A A A

Το ρολόι μετράει αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας, όπου θα δοθεί μια πρώτη γεύση για τον προσανατολισμό που θα ακολουθήσει η ΕΕ εν όψει της βρετανικής αποχώρησης αλλά και σε σχέση με τη δυναμική επιστροφή του αιτήματος για χαλάρωση της λιτότητας στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η Σύνοδος των Αθηνών, που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, όπως για παράδειγμα το σχόλιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι έχει 'πολιτικοποιηθεί πολύ το θέμα της λιτότητας', φαίνεται ότι έθεσε κάποια... γρανάζια σε κίνηση και τα αποτελέσματα θα φανούν σχετικά σύντομα. Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Μαλτέζου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε πως 'τα προγράμματα λιτότητας ανήκουν πλέον στην Ιστορία', προσθέτοντας ότι 'η καθαρή αυτομαστίγωση, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα παραμείνει ως μια μελανή κηλίδα στην ευρωπαϊκή οικονομική ιστορία'.

Θυμίζουμε ότι η Μάλτα ήταν μεταξύ των σκληρότερων επικριτών της Ελλάδας στα Eurogroup, συντασσόμενη με τη γραμμή των Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, ωστόσο τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει. Μάλιστα ο Μαλτέζος υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η χαλάρωση της λιτότητας θα είναι η προτεραιότητα της ευρωπαϊκής προεδρίας που αναλαμβάνει η χώρα του το πρώτο εξάμηνο του 2017. Η αλλαγή πλεύσης της Βαλέτας, που κατέστη εμφανής μετά τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών στην Αθήνα, δεν ήταν η μοναδική που δείχνει ότι κάτι κινείται.

Ο Ρομάνο Πρόντι

Οπως επεσήμανε και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, 'η Σύνοδος έπρεπε να έχει οργανωθεί εδώ και χρόνια' υπογραμμίζοντας ότι μαζί με τους 'φτωχούς' αυτήν τη φορά ήταν και οι Γάλλοι, κάτι στο οποίο αποδίδει και την έντονη γερμανική αντίδραση και τα περιπαικτικά σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την πραγματική αντίδραση του Βερολίνου, ο Πρόντι την περιμένει σήμερα, μετά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στην οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ανακοινώσει πως θα εξαιρεθούν από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας οι δαπάνες που συνδέονται με την έρευνα και τις επενδύσεις. 'Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια γερμανική αντίδραση ακόμη δριμύτερη από εκείνη που εκφράστηκε σχετικά με τη συνάντηση των Αθηνών και η οποία θα υπογράμμιζε έναν ουσιαστικό και τυπικό διχασμό ανάμεσα στις χώρες του Νότου (στην περίπτωση αυτή με τη στήριξη της Κομισιόν) και στη Γερμανία, η οποία μαζί με την Ολλανδία και τη Σουηδία ηγείται της πολιτικής λιτότητας που στερεί από την Ευρώπη το αναγκαίο οξυγόνο'. Εξάλλου, ο Γιούνκερ φέρεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το κοινό ανακοινωθέν των χωρών του Νότου και ιδιαίτερα τη στήριξη του διπλασιασμού του πακέτου Γιούνκερ αλλά και του ίδιου προσωπικά με τη φράση ότι 'υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην ηγεσία σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ'.

Η συγκολλητική ουσία στη Σύνοδο ήταν ακριβώς αυτό που ενόχλησε το Βερολίνο: η παρουσία του Φρανσουά Ολάντ. Αλλωστε το επεσήμαναν πολλά δημοσιεύματα, κυρίως του γερμανικού Τύπου, αλλά και ο Ματέο Ρέντσι στις ενθουσιώδεις δηλώσεις του. 'Επιτέλους ο Ολάντ είναι μαζί μας, ξεπέρασε την αναποφασιστικότητα. Τώρα είμαστε πολλοί, μπορούμε να κινητοποιηθούμε', δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά τη λήξη της Συνόδου, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πλέον πεπεισμένος πως οι συσχετισμοί τώρα θα αλλάξουν. Κι αν ο Σόιμπλε άφησε τις γνωστές αιχμές για τους Σοσιαλιστές, η απάντηση ήρθε από τον 'ομογάλακτό' του και εκπρόσωπο του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι στη Σύνοδο. 'Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού' δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο Εγκιδάθου, που χαρακτήρισε τη Σύνοδο 'σημαντική πρωτοβουλία' και τόνισε πως η Ισπανία αποτελεί 'αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα'.

ethnos.gr