A A A

Το σκληρό παζάρι της Τουρκίας με την ΕΕ συνεχίζεται για τη διαχείριση του προσφυγικού με τον Νταβούτογλου να επιμένει στις κόκκινες γραμμές του.

Το σκληρό παζάρι της Τουρκίας με την ΕΕ συνεχίζεται για τη διαχείριση του προσφυγικού, με τους 28 ηγέτες να μην έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους αφού τέθηκαν αρκετές κόκκινες γραμμές , ενώ οι θέσεις και οι προθέσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου παραμένουν.

Οι κόκκινες γραμμές όπως φαίνεται συνεχίζονται και σήμερα. Σύμφωνα με το Politico στο τελευταίο σχέδιο συμφωνίας έχει αφαιρεθεί το σημείο εκείνο που ανέφερε ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησία θα μεταφέρονται στα ηπειρωτικά για να καταγραφούν. 

Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να γίνει από την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ότι τα κριτήρια επιλογής για την επανεγκατάσταση θα είναι οι ευάλωτες ομάδες, δηλαδή γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι. Αυτοί θα επανεγκαθίστανται πρώτοι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εγείρει σοβαρότατες επιφυλάξεις -συνεπικουρούμενος και από τον Ελληνα πρωθυπουργό- για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, απειλώντας με βέτο.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή αλλά και πολύωρη, όπως «προειδοποιεί» μέσω Twitter η Τουρκική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.

Συνολικά τέσσερα είναι τα αγκάθια στο δρόμο για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Συγκεκριμένα:

  • Τα χρήματα που θα πάρει η Τουρκία
  • Η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων
  • Η νομιμότητα του «ένας προς ένας» 
  • Τα κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

 

Τι ζητούν οι Τούρκοι

Το ραντεβού Τουσκ-Γιούνκερ-Ρούτε-Νταβούτογλου ξεκίνησε σήμερα το πρωί και λίγο πριν τις 13:00 διεκόπη για να γίνει τεχνική εργασία. Μετά από περίπου μια ώρα διάλειμμα οι συζητήσεις ξεκίνησαν εκ νέου, ενώ υπήρξε και δεύτερο διάλειμμα.

Όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, οι Τούρκοι θέλουν μία πιο ισχυρή διατύπωση σχετικά με τα ενταξιακά κεφάλαια και συνεχίζουν να έχουν ενστάσεις με τον ορισμό των διεθνών νομικών προτύπων για την προστασία των προσφύγων.

H Τουρκία επιμένει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει αν ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια αλλά δεν έχει πρόβλημα να ικανοποιήσει τα κριτήρια που της ζητούνται για την απελευθέρωση της βίζας, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Νταβούτογλου. «Αυτό είναι νόμιμο δικαίωμά μας και είναι μία σημαντική προϋπόθεση».

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, όπως αναφέρει το Politico, πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας, ο Νταβούτογλου ζητά αυτά που ζητά η Τουρκία, γραμμένα ξεκάθαρα στη συμφωνία έτσι ώστε να επιστρέψει στην Αγκυρα και να το παρουσιάσει.

Η Μέρκελ καθώς και ο Ρέντσι έχουν φτάσει στο κτίριο της Συνόδου, ωστόσο δεν καλέστηκαν στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, όπως σημείωσε ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφο του Politico. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Ραχόι, Ρέντσι.

Αν υπάρξει συμφωνία τότε Τουσκ θα καλέσει τους ηγέτες, στους οποίους προς το παρόν έχει ζητήσει να παραμείνουν σε απόσταση μισής ώρας από τη Σύνοδος έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσέλθουν μόλις ειδοποιηθούν.

Το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρωθυπουργός να παρουσίασε νέο σχέδιο δεν θεωρείται απίθανο, αφού η Αγκυρα γνώριζε από πολύ νωρίς χθες το βράδυ ότι οι 28 δεν συμφώνησαν μεταξύ τους, ωστόσο σύμφωνα με τα όσο δήλωνε μέχρι χθες τουρκος αξιωματούχος, η τουρκική πλευρά δεν θα ζητήσει κάτι παραπάνω από τα αιτήματα που έχει ήδη θέσει από τις 7 Μαρτίου.

