A A A

Στη Σμύρνη έφτασε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στο συμβούλιο ελληνοτουρκικής συνεργασίας, λίγες μόνο ώρες μετά το διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες. 

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ιστορική θα επικεντρωθεί κυρίως στο προσφυγικό, αλλά και σε επιχειρηματικές συμφωνίες. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να μην μετατραπεί σε διμερές πρόβλημα.

Στο επίκεντρο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας θα βρεθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα. 

Σημειώνεται ότι τον πρωθυπουργό συνοδεύουν δέκα υπουργοί, ενώ αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υπάρξει αρχικά συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών σε πολιτικό επίπεδο και αργά το μεσημέρι κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία μετέχουν οι: Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών, Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα με τις πολιτικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθεί και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Ανάμεσα στα πρόσωπα του επιχειρηματικού κλάδου βρίσκονται: Γιώργος Μυλωνάς (ΑΛΟΥΜΥΛ), Ξενοφών Βεργίνης (πρώην διοικητής ΟΓΑ), Σούλης Κωνσταντόπουλος (Κλινικές/Διαγνωστικά Κέντρα), Φίλιππος Μπάμης (Εμπορική Χρηματιστηριακή ΑΕ), Παναγιώτης Κουτσίκος (Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου), Ζώης Παυλόπουλος (Ιατρικά), Τεντόμας Θανάσης (πρώτες ύλες), Δημήτρης Μαθιός (Πρόεδρος Βιομηχάνων Αττικής, Πυρίμαχα Μαθιός).

Λουλούδια στις γυναίκες δημοσιογράφους

Όταν έφτασε στο σημείο της συνάντησης, ο Αλ. Τσίπρας, χαιρέτισε τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος βρισκόταν εκεί με κόκκινα τριαντάφυλλα για να τα μοιράσουν στις γυναίκες δημοσιογράφους που τους ακολουθούσαν.

«Είναι στη Σμύρνη και μια ελληνίδα δημοσιογράφος, η Εφη Μπαρμπάτση από τον Alpha, θέλω να δώσω και σε αυτήν ένα τριαντάφυλλο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του. «Ναι, πάμε, θα της δώσω κι εγώ», απάντησε ο Νταβούτογλου.

Κυβερνητική αντιπροσωπεία στον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής 

Τον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, οι υφυπουργοί εξωτερικών Δ. Μάρδας και Γ. Αμανατίδης, και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Σ. Κρέτσος.

Στον Ιερό Ναό τους ξενάγησε ο πατήρ Κύριλλος Σύκης, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία του ναού και την ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης.

nooz.gr