A A A

Συνεδρίασε τη Μεγάλη Τρίτη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022 που ήδη ξεκίνησε από την Κυριακή 1 Μαΐου.


Η 1η συνεδρίαση, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Αντιδημάρχου Πολιτικής προστασίας Μανώλη Κόκκαλη, συναρμόδιων Αντιδημάρχων και Εντεταλμένων Συμβούλων, Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων, υπηρεσιακών στελεχών από την Πολιτική Προστασία, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, εκπροσώπων Εθελοντικών Κλιμακίων Πολιτικής Προστασίας, του Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας του Δημάρχου Διονύσου Κωνσταντίνου Χριστόπουλου κ.α.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης μέσω της αρχικής του εισήγησης έκανε μία αποτίμηση της κατάστασης από πλευράς Δήμου, ενημερώνοντας για τις ενέργειες που είτε έχουν πραγματοποιηθεί, είτε σχεδιάζονται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Συγκεκριμένα επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα έχουμε το 1ο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022, προκειμένου να θέσουμε επί τάπητος και να αναλύσουμε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή στον τομέα της πρόληψης αλλά κι αυτές που καλούμαστε να υλοποιήσουμε μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η έγκαιρη πρόληψη, τόσο για τις υπηρεσίες του Δήμου μας και τους συναρμόδιους φορείς όσο και για κάθε πολίτη ξεχωριστά, έχει κομβική σημασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου συμβάντος, το οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορεί να συμβεί ξαφνικά, ανά πάσα στιγμή.

Πριν αναφερθώ στις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, να πω ότι το χειμώνα που πέρασε είχαμε πέντε δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Μέσα στον Οκτώβριο είχαμε την κακοκαιρία «Μπάλος» ενώ το Δεκέμβριο μας επηρέασε το φαινόμενο «Carmel». Και στα δύο δεν υπήρξαν προβλήματα. Ωστόσο τον Ιανουάριο μεσολάβησε η «Ελπίδα», ένα αρκετά έντονο φαινόμενο θα έλεγα  με χιονοπτώσεις και ολικό παγετό. Ακολούθησε τον ίδιο μήνα ο «Διομήδης», που δεν μας δυσκόλεψε, ενώ στις αρχές Μαρτίου είχαμε την κακοκαιρία «Φίλιππος», την οποία επίσης αντιμετωπίσαμε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Σε ότι αφορά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού είχαμε τον Ιούλιο σημαντικά συμβάντα σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο ενώ τον Αύγουστο ακολούθησαν Κρυονέρι και Άγιος Στέφανος με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Βιώνοντας όλη αυτή την καταστροφή με τις πολύ αρνητικές συνέπειες στον φυσικό μας πλούτο, σε περιουσίες αλλά δυστυχώς και σε ανθρώπινες ζωές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε σε εγρήγορση.

Θέλω να τονίσω ότι όπως και πέρυσι, συνεχίζουμε να απομακρύνουμε καθημερινά χιλιάδες τόνους κλαδιών και κορμών από το Δήμο μας. Μιλάμε για τεράστιες ποσότητες, που δυνητικά αποτελούν καύσιμη ύλη. Ως Δήμος κάνουμε ότι μπορούμε και συνεχίζουμε την επίπονη προσπάθεια. Ελπίζουμε όμως και σε πρόσθετη βοήθεια από την Πολιτεία, την οποία μας υποσχέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντηση που είχαμε μαζί με τους Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής.

Παράλληλα έχουμε ζητήσει και φέτος τη συνδρομή των ίδιων των πολιτών. Θα πρέπει να καθαρίσουν πρώτα απ’όλα τις αυλές και τα οικόπεδά τους από ξερά χόρτα και κλαδιά. Έχουμε ήδη απευθύνει και σχετική έκκληση, μέσω Ανακοίνωσης που έγκαιρα δημοσιοποιήσαμε, ενώ στο πλαίσιο της περσινής αντιπυρικής περιόδου έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη σημερινή σας παρουσία στο Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Διονύσου αλλά και για τη διαρκή και αποτελεσματική συνεργασία που έχουμε. Να αναφερθώ στους έμπειρους Αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, την Περιφέρεια, τα στελέχη όλων των συνεργαζόμενων φορέων που συνδράμουν το δύσκολο έργο της πολιτικής προστασίας και βέβαια τους Εθελοντές Πυροσβέστες μας, που είναι πάντα στη  πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Πριν σας δώσω το λόγο να αναφέρω μερικά ακόμη στοιχεία από πλευράς Δήμου:

