Μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους έστειλε στον ευρωπαϊκό Βορρά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ομπάμα τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση του χρέους».
«Πιστεύω ότι μετά από τα δύσκολα χρόνια υπάρχει μια ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος», σημείωσε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θέλει να αδικήσει κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά που δείχνουν διστακτικότητα όσον αφορά την ελάφρυνση, λέγοντας πως έχουν το δικό τους πολιτικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους τους.
Πάντως, επέμεινε ότι τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξής, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για την ελάφρυνση του χρέους.
«Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη», συνέχισε. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, επανέλαβε και σημείωσε πως οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.
Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός έχει τη βούληση να συνεχίσει στις μεταρρυθμίσεις, να κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική στις επενδύσεις.
«Όταν η οικονομία συρρικνώνεται με τέτοιους ρυθμούς χρειάζεται σαφώς και αναπτυξιακή ατζέντα», συνέχισε. Υπογράμμισε πάντως ότι είναι αναγκαίες και κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εστίασε στον συνδυασμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με καλή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα συνεχίζει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του χρέους και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη, ανέφερε.
Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη των δηλώσεών του, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και αναφερόμενος στα ιδεώδη της Δημοκρατίας.
Για το Κυπριακό είπε πως «αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν κάπου, μπορούμε όλοι μας, η διεθνής κοινότητα, να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία».
naftemporiki.gr