Το γερμανικό περιοδικό SPIEGEL υποστηρίζει ότι το Βερολίνο θα έβλεπε θετικά, παρά τη σχετική διάψευση, μία διευκόλυνση για το ελληνικό χρέος με πρωταγωνιστές τον ESM και την ΕΚΤ.
"Φινάλε για ...καρδιακούς" αποκαλεί, σε ελεύθερη μετάφραση, το γερμανικό περιοδικό την τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα ως προς την αξιολόγηση και το χρέος. Όπως αναφέρει στη σημερινή του έκδοση, η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα συνίσταται κυρίως σε μία ουσιαστική ελάφρυνση των επιτοκίων αποπληρωμής και συγκεκριμένα στο «κλείδωμα» των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το τρικ είναι ότι, σε πιθανή μελλοντική άνοδο επιτοκίων, ο Μηχανισμός θα λαμβάνει δάνεια με το μελλοντικό, υψηλότερο επιτόκιο, αλλά θα τα δίνει στην Ελλάδα με το σημερινό επιτόκιο. Ενδεχόμενες απώλειες θα καλύπτονται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το SPIEGEL, το οικονομικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα στην περίπτωση αυτή θα ήταν ότι θα απολάμβανε χαμηλά επιτόκια για αρκετές δεκαετίες. Το πολιτικό πλεονέκτημα για τη Γερμανία θα ήταν ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θα χρειαζόταν σχετική έγκριση του Κοινοβουλίου, καθώς δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα βοήθειας, αλλά για μέτρο οικονομικής διαχείρισης στα σημερινά πλαίσια του ESM. Αλλά και οι προθεσμίες αποπληρωμής θα μπορούσαν να παραταθούν, ώστε να διευκολυνθεί η Αθήνα. Παράδειγμα: αν ένα 10ετές ομόλογο μετατραπεί σε 30ετές με επιτόκιο 1,5%, η Ελλάδα θα γλύτωνε πολλά χρήματα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι με το σημερινό χρέος να κυμαίνεται στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης των επιτοκίων θα εξοικονομούσε τρία δισεκατομμύρια ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με 2% του ελληνικού ΑΕΠ.
Πόσο κατηγορηματική είναι η άρνηση του Βερολίνου;
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει το σενάριο ελαφρύνσεων με παρεμβολή του ESM. Ωστόσο το Spiegel υποστηρίζει ότι η άρνηση δεν είναι τόσο κατηγορηματική όσο ακούγεται και ότι η γερμανική πλευρά διακινεί έγγραφο, στο οποίο επιβεβαιώνεται η διάθεση των πιστωτών να διευκολύνουν την Αθήνα. Σημειώνεται πάντως ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε νέες δηλώσεις του το απόγευμα του Σαββάτου στο Άμστερνταμ μετά τη συνάντηση του Ecofin, τόνισε ότι δεν θεωρεί "απαραίτητη στα επόμενα χρόνια" μία διευκόλυνση για το ελληνικό χρέος, αλλά διευκρίνισε ότι είναι "διατεθειμένος να συζητήσει στα πλαίσια που είχαν συμφωνηθεί με την Ελλάδα κατά τη σύναψη συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον περασμένο Ιούλιο".
Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει το SPIEGEL, η όποια διευκόλυνση προϋποθέτει την ψήφιση των αποκαλούμενων «προληπτικών μέτρων» από την Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται μάλιστα «τρικ» στο οποίο συμφώνησαν οι δανειστές κατά την τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του SPIEGEL, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται δυσαρεστημένος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη-αστραπή του τελευταίου στο Παρίσι. Φαίνεται όμως να δυσανασχετεί και με τους χειρισμούς του ΔΝΤ. Ανατρέχοντας στο πολιτικό παρελθόν του σημερινού υπουργού Οικονομικών, το περιοδικό επισημαίνει ότι "ως διευθυντής της καγκελαρίας και υπουργός Εσωτερικών ο Σόιμπλε είχε ασχοληθεί με τις μυστικές υπηρεσίες και θεωρεί αφελές να γίνεται συζήτηση στο τηλέφωνο για εμπιστευτικά ζητήματα. Εξοργίζεται όμως ακόμη περισσότερο με το περιεχόμενο της υποκλαπείσας συνομιλίας: βλέπει ως απόπειρα εκβιασμού την αναγγελία του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι, αν χρειαστεί, θα πιέσει την καγκελάριο Μέρκελ για το ζήτημα της Ελλάδας".
Και η ΕΚΤ με πρωταγωνιστικό ρόλο;
'Ενα ακόμη στοιχείο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που εξετάζουν οι δανειστές είναι, σύμφωνα με το SPIEGEL, να αποδοθούν στην Αθήνα τα κέρδη από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία διακρατούν οι ΕΚΤ, αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, από παλαιότερες αγορές τίτλων. Σημειώνεται πάντως ότι οι πιστωτές έχουν εντείνει την πίεση προς την Ελλάδα λόγω το βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου και έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει είτε μέχρι τα τέλη Μαίου, είτε μετά τις 24 Ιουνίου.
dw.com