Απελπιστική είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στη χώρα μας, λόγω των κλειστών συνόρων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι, την ώρα που καθημερινά φτάνουν και άλλοι.
Η κυβέρνηση αναζητεί χώρους φιλοξενίας και αποφασίστηκε η δημιουργία ακόμα δύο νέων καταυλισμών: Στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό και στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον.
Παράλληλα, ολοκληρώνονται τα νέα Κέντρα Καταγραφής στη β. Ελλάδα, την ώρα που η κατάσταση στον Πειραιά και την πλατεία Βικτωρίας είναι δραματική.
Πάρκο Τρίτση
Σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων διαμορφώνεται χώρος πλησίον του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον.
Ήδη συνεργεία του στρατού πραγματοποιούν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, που έχει έκταση περίπου 70 στρέμματα, για να εγκατασταθούν σκηνές και υποδομές υγιεινής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή.
Το θέμα απασχόλησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιλίου, χθες το βράδυ, στο οποίο παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε, στο χώρο εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν περί τους 1.000 πρόσφυγες για διάστημα περίπου ενός μήνα.
Πρόκειται για περιφραγμένη έκταση που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία σεισμόπληκτων από τον μεγάλο σεισμό του 1999. Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η πρόταση αν ο δήμος θέσει θέμα λειτουργίας των παρακείμενων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, δεν πρόκειται για hotspot αλλά για προσωρινή δομή και διαβεβαίωσε ότι από τη λειτουργία του δεν θα επιβαρυνθεί η περιοχή. Ανέφερε ότι δεν θα εγκατασταθούν κοντέινερ παρά μόνο αντίσκηνα και προκατασκευασμένα σπίτια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με στρατιωτικούς γιατρούς, οπλίτες γιατρούς και τις ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Επίσης, δεν θα δημιουργηθούν εστιατόρια, αλλά τέντες προσωρινής εστίασης, καθώς τη σίτιση θα καλύψει ο στρατός.
Ελληνικό
Το πάρκο Τρίτση επελέγη για δημιουργία χώρου προσφυγικού καταυλισμού, μετά το άνοιγμα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και τη δημιουργία καταυλισμού με σκηνές στο γήπεδο του μπέιζμπολ.
Πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στρατιώτες έστηναν σκηνές μέσα στο γήπεδο.
Υπολογίζεται ότι στο γήπεδο του θα στηθούν περίπου 150 σκηνές, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν 10 άτομα η καθεμία.
Τις προσεχείς ημέρες θα εγκατασταθούν και άλλες σκηνές σε διάφορα σημεία του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ενώ στα σχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να ανοίξει ο μεγάλος χώρος των αναχωρήσεων στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο, που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
Πειραιάς
Στον Πειραιά περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι.
Σε τέσσερις σταθμούς σταθμούς του ΟΛΠ και συγκεκριμένα στην πύλη Ε-1, Ε-2, Ε-3 και στην Πέτρινη Αποθήκη, φιλοξενούνται προσωρινά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων παρά την αρχική εκτίμηση από την Παμπειραική Πρωτοβουλία Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων για 5.000 άτομα μεταβάλλεται περιοδικά καθώς όπως ανέφεραν στελέχη του ΟΛΠ πολλά άτομα και οικογένειες αναχωρούν από μόνα τους με προορισμό το σταθμό του τρένου.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΟΛΠ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αίθουσα στην πύλη Ε-7 έχει κλείσει προσωρινά προκειμένου να απολυμανθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες που θα καταφθάσουν αύριο με το πλοίο της γραμμής.
Πάντως από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά το υπουργείο Υγείας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αλλά και το Χαμόγελου του Παιδιού έχουν διαθέσει εξειδικευμένους γιατρούς, προκειμένου να παράσχουν ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση στους μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης εθελοντικές οργανώσεις προσφέρουν τρεις φορές την ημέρα τροφή φρούτα και νερό.
Κιλκίς
Με αμείωτους ρυθμούς οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τις εργασίες για τη δημιουργία των νέων κέντρων μετεγκατάστασης στο νομό Κιλκίς για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και για την ολοκλήρωση των κέντρων καταγραφής στα νησιά.
Όπως έγινε γνωστό, στον παλαιό διάδρομο προσγείωσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής 315 σκηνές ενώ στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο, άλλες τετρακόσιες.
Σήμερα φιλοξενούνται 1.250 και 1.600 άτομα, αντίστοιχα ενώ όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες τα δύο κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν 1.800-2.000 και 3.500-4.000 άτομα, αντίστοιχα.
Τα άλλα hotspots
Όσον αφορά στο κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 80% και λειτουργεί στο 80%. Σήμερα φιλοξενούνται 1950 πρόσφυγες ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000.
Το κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Στεφανάκη, στο Σχιστό λειτουργεί στο 100%. Σήμερα φιλοξενούνται 1218 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000 άτομα.
Το κέντρο καταγραφής στο στρατόπεδο Καπετάν Λάζαρη στην Κω, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 50% ενώ θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν όταν αρχίσει να λειτουργεί έως 800 άτομα.
Το κέντρο καταγραφής στη Λεπίδα Λέρου λειτουργεί στο 100% και μπορεί να φιλοξενήσει έως 992 άτομα, όπως συμβαίνει σήμερα.
Το κέντρο καταγραφής στο πρώην πεδίο βολής στη Σάμο, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 44% και λειτουργεί στο 50%. Σήμερα φιλοξενούνται 300 άτομα ενώ έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως 800 ατόμων.
Το κέντρο καταγραφής στο πρώην εργοστάσιο ΒΙΑΛ, στη Χίο λειτουργεί στο 100% και φιλοξενεί 980 άτομα, όση είναι η δυνατότητα του.
Τέλος, στο στρατόπεδο Παραδέλλη, στη Λέσβο, λειτουργούν οι 2 από τους 4 προβλεπόμενους σταθμούς καταγραφής και οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 75%. Σήμερα φιλοξενεί 1400-1600 άτομα όση είναι και η δυνατότητα του.
Από τις 3 έως τις 28 Φεβρουαρίου οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις υφιστάμενες δομές 95.750 μερίδες συσσιτίου, δηλαδή 287.250 γεύματα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ. Μία μερίδα συσσιτίου αντιστοιχεί σε 3 γεύματα ημερησίως κατ' άτομο.
nooz.gr