Στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ η αξιολόγηση και τα αγκάθια σε συνταξιοδοτικό και κόκκινα δάνεια.
Σε συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι βρίσκεται από τις 10:45 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.
Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι έχει γίνει πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, επισήμανε ωστόσο ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να καταστεί βιώσιμο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
Ειδικότερα, τόνισε η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών.
Αφού έκανε την επισήμανση για την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα βιώσιμο ασφαλιστισκό σύστημα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη χρηματοοικονομική νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η Τράπεζα έχει πολλά εργαλεία στη διάθεσή της για να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και είναι αποφασισμένη και πρόθυμη να ενεργήσει προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της.
«Έχουμε πολλά εργαλεία... και ιδιαίτερα έχουμε την αποφασιστικότητα και την προθυμία και την ικανότητα του Διοικητικού Συμβουλίου για να δράσουμε και να αναπτύξουμε αυτά τα εργαλεία», δήλωσε ο Ντράγκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Να σημειωθεί ότι η το τετ α τετ Τσίπρα Ντράγκι είναι η τελευταία συνάντηση στο Νταβός με επικεφαλής θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα. Κατά τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός αφενός θα ζητήσει να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, αφετέρου θα ολοκληρώσει την εικόνα για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δανειστών εν όψει της έναρξης της αξιολόγησης.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτός από «προαπαιτούμενο» για την έναρξη συζήτησης για το χρέος, αποτελεί και βάση για διαπραγμάτευση προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) το συντομότερο.
Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι είναι θετικός στο να εξετάσει την επαναφορά του καθεστώς που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα έως τις αρχές του 2015, το περίφημο waiver, δηλαδή την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πρόκειται για κινήσεις που θα ολοκληρώσουν την εξομάλυνση των «σχέσεων» μεταξύ Αθήνας και Φρανκφούρτης.
Το προηγούμενο 48ωρο ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, με την προϋπόθεση να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, ανακοίνωσε το Ταμείο μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ στο Νταβός. Παράλληλα, συμφώνησαν σε απευθείας επικοινωνία, για να μην υπάρχουν διαρροές, όπως και στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα.
Έγκαιρη αξιολόγηση ζήτησε και από τον Πιέρ Μοσκοβισί ο Αλέξης Τσίπρας, με τον επίτροπο Οικονομικών να ζητά «πιο ακριβείς παραμέτρους» για το ασφαλιστικό και την εκπρόσωπό του να κάνει λόγο για «φιλικές προειδοποιήσεις» σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ επιθυμούν την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ τοποθετήθηκε και ο Β.Σόιμπλε, στη διάρκεια συζήτησης στο ίδιο πάνελ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι δύο αντάλλαξαν δηλητηριώδη σχόλια, με κυρίαρχη την αποστροφή του Β.Σόιμπλε «είναι η εφαρμογή, ηλίθιε» που ήρθε ως απάντηση σε αναφορά του πρωθυπουργού για περισσότερη αλληλεγγύη από την ΕΕ.
tovima.gr