A A A

Σε συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα με αντιστάθμισμα άλλες φορολογικές απαλλαγές κατέληξαν σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι δανειστές ανοίγοντας τον δρόμο για το ξεπάγωμα μετά από περίπου τρείς μήνες της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των Θεσμών για τα προληπτικά μέτρα με αντιστάθμισμα άλλες φορολογικές απαλλαγές, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών, έκλεισε σήμερα στο Eurogroup, όπως επιβεβαιώνεται από Βρυξέλλες και Αθήνα.

"Η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»", τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο, επισημαίνουν.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, αναφέροντας: "Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος."

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν πολύ σημαντική και τη δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Το πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup

Τι σημαίνει πρακτικά το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS247: Εάν για παράδειγμα το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε ένα ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαιώμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ.

Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019.

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
  • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
  • Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
  • Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση  συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.

Και μετά την πολιτική συμφωνία, ραντεβού στην Αθήνα

Μετά τη συμφωνία επί του πολιτικού πλαισίου στο Eurogroup, η τελική συμφωνία θα κλείσει με τεχνικές λεπτομέρειες στην Αθήνα. Η νομοθέτηση θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις (τόσο αυτές με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, όσο και αυτές με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο).

Με το κλείσιμο του SLA  στην Αθήνα ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε αυτό το Eurogroup θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Τι προηγήθηκε

Οι τελευταίες πινελιές έπεσαν λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης σε μια συνάντηση με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup και εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Κατά την διάρκεια της συνάντησης πληροφορίες, θέλουν τους δανειστές να παρουσιάζουν την βελτιωμένη πρόταση σχετικά με την νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων που μπορεί να εφαρμόσει Αθήνα αν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα να επιστρέψουν οι θεσμοί και μετά βλέπουμε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup περιόρισε τις προσδοκίες σε ευχή για σύντομη επιστροφή των θεσμών και δήλωσε ότι στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά.

Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και κινούμενος (προφανώς) σε λογική Σόιμπλε.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Eξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ακόμα και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά». «Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogoroup.

Μοσκοβισί: Σημαντικός εταίρος το ΔΝΤ

Αισιόδοξος δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πάντως δεν παρέλειψε να τονίσει το ρόλο του ΔΝΤ.

"Ένα μήνυμα ότι οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα, αυτό θα αποτελέσει επιτυχία για τη σημερινή σύσκεψη", εκτίμησε ο κ.Μοσκοβισί.

"Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει. Όλοι οι Θεσμοί πρέπει να είναι εκεί, ώστε το πρόγραμμα να είναι στέρεο. Έχω εμπιστοσύνη στο Ταμείο ότι θα συμμετάσχει. Το ΔΝΤ είναι σημαντικός εταίρος γιατί μας δίνει ασφάλεια, εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα", πρόσθεσε.

Ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων υπερτόνισε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που δείχνει να μπαίνει στην ανάπτυξη, πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνεχίσει, όπως είπε να το κάνει και το 2017 και το 2018.

Το σημείο στο οποίο στάθηκε ο Μοσκοβισί ήταν η κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Ανέφερε πως πρέπει οι Έλληνες να δουν φως στο τέλος της λιτότητας. Ένας λαός που έχει υποφέρει πολύ, μαστίζεται από την ανεργία και θα πρέπει να δει πως οι κόποι του αποφέρουν καρπούς.

news247.gr