Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, συναντήθηκαν χθες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε τροχιά αλλαγής της πολιτικής της όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού βρίσκεται η κυβέρνηση, υπό το βάρος της απειλής εξόδου από τη Σένγκεν. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, χθες, μετά την τριμερή συνάντηση εργασίας με τους ομολόγους του υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, στην Αθήνα ανακοίνωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναγνώριση της Τουρκίας ως «τρίτης χώρας ασφαλούς διέλευσης». Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο στη δυνατότητα επιστροφής στην Τουρκία από την Ελλάδα και ατόμων με προσφυγικό προφίλ, αλλά ακόμα περισσότερο στην άρνηση εισόδου τους στη χώρα εφόσον η χώρα προέλευσης (εν προκειμένω η Τουρκία) θεωρείται «ασφαλής». Πρόκειται για μια σαφή μεταστροφή της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που φτάνουν στη χώρα.
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής, «είναι μια μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας, ακριβώς για να καταδείξει τη διάθεσή της να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος». Κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη απόφαση δημοσίως, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο για μια «καλή αρχή». Την ίδια στιγμή, επίσης, διαβεβαίωναν ότι ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν «δεν είναι κάτι που εξετάζουμε». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η αναστολή της συνθήκης συνδέεται αναπόσπαστα και με τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, εφόσον μελέτη που έχει δημοσιοποιηθεί εκτιμά ότι για κάθε ώρα αναμονής φορτηγού στα σύνορα το κόστος για την οικονομία φτάνει τα 55 ευρώ. Από την πλευρά της Ε.Ε. αναμένεται να ασκηθεί κάποιου είδους πίεση προς την Τουρκία για την εφαρμογή προγράμματος απευθείας μετεγκατάστασης, ενώ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα (εντός του 2016) η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την επανεισδοχή ανθρώπων και από τρίτες χώρες. Η Τουρκία έως τώρα δέχεται την επιστροφή στα εδάφη της μόνο Τούρκων υπηκόων.
Την πρόθεση της Ε.Ε. να ελεγχθεί άμεσα το μεταναστευτικό ρεύμα, που διαμέσου της Ελλάδας φθάνει στις υπόλοιπες χώρες, διατύπωσε με σαφήνεια ο Γάλλος υπ. Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, αμέσως μετά τη συνάντηση: «Η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, επιθυμούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων. Και στον τομέα αυτό, η Γαλλία πραγματικά είναι υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων του Frontex και στηρίζει αυτήν την απόφαση. Θα πρέπει να προχωρήσουμε, λοιπόν, στην ενίσχυση της ενημέρωσης των βάσεων δεδομένων του συστήματος Σένγκεν και στη σύνδεσή τους με τις άλλες βάσεις δεδομένων των αστυνομιών και των άλλων αρχών ασφαλείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου η ενημέρωση των βάσεων αυτών να γίνεται άμεσα». Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, από την πλευρά του, σημείωσε πως «ήρθαμε εδώ στην Ελλάδα, δεν θέλουμε να αναδείξουμε τις ελλείψεις, αλλά θέλουμε να βρούμε κοινές λύσεις και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα».
Κυβερνητικές πηγές χθες ανέφεραν ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά το προσφυγικό και αναμένει και από τις άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο εφαρμόζοντας το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Εξέφραζαν μάλιστα φόβους ότι η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει αποφασιστικά στις ενέργειες κρατών (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, «ενσωματώνοντας μια απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική».
Μετεγκατάσταση
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα το μεταναστευτικό διευκρίνισαν χθες ότι η εφαρμογή των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων «δεν είναι ηθική αλλά νομική υποχρέωση των κρατών-μελών», την οποία οφείλουν να πραγματοποιήσουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή να προχωρήσει σε παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επανέλαβε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε χθες με τους υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας.
«Χρειάζονται κέντρα κράτησης»
Πέραν των hotspots θα πρέπει να δημιουργηθούν στην Ελλάδα περισσότερες θέσεις υποδοχής, ενώ «χρειάζονται, επίσης, κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά» είπε σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό πρακτορείο EurActiv, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της Ε.Ε., πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί» υπογραμμίζει.
Ο Ελληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως «σε όποιον βρίσκεται ενώπιον ευρωπαϊκού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει». Ομως θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα. «Η τήρηση αυτής της διαδικασίας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των ροών και την ασφάλειά μας, και πρέπει να βελτιωθεί».
kathimerini.gr