Ετοιμη η Τουρκία για σκληρή μάχη

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο τούρκος υπουργός για την ΕΕ Βόλκαν Μποζκίρ δήλωσε στην εφημερίδα Daily Sabah ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί την μερική υιοθέτηση της πρότασης που κατέθεσε η Τουρκία στη σύνοδο Τουρκίας-ΕΕ στις 7 Μαρτίου και ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα συνεχίσει το δρόμο της με τους όρους που συμφωνήθηκαν στις 29 Νοεμβρίου του 2015.

Οπως μάλιστα προειδοποίησε, η Τουρκία είναι έτοιμη για σκληρή και μακρά διαπραγμάτευση. «Οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και η κοινή δήλωση με την ΕΕ θα δημοσιοποιηθεί αν καταλήξουμε σε συμφωνία. Αλλά αυτό εξαρτάται από την αποδοχή των όρων της Τουρκίας», είπε.

Αξίζει να σημειώσουμε πως υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, δίνοντας τον δραματικό τόνο των διαπραγματεύσεων, έλεγε χθες χαρακτηριστικά πως «είτε θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, είτε θα έχουμε πολλές Ειδομένες»...

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κοινή θέση των «28» η Τουρκία θα παίρνει όλους τους Σύρους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, καθώς και τους παράτυπους μετανάστες, ενώ για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επαναπροωθείται από την Ελλάδα στην Τουρκία, τα κράτη μέλη θα παίρνουν έναν άλλο Σύρο πρόσφυγα από τους καταυλισμούς.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να χορηγήσουν χρηματοδότηση στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ με δυνατότητα να αυξηθεί κατά ακόμη 3 δισ. ευρώ το 2018. Προβλέπει επίσης την κατάργηση από τον Ιούνιο της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι το τέλος Απριλίου η Αγκυρα θα εκπληρώσει τα προβλεπόμενα 72 κοινοτικά κριτήρια. Τέλος παίρνει την υπόσχεση ότι οι «28» θα προετοιμάσουν το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας. Όλα τα παραπάνω για να έχουν ισχύ θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας, η οποία θα έχει τη μορφή κοινής δήλωσης.

Νταβούτογλου: Ελπίζω να βρούμε κοινό έδαφος

Προσερχόμενος ο Νταβούτογλου στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες λίγο πριν ξεκινήσει το πρωινό γεύμα, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα είναι δυνατό να βρουν κοινό έδαφος Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε λύση με τους ηγέτες της ΕΕ, η οποία θα βοηθήσει τους πρόσφυγες και θα εμβαθύνει τις σχέσεις μας», πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν τους Συρους πρόσφυγες.

«Ελπίζω ότι θα είναι δυνατόν να συναντηθούμε σε κοινό έδαφος με την ΕΕ. Είμαι αισιόδοξος για αυτό», είπε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Για την Τουρκία, το θέμα των προσφύγων δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά ένα ζήτημα αξιών, ανθρωπιστικών αξιών, καθώς και ευρωπαϊκών αξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου. «Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για παζάρια», όπως είπε.

Η Τουρκία έχει δεχθεί 2,7 εκατ. πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια, πρόσθεσε.

Ερντογάν: Η Ευρώπη να κοιτάξει τα του οίκου της 

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες με τους Ντ. Τουσκ, Ζ.Κ. Γιούνκερ και Μ. Ρούτε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Τουρκία προχώρησε σε νέα παρέμβαση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει το δικό της ιστορικό, πριν πει στην Τουρκία τι να κάνει με τους μετανάστες. 

Το στίγμα γι αυτά που θα ακολουθήσουν σήμερα έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ο οποίος εξερχόμενος είπε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως « αν χρειαστεί, ναι».

thetoc.gr