A A A

Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ και Κάμερον συζήτησαν για Αιγαίο, Ελλάδα, Τουρκία και Συρία. Οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Όλα όσα είπαν

Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συζήτησαν οι ηγέτες ΗΠΑ, ΓΑλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας σε τηλεδιάσκεψή τους, η οποία είχε ως κύριο θέμα το Συριακό.

Όπως αναφέρει, η ιστοσελίδα Mignatiou.com, στην τηλεδιάσκεψή τους, οι Μπαράκ Ομπάμα, Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον "χαιρέτισαν τις πρόσφατες αποφάσεις του ΝΑΤΟ για υποστήριξη των προσπαθειών στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο", όπως ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση του Βερολίνου.

Σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συζήτησε με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Πρωθυπουργό Κάμερον Την σημασία της νατοϊκής αποστολής και της συνεργασίας της Ελλάδος και της Τουρκίας στην προσπάθεια ελέγχου των ροών των προσφύγων προς την Ευρώπη.

"Δεν πρέπει να αποκλειστεί -αντίθετα αναμένεται- παρέμβαση των τεσσάρων χωρών, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας προς την Αγκυρα πρωτίστως και στην Αθήνα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προβάλλουν οι Τούρκοι, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τη συμφωνία των υπουργών Εθνικής ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ", σημειώνει ο ανταποκριτής και τονίζει πως "έχει μεγάλη σημασία ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα συνέδεσε την προσφυγική κρίση με την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της ‘Αγκυρας. Αναφέρεται ότι ο κ. Ομπάμα συζήτησε με τους ομολόγους του βήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και τη σημασία της αποστολής του ΝΑΤΟ και του συντονισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη διαχείριση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη".

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης διεξοδικά η κατάσταση στην Συρία και η εν εξελίξει προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Οι τέσσερις ηγέτες καλωσόρισαν την προοπτική παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία, στην βάση της Συμφωνίας του Μονάχου στις 11 Φεβρουαρίου και κάλεσαν όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν πιστά.

Συγκεκριμένα: «Οι ηγέτες χαιρέτισαν την προοπτική παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία, όπως περιγράφεται στη συμφωνία που επετεύχθη στο Μόναχο στις 11 Φεβρουαρίου, κάλεσαν όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν πιστά και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, η οποία θα φέρει διαρκή ειρήνη και νόμιμη διακυβέρνηση για το λαό της».

Επίσης, επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους για πολιτική μετάβαση στην χώρα, που θα επιφέρει μακροχρόνια ειρήνη και νόμιμη διακυβέρνηση στον Συριακό λαό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ηγέτες επεσήμαναν την σημασία άμεσης παύσης των βομβαρδισμών εναντίον άμαχων πληθυσμών ενώ συζήτησαν και βήματα βελτίωσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου,

Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία του άμεσου τερματισμού των αδιάκριτων βομβαρδισμών του άμαχου πληθυσμού.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα επίσης συζήτησε με τους ομολόγους του βήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και τη σημασία της αποστολής του ΝΑΤΟ και του συντονισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη διαχείριση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

THE WHITE HOUSE – Office of the Press Secretary – February 23, 2016

Readout of the President’s Video Conference with British Prime Minister David Cameron, French President Francois Hollande, and German Chancellor Angela Merkel

President Obama spoke today by video conference with Prime Minister David Cameron of the United Kingdom, President Francois Hollande of France, and Chancellor Angela Merkel of Germany to discuss the current situation in Syria and the ongoing refugee and migration crisis facing Europe. The leaders welcomed the prospect of a cessation of hostilities in Syria as outlined by the understanding reached in Munich on February 11, called on all parties to implement it faithfully, and reaffirmed their commitment to a political transition in Syria that will bring lasting peace and legitimate governance to the Syrian people. The leaders underscored the importance of an immediate halt to the indiscriminate bombing of civilian populations. The President also discussed with his counterparts steps to alleviate the humanitarian crisis in Syria and the importance of the NATO mission and coordination between Greece and Turkey to manage the flow of migrants into Europe.

(Πηγή: mignatiou.com, news247.gr)