Όσο μεγαλώνουμε, η ακουστική μας ικανότητα φθίνει κι έτσι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ορισμένους ήχους, συγκεκριμένα αυτούς που ανήκουν σε πολύ υψηλές συχνότητες.
Η διαδικασία γήρανσης του ακουστικού μας συστήματος ονομάζεται πρεσβυακοϊα και μπορεί να ξεκινήσει από τα 18 μόλις χρόνια της ζωής. Η πρεσβυακοϊα είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης των κυττάρων των αφτιών μας και είναι αναπόφευκτη.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, σας προκαλούμε να κάνετε το παρακάτω τεστ ώστε να διαπιστώσετε πόσων ετών είναι τα αφτιά σας!
8.000 hertz: Όλοι μπορούμε να ακούσουμε ήχους σε αυτή τη συχνότητα.
12.000 hertz: Όσοι είναι άνω των 50 ετών δυσκολεύονται να ακούσουν ήχους σε αυτή τη συχνότητα.
15.000 hertz: Όσοι είναι άνω των 40 ετών δυσκολεύονται να ακούσουν ήχους σε αυτή τη συχνότητα.
17.400 hertz: Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 18 ετών δεν μπορούν να ακούσουν ήχους σε αυτή τη συχνότητα.
Πέντε σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τα αφτιά σας
Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την ακοή σας και είναι καλό να απευθυνθείτε σε ωτορινολαρυγγολόγο.
Δυσκολεύεστε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο
Η απώλεια ακοής μπορεί να καταστήσει δύσκολη την τηλεφωνική επικοινωνία, ιδιαίτερα στο κινητό και σε μια θορυβώδη περιοχή. Έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με απώλεια ακοής υποφέρουν από αμηχανία, απομόνωση και κατάθλιψη.
Ζητάτε επανάληψη
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προειδοποιητικά σημάδια για την απώλεια ακοής είναι να ζητάτε συχνά από τους γύρω σας να επαναλάβουν τι είπαν. Μπορεί να ακούγονται στα αφτιά σας σαν να μουρμουρίζουν ή σας είναι δύσκολο να ακούσετε τις φωνές των γυναικών ή των παιδιών.
Δεν μπορείτε να ακούσετε σε θορυβώδη μέρη
Δυσκολεύεστε να ακούσετε σε χώρους με πολύ θόρυβο, όπως σε αεροπλάνα ή αυτοκίνητα, σε μια φιλική συγκέντρωση ή σε ένα εστιατόριο, όπου πολλοί άνθρωποι μιλούν ταυτόχρονα. Η αδυναμία συμμετοχής σε μια συζήτηση λόγω της απώλειας ακοής επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό του ατόμου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη ότι η απώλεια ακοής συνδέεται με τη γνωστική εξασθένηση.
Δεν αντιλαμβάνεστε την ένταση
Αν αυξάνετε την ένταση του ήχου σε σημείο που οι άλλοι παραπονιούνται για το πόσο δυνατά είναι, αυτό είναι ένα ακόμη προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία των αφτιών σας.
Κουδούνισμα στα αφτιά
Οι εμβοές ή το κουδούνισμα στα αφτιά σας, ιδιαίτερα μετά από έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι της απώλειας της ακοής. Εάν ο ήχος δεν φεύγει από τα αφτιά σας, ίσως θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ ακοής. Μελέτη του 2013 στη Βραζιλία με συμμετοχή 500 ηλικιωμένων με απώλεια ακοής υπέδειξε ότι το 43% απ’ αυτούς παρουσίασαν επίσης εμβοές. Εάν το παιδί σας παραπονιέται για κουδούνισμα στα αφτιά ή για πόνο και δυσκολία ακοής, θα πρέπει επίσης να κάνει ένα τεστ ακοής.
Τι φταίει αν δεν ακούτε καλά
Οι κυριότερες παθήσεις που «απειλούν» την ακουστική σας οξύτητα είναι οι εξής:
Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών)
Το τρίξιμο των δοντιών και το σφίξιμο της άνω και κάτω σιαγόνας κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της γνάθου, καθώς ασκείται υπερβολική πίεση στους μύες στην περιοχή αυτή και εκδηλώνεται φλεγμονή στο σημείο. Ο βρουξισμός μπορεί να μην γίνει αντιληπτός έως ότου αρχίσει να εκδηλώνεται πόνος ή δυσκαμψία στη γνάθο, κυρίως τις πρωινές ώρες. Ο βρουξισμός συχνά συνοδεύεται και από πονοκεφάλους, πόνο στο αφτί, κουδούνισμα ή βουητό στα αφτιά (εμβοές) ή και εξασθένηση της ακοής στο ένα ή και τα δύο αφτιά. Τα προβλήματα ακοής λόγω βρουξισμού οφείλονται πιθανώς στους σπασμούς των μυών του έσω ωτός.
