A A A

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την άρνηση της ελληνικής πλευράς - Το προσφυγικό διχάζει την Ευρώπη

Σπίθες διπλωματικού πολέμου ανάβει η προκλητική στάση της Αυστρίας στην προσφυγική κρίση, με την ελληνική κυβέρνηση να κρατά σκληρή στάση και να ανακαλεί στην Αθήνα την πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρει και παράλληλα να αρνέιται στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ να επισκεφτεί τη χώρα μας. Η ρήξη μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας βαθαίνει και οι συνέπειες αυτής της διένεξης για το προσφυγικό είναι άγνωστες. Αν και η προσφυγική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, η Ευρώπη είναι διχασμένη για το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και η ΕΕ φαίνεται ανίκανη να αντεπεξέλθει στην ανεξέλεγκτη, πλέον, κατάσταση. 

Μια μέρα μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην αυστριακή υπουργό ότι για να γίνει δεκτό το αίτημά της, θα πρέπει να αρθούν όλες οι αποφάσεις της Διάσκεψης της Βιέννης.

 

Η διάσκεψη της Βιέννης, στην οποία συμμετείχαν όλες οι χώρες  της Βαλκανικής πλην της Ελλάδος, θεωρείται από την Αθήνα εχθρική κίνηση, κάτι που άλλωστε αντιμετωπίστηκε αρχικά με διάβημα και διαμαρτυρίες από τον ίδιο τον κ. Αλ. Τσίπρα σε σειρά Ευρωπαίων ομολόγων του.

 

Το ανακοινωθέν της συνόδου, που συντάχθηκε από Αυστριακούς διπλωμάτες και απηχεί 100% τις αποφάσεις της Βιέννης, μιλάει για «δραστική μείωση των προσφυγικών ροών».

 

Η μείωση θα επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας «αλυσιδωτής αντίδρασης της λογικής», σύμφωνα με τη διατύπωση της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών. «Τα κράτη είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία προκειμένου να μειώσουν τη ροή προσφύγων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της συνόδου. «Στα εργαλεία αυτά παίζει σημαντικό ρόλο η πολιτική και στρατιωτική συνιστώσα», καθώς και η «αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα σημεία των συνόρων που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση». Οπερ σημαίνει, σε πρώτη φάση, ότι η Αυστρία θα στείλει 20 αστυνομικούς στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας προκειμένου να συνεργαστούν με την ΠΓΔΜ για να παρεμποδίσουν το ταξίδι προσφύγων και μεταναστών προς Βορρά και για να χορηγούν τα νέα ταξιδιωτικά έγγραφα για τα οποία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί της αστυνομίας τεσσάρων βαλκανικών κρατών και της Αυστρίας.

 

Χθες, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε μία δήλωση που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια και την οργισμένη απάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Όπως είπε η Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε στο Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ πως η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της. 

Οργισμένη απάντηση Μουζάλα

 

«Η Ελλάδα και ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορά της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Το υπουργείο κατηγορεί την κ. Μικλ- Λάιτνερ ότι «παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν».

Ενέργειες και δηλώσεις σαν αυτές «δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στη διόγκωσή του», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Νωρίτερα, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ παραπέμποντας στην ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη και με αρκετή δόση ειρωνείας σχολίασε πως «επιτέλους κάτι κινείται» και επισήμανε ότι τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κατάσταση στην Αυστρία, όπως επίσης και κατά μήκος της «Διαδρομής των Βαλκανίων». Πρόσθεσε επίσης πως η Αυστρία δεν έχει καμία κατανόηση για το ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα και παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επενδύσει για την προστασία τους έως το 2013 πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 το ποσό θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ - και πως, εκτός τούτου, η Frontex προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία για την Ελλάδα. Ωστόσο, κατά την άποψή της, ενόσω δεν προστατεύονται τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, η ΕΕ θα έχει περιορισμένη ικανότητα δράσης.

sofokleousin.gr