- Σε συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πέρυσι, με αφορμή τη «Μήδεια», συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση σταδιακής βελτίωσης όλων των συνθηκών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Πολιτική Προστασία (δημιουργία και επικαιροποίηση Μητρώου Ευπαθών Ομάδων Πολιτών, λειτουργία Γεννητριών σε αντλιοστάσια και δημοτικές υπηρεσίες, αναβάθμιση τηλεφωνικού κέντρου, σχεδιασμός Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας κλπ). Η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς και δεν πρόκειται να σταματήσει.   

- Να αναφέρω ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων των Εθελοντικών Κλιμακίων, διαθέτει συνολικά τριάντα πέντε (35) πυροσβεστικά, υδροφόρα και βοηθητικά οχήματα, τα οποία είναι κατανεμημένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο χρόνος ανταπόκρισής τους σε οποιοδήποτε σημεία του Δήμου να μην ξεπερνά τα οκτώ (8) λεπτά της ώρας. Από αυτά τα οχήματα, 1 είναι σε ακινησία χωρίς πινακίδες και 1 χρειάζεται επισκευή.

 - Σε ότι αφορά τους πυροσβεστικούς κρουνούς του Δήμου να πω ότι είναι 100 συνολικά και επανελέγχονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Από αυτούς οι λειτουργικοί είναι 75 εκ των οποίων οι τρεις (3) χρήζουν αντικατάστασης.

- Αναφορικά με τις Δεξαμενές, υπάρχουν 6 Δεξαμενές ελικοπτέρων των 40 τόνων εκ των οποίων σήμερα είναι πλήρεις οι 5. Επίσης άλλες 13 Δεξαμενές των 16 τόνων η καθεμία, εκ των οποίων οι 7 σήμερα είναι πλήρεις από νερό. Διαθέτουμε τέλος 41 φορητές αντλίες και 40 αλυσοπρίονα/δισκοπρίονα.

- Να πω ότι έχουμε 3 Πυροφυλάκια τα οποία θα στελεχωθούν μέσα στο προσεχές διάστημα από τους 12 εποχιακούς υπαλλήλους που περιμένουμε να προσλάβουμε. Το ένα είναι στον Άγιο Στέφανο, στην Αχλαδούλα, το δεύτερο στον Προφήτη Ηλία, στα σύνορα Αγίου Στεφάνου, Σταμάτας και Άνοιξης και το τρίτο στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, στο Διονυσοβούνι.

- Σε σχέση με τα Ρέματα του Δήμου Διονύσου, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, οι καθαρισμοί είναι συνεχείς.

- Να αναφέρω ακόμη ότι όπως κάθε χρόνο έχουμε στείλει έγκαιρα επιστολές προς τη ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ ζητώντας την ανάγκη άμεσης αποψίλωσης των ξερών χόρτων κάτω από πυλώνες υψηλής τάσης, το κλάδεμα και την απομάκρυνση των κλαδιών των δέντρων που εφάπτονται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης αλλά και το πλύσιμο των μονωτήρων. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι αυτές είναι και μερικές από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών. Επιστολές επίσης έχουμε στείλει προς την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΤΕ προκειμένου να προβούν σε αποψιλώσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

- Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θέλω να θέσω, είναι η ανάγκη παροχής και φέτος Πυροσβεστικών Οχημάτων για πυροπροστασία σε 24ωρη βάση, με μέριμνα του 6ου και 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού.

- Αυτά έχω να σημειώσω προς το παρόν και θα ήθελα να ακούσω τις τοποθετήσεις σας, αφού αναφέρω ότι μετά το Πάσχα θα σας ενημερώσω για τη δεύτερη συνεδρίαση του ΣΤΟ με διευρυμένη σύνθεση και συμμετοχή της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Περιφέρειας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων».