Τα κρατικά ταμεία βρέθηκαν στο “κόκκινο” ήδη τον Απρίλιο και μια “τρύπα” 500 εκατ. ευρώ περίπου έκλεισε με αποθεματικά δημοσίων φορέων που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και από κει μέσω repos, δηλαδή με πράξεις ολιγοήμερου δανεισμού που ανακυκλώνονται, χρησιμοποιήθηκαν από το Δημόσιο για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του. Στην ΤτΕ έχουν μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ αποθεματικά των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΟΑΕΔ, ενώ σύντομα την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και αυτά του ΕΟΠΥΥ.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου έως και τις δύο – τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν έκτακτες ανάγκες δαπανών, π.χ. για το προσφυγικό. Μετά τα πράγματα γίνονται οριακά. Αρχικά, το ΓΛΚ εκτιμούσε ότι ο Μάιος θα ήταν ευκολότερος μήνας σε σχέση με τον Απρίλιο, καθώς οι εξωτερικές υποχρεώσεις του κράτους εξαντλούνταν στην καταβολή 460 εκατ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια (κυρίως την πληρωμή ομολόγων 225 εκατ. ευρώ που δεν περιελήφθησαν στο PSI και τόκους προς το ΔΝΤ 120 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο, με βάση την μέχρι στιγμής πορεία των εσόδων και των δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι τελικά και ο Μάιος θα είναι είναι εξαιρετικά δύσκολος μήνας. Ετσι, ενέτεινε τις προσπάθειες να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα αποθεματικά δημοσίων φορέων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, παρεμβάσεις στις διοικήσεις αυτών των φορέων έγιναν όχι μόνο από το Γενικό Λογιστήριο και τον ΟΔΔΗΧ, όπως συνέβη πέρυσι όταν η ρευστότητα του δημοσίου έφτασε και πάλι σε οριακό σημείο, αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου και την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης.
Σημειώνεται, ότι χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες από την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, για να γίνει καταβολή της δόσης. Αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που πιέζει προς την κατεύθυνση της ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.
Το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Επίσης, για το χρέος, τον Ιούνιο υπάρχουν υποχρεώσεις 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και τόκοι προς την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και 458 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ.
Πηγή: Η Καθημερινή, skai.gr