Ιογενείς λοιμώξεις
Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε αγώγιµη απώλεια της ακοής, δηλαδή εξασθένηση της ακοής λόγω συσσώρευσης υγρού και επακόλουθης απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας, η οποία ξεκινά από τη μύτη και φτάνει ως το μέσο ους. Αυτό το είδος παροδικής απώλειας της ακοής είναι συνηθέστερο στα παιδιά, επειδή στα πρώτα χρόνια της ζωής η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι πιο στενή, άρα φράζει πιο εύκολα. Ιοί όπως ο ιός που προκαλεί παρωτίτιδα, ο έρπης ζωστήρας και ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο έσω ους, ορισμένες φορές με αποτέλεσμα τη μόνιμη απώλεια της ακοής.
Κύστη στο αφτί
Η απόφραξη του ακουστικού πόρου λόγω καλοήθους κύστης μπορεί να συνοδεύεται από εξασθένηση της ακοής επειδή μπλοκάρει τους ήχους από το περιβάλλον.
Πρόβλημα στα νεφρά
Η παράδοξη σχέση μεταξύ της λειτουργίας των αφτιών και λειτουργίας των νεφρών δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες, ωστόσο έχει προταθεί η θεωρία ότι η απώλεια ακοής συνδέεται με τη νεφροπάθεια επειδή το τμήμα του έσω ωτός το οποίο παράγει το υγρό που επιτρέπει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων του αφτιού παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με τον ιστό των νεφρών. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με χρόνια νεφροπάθεια είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν προβλήματα ακοής σε σύγκριση με υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας.
Πώς επηρεάζουν την ακοή τα ακουστικά
Πολλοί από εμάς κυκλοφορούν με τα ακουστικά του mp3 ή του κινητού μονίμως στα αφτιά.
Η μουσική μάς συνοδεύει σε μοναχικές διαδρομές, την ώρα που δουλεύουμε ή την ώρα που γυμναζόμαστε. Κινδυνεύουμε άραγε να καταστρέψουμε τα αφτιά μας λόγω αυτής της συνήθειας;
Σύμφωνα με το MedlinePlus, ιστότοπο που περιέχει πληροφορίες από την Εθνική Βιβλιοθήκη Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ καθώς και από άλλες κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς υγείας των ΗΠΑ, στο εσωτερικό του αφτιού υπάρχουν νευρικές απολήξεις που μετατρέπουν τον ήχο σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αυτά μεταφέρονται στη συνέχεια στον εγκέφαλο, ο οποίος αναγνωρίζει τον ήχο.
Οι νευρικές απολήξεις είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στους δυνατούς ήχους. Όπως και κάθε άλλο μέρος του σώματος, έτσι και το αφτί καταστρέφεται όταν το ταλαιπωρούμε. Η μακρόχρονη έκθεση στη δυνατή μουσική μπορεί λοιπόν σταδιακά να εξασθενίσει την ακοή μας.
Ο κίνδυνος απώλειας της ακοής λόγω χρήσης ακουστικών εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:
- πόσο δυνατά ακούμε μουσική
- πόσο συχνά και για πόση ώρα ακούμε δυνατά μουσική
- εάν έχουμε οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής
Τα επίπεδα ήχου μετρώνται σε decibel (dB). Η φυσιολογική ανθρώπινη ομιλία κυμαίνεται από 40-60 dB, ενώ η ένταση του ήχου όταν χρησιμοποιούμε ακουστικά είναι περίπου 110 dB.
Ένα βασικό πρόβλημα με τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το mp3 και το κινητό, είναι ότι η μπαταρία τους διαρκεί για πολλή ώρα και η χωρητικότητά τους επιτρέπει να φορτώνουμε πολλά τραγούδια και να ακούμε μουσική για ώρες. Επίσης, έχουμε την τάση να δυναμώνουμε πολύ την ένταση της συσκευής προκειμένου να μπλοκάρουμε θορύβους από το περιβάλλον μας.
Εάν ένα άτομο που βρίσκεται δίπλα μας μπορεί να ακούσει τον ήχο που προέρχεται από τη δική μας συσκευή, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χαμηλώσουμε την ένταση. Η χρήση ακουστικών σε πολύ υψηλή ένταση για 15 μόλις λεπτά την ημέρα μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε εξασθένηση της ακοής.
onmed.gr