Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι με παραδοσιακές ποικιλίες πραγματοποιήθηκε για 19η χρονιά
Στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στην ορεινή περιοχή της Δράμας
Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες, εκατοντάδες παραγωγοί, δεκάδες προσκεκλημένοι φορέων και οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν στη μεγάλη οικολογική Γιορτή Σπόρων της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στην ορεινή περιοχή της Δράμας.
Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην ήταν οι ιδανικές όπως τις προηγούμενες χρονιές, όπου ένας ζεστός και λαμπερός ήλιος καλωσόριζε τους επισκέπτες, αλλά ακόμα κι έτσι, η επιθυμία των ανθρώπων να βρεθούν κοντά στη φύση και να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες με άλλους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την αξία της μάνας γης ως το υπέρτατο αγαθό πάνω στον πλανήτη, κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια, μια ενδιαφέρουσα γιορτή, μια ξεχωριστή συνάντηση.
Η φετινή 19η Γιορτή του «Πελίτι», για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την «αχρήματη οικονομία», διεξήχθη ταυτόχρονα με την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που πρότεινε το «Πελίτι» στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση στη Χάγη της Ολλανδίας τον Οκτώβριο του 2016. Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων προσελκύει τα τρία τελευταία χρόνια εκπροσώπους οικολογικών, αγροτικών και συνεταιριστικών συλλόγων και ομάδων από ολόκληρο τον κόσμο.
Προσελκύει ξένους, που γοητευμένοι από την ομορφιά της γης της ορεινής Δράμας επισκέπτονται την περιοχή, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι η Γη ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, πρέπει να την προστατεύουμε και να διαφυλάττουμε όλα τ’ αγαθά που προσφέρει.
Το σημαντικότερο σε αυτή την ιδιαίτερη γιορτή της γης και των καρπών της δεν είναι ότι οι επισκέπτες προμηθεύονται δωρεάν βιολογικούς σπόρους από τους παραγωγούς που τους καλλιεργούν και συμμετέχουν στις ομάδες δράσης του «Πελίτι» στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σημαντικότερο είναι οι γνώσεις που αποκομίζει ο επισκέπτης και τις μοιράζεται με τους προσκεκλημένους ομιλητές, που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά του κόσμου για να βρεθούν στη Δράμα.
Ακόμα και ο πιο αδιάφορος ακροατής ή ο απλός επισκέπτης δε μπορεί να μην κοντοσταθεί έστω για λίγο ακούγοντας ανθρώπους από την Αφρική, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή την Ασία να μιλούν για τους δικούς τους αγώνες ώστε η Γη να μη στερέψει περισσότερο, να μην μολυνθεί περισσότερο, να μην αποδεκατιστεί περισσότερο, οι πληθυσμοί να μην γίνουν πιο φτωχοί. Μόνο έτσι αυτή η γενιά θα έχει κάτι να παραδώσει στην επόμενη. Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διακίνηση των σπόρων, η μετάλλαξη των κουνουπιών στην Αφρική, οι μονοκαλλιέργειες στη Βραζιλία είναι μόνο κάποιες από τις πολύ ενδιαφέρουσες γνώσεις – πληροφορίες που παρουσιάστηκαν και κατατέθηκαν φέτος στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους
Ο Hannes Lorenzen εργάζεται στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Blanche Magarinos-Rey είναι δικηγόρος και οι δυο ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες. Ταξίδεψαν στην Ελλάδα και στη Δράμα για να δουν από κοντά αυτή την ξεχωριστή γιορτή του Πελίτι. Στο ανοιχτό θέατρο της Γης του Πελίτι παρουσίασαν τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία και συζήτησαν για το πόσο αυτή θα δώσει τη δυνατότητα τους απλούς παραδοσιακούς αγρότες να διακινούν πλέον τους σπόρους τους.
Η υφιστάμενη νομοθεσία για την πώληση των σπόρων αφορά την πώληση μόνο βιομηχανοποιημένων σπόρων, οπότε και διέπεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από αυτή τη διαδικασία πώλησης αποκλείονταν μέχρι σήμερα οι παραδοσιακοί σπόροι των αγροτών. Για να μπορεί να πουληθεί μια ποικιλία σπόρων πρέπει να εγγραφεί σε έναν επίσημο κατάλογο και να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά για παράδειγμα την εικόνα τους. Να είναι δηλαδή ομοιογενείς σπόροι.
«Αυτές τις προδιαγραφές», εξηγεί η Blanche Magarinos-Rey, «τις καλύπτουν μόνοι οι βιομηχανοποιημένοι σπόροι, οι σπόροι που προωθούν οι πολυεθνικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Με τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε και θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021, δύο κατηγορίες σπόρων τουλάχιστον που δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια κι εντάσσονται στις παραδοσιακές ποικιλίες, θα μπορούν πλέον να πουληθούν στην αγορά και να τους βρουν οι καταναλωτές.
Η νέα νομοθεσία αφορά λοιπόν τους ετερογενείς σπόρους των παραδοσιακών ποικιλιών και δεν θα χρειάζεται να εγγραφούν στο παραπάνω κατάλογο. Θα είναι αρκετό ο παραγωγός να κάνει μια περιγραφή του σπόρου και να καταθέτει στην αρμόδια υπηρεσία έναν φάκελο, και μετά από τρεις μήνες ο σπόρος αυτός θα μπορεί να διατίθεται στον καταναλωτή. Έτσι, με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα βγουν στο εμπόριο πάρα πολλοί παραδοσιακοί αγρότες που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι. Ταυτόχρονα, εξαιρετικές ποικιλίες σπόρων θα μπορούν να διατεθούν ελεύθερα στην αγορά ενισχύοντας έτσι σημαντικά τη βιοποικιλότητα».