Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στάσης της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του Κυπριακού, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά πόσο συμμερίζεται την πλειοψηφούσα αντίληψη στην Ελλάδα και στην Κύπρο ότι η τουρκική πολιτική στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό είναι αμετάβλητη εδώ και δεκαετίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού «θα πρέπει και η Τουρκία να παίξει ένα πολύ πιο δημιουργικό και πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο». Πρέπει, τόνισε, να υπάρξει μια αλλαγή στάσης της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του Κυπριακού. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε απέναντι στην ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη. «Δυστυχώς τα δείγματα γραφής που έχει δείξει η Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της ΝΔ και ολόκληρου του ελληνικού λαού στις προσπάθειες της Κύπρου και του κυπριακού λαού για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Επίσης, δήλωσε ότι η ΝΔ παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς, όπως είπε, «να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες οι οποίες είναι ακόμα μπροστά μας». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει «το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα εισβολής και κατοχής που στοιχειώνει ολόκληρο τον Ελληνισμό εδώ και 42 χρόνια».
Επισήμανε, επίσης, ότι με την παρουσία του στην Κύπρο επιθυμεί να σηματοδοτήσει και το έντονο ενδιαφέρον του για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας καθώς και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρος, βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο μνημονιακών πολιτικών.
«Η Κύπρος καταφέρνει με αποφασιστικότητα και με τη στήριξη ολόκληρου του κυπριακού λαού να εξέλθει από το Μνημόνιο εντός των επόμενων δύο μηνών» τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο πως δυστυχώς δεν μπορεί να πει το ίδιο για την Ελλάδα, «η οποία ακόμα βρίσκεται δέσμια ενός τρίτου Μνημονίου από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθει μέσα στα επόμενα χρόνια». Το μάθημα της Κύπρου και ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετώπισε την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης «θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα και για τη δικιά μας χώρα» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απόψεις για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν συνολικά τον Ελληνισμό, και τον μητροπολιτικό και τον κυπριακό Ελληνισμό. Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και υπέδειξε πως χρειάζεται προσοχή για να μην διατυπώνονται υπερβολικές προσδοκίες και ένα κλίμα ευφορίας, «προτού δούμε έμπρακτα δείγματα γραφής».
Στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.Επίσης, βρέθηκε για λίγο στην "νεκρή" ζώνη στην περιοχή της οδού Λήδρας.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, δήλωσε πως οι αγώνες της Κύπρου για την οικονομία είναι αγώνες της Ελλάδας, προσθέτοντας πως ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη σταθερή στήριξη και συμπαράσταση της χώρα του για αγαστή συνεργασία στο εθνικό ζήτημα και σε άλλα θέματα. Ανέφερε, πως με εποικοδομητική συνάντηση δημιουργήθηκε η αφετηρία, Ελλάδα και Κύπρος να συνεχίσουν τη συμπόρευση στα ζητήματα που αφορούν την χώρα μας και το έθνος. Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να εξέλθει του μνημονίου.
Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, τόνισε πως ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις επαφές που είχε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.
«Πρόθεσή μας» είπε «είναι να επισκεφθούμε την Ελλάδα σύντομα για να ενημερώσουμε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας για συναντήσεις στην Τουρκία».
tanea.gr