ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
«Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι αλήθεια πως όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια. Αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική, είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ούτως ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.
Είχε προηγηθεί επισήμανση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκου, ότι στον κλάδο του έχει πάρει πλέον διαστάσεις το φαινόμενο της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Στο μεταξύ, στην αντιστροφή του ταξικού προσήμου ενός άδικου ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο οδηγεί σε αρνητική αναδιανομή από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, στοχεύει η κυβέρνηση με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Ναυτεμπορική, με τίτλο «Όχι πια μόνον οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι», η μεταρρύθμιση αυτή, «δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, σε εκτέλεση των βασικών αρχών του νόμου, που είναι και θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς: Ισότητα και κοινωνική Δικαιοσύνη».
Όπως τονίζει, «...το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών».
Ωστόσο, «και οι δικαιότεροι κανόνες επιδέχονται διόρθωση για να μην καταλήγουν σε ανεπιεική αποτελέσματα", σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος, προαναγγέλλοντας διορθωτικές παρεμβάσεις στην πρόταση αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τις ενώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων θα πάρει τα αναγκαία μέτρα. Ήδη προσανατολιζόμαστε στο στο να επεκτείνουμε και στους νέους επιστήμονες την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους συντελεστές».
Όπως προσθέτει, «σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν "κόφτη" στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίσει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα».
ethnos.gr