαντάς ( γέννημα θρέμμα της Κηφισιάς) με διδακτορικό δίπλωμα της Νομικής Σχολής της Γενεύης, υποψήφιος Συνδυασμού Φιλελευθέρων Αττικής και Βοιωτίας, ένθερμος υποστηρικτής του Βενιζέλου, εργάστηκε για  « την ευημερίαν και πρόοδον του Ελληνικού Χωριού, της Κοινότητος…».

Πρόεδρος του Α΄ Πανελλαδικού Συνεδρίου Κοινοτήτων και της μονίμου επιτροπής αυτού,  διετέλεσε Κοινοτάρχης Κηφισιάς από το 1926 έως το 1928  και Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αττικής  από το 1952 έως το 1955, οπότε απεχώρησε από την παράταξη του Συναγερμού για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας. Παρέμεινε « … ανεξάρτητος μέχρι ποθούμενης  αναλήψεως ουσιαστικής διακυβερνήσεως παρά Στρατάρχου ( Παπάγου)»

Εξόδευσε για την πολιτική ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Στην εξώπορτα του πολιτικού του γραφείου υπήρχε ταμπέλα που έγραφε: «Όποιος ψηφοφόρος έρχεται για να ζητήσει προσωπικό ρουσφέτι να μην μπει. Μόνο εκείνος που θέλει να βοηθήσει για το γενικό καλό».

Οι ρίζες της κας Γεωργαντά –Καλαμάρο έχουν στενή σχέση  με την Κων/πολη, την Αλεξάνδρεια, τη Χίο . Η μητέρα της Μαρία Μιχαήλ Χρουσάκη είναι  το γένος Παντελή Ζερβουδάκη ( 1870 – 1922 ), συζ. Ιουλίας Βούρου (1848-1920) το γένος Παύλου Ροδοκανάκη.  Ο παππούς της Γεώργιος, το 1862 παντρεύτηκε τη μοναχοκόρη του Παύλου Καζούλη, Χρυσάνθη.

Με πληροφορίες από την κ. Λία Βαλάτα Τσιάμα.