Ολοκληρώθηκε μετά από έντεκα ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η οποία εξελίχθηκε σε θρίλερ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία στο ζήτημα του χρέους.
Συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνεται το πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης σε δύο υποδόσεις, μέσα στον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) και μετά το καλοκαίρι (2,8 δισ. ευρώ) και εφόσον επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς η εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτουμένων.
Στο ζήτημα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως υπάρχει επίσης συμφωνία για λύση σε τρεις φάσεις, με βραχυπροθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και με ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Τόμσεν: Όλοι αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου. Θα πρέπει ωστόσο να προηγηθούν δύο βήματα: μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, εξέφρασε την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε «ευελιξία».
Ζητούν «μικρές διορθώσεις» στα μέτρα
Παράλληλα, τόσο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση της αποταμίευσης αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για κάποιες «μικρές διορθώσεις», καθώς τα μέτρα υιοθετήθηκαν με «γοργά βήματα». Ο ίδιος απέφυγε πάντως να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές οι διορθώσεις.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «διορθώσεις» ζητούνται στο ΕΚΑΣ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στην άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού, καθώς και στα κόκκινα δάνεια, όπου ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως οι εκκρεμότητες αυτές δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Τσακαλώτος: Σημαντική συμφωνία, τέλος ύφεσης
Για σημαντική συμφωνία που είναι η απαρχή του τέλους της ύφεσης έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αναλυτικά, μετά το τέλος του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Ζήσαμε έντονες στιγμές και μετά από 11 ώρες, έχουμε συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία που ολοκληρώνει την πρώτη αξιολόγηση αλλά και για την αποδέσμευση 9 - 11 δισ.ευρώ, 10,3 δισ.ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Κάποια εξ αυτών θα είναι για τα οφειλόμενα. Το ποσό θα αμβλύνει τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που έχουμε πάρει.
»Επιπλέον υπάρχει και μια συμφωνία για το χρέος ,κάποια μέτρα θα αρχίσουν αμέσως. Ο ESM θα αρχίσει αμέσως. Θα δούμε πώς θα μειώσουμε τους κινδύνους στα επιτόκια. Υπάρχει μια συμφωνία ότι θα έχουμε, μεσοπρόθεσμα μέτρα αλλά ήδη ξέρουμε πώς θα μοιάζουν αυτά τα μέτρα. Έχουμε και μια συμφωνία για το χρέος μακροπρόθεσμα.
»Είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τώρα έχουμε συμφωνία όχι μόνο για τα μέτρα αλλά και για το χρέος. Αν θυμάστε συμφωνήσαμε το καλοκαίρι να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει η κουβέντα για το χρέος αλλά και τα δύο συνοψίστηκαν σε ένα. Είναι η απαρχή του τέλους για την ύφεση και για τα υφεσιακά στην Ελλάδα».
news.in.gr