A A A

«Επιδημία» καρκίνου απειλεί την Ευρώπη, καθώς εκτιμάται ότι το 2020 θα καταγραφούν 15 εκατομμύρια περιπτώσεις! Ήδη ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, ήπια αύξηση εμφανίζει ο παιδικός καρκίνος, με συχνότερη μορφή τη λευχαιμία.

Και ενώ ο καρκίνος «καλπάζει», στην Ελλάδα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν νέες μοριακές εξετάσεις-κλειδιά για στοχευμένες θεραπείες. Ενδεικτικό είναι ότι οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν από τρία χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα.

Οι υπηρεσίες είναι κατακερματισμένες και άνισα κατανεμημένες στους νομούς της χώρας, ενώ οι ογκολογικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ογκολογικούς ασθενείς, περίπου το 40% έχει δυσκολία πρόσβασης στο γιατρό τους στο πρώτο ραντεβού, λόγω μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων, και εκεί υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης της έναρξης της θεραπείας τους.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες ειδικοί επιστήμονες στη διάρκεια του συνεδρίου Cancer Policy and Economics Conference. Όπως είπε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, «η διόγκωση του κράτους και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους».

Ερευνα

Ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ογκολογικούς ασθενείς. Η έρευνα κατέδειξε ότι αυξήθηκε η οικονομική δυσχέρεια αυτών των ασθενών. «Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν μέχρι και πέντε φάρμακα τη μέρα, γι' αυτό μειώνεται η συμμόρφωσή τους στη θεραπεία, αλλά ευτυχώς πάνω από τους μισούς ασθενείς επισκέπτονται τον γιατρό τους τουλάχιστον μια φορά τον μήνα», ανέφερε.

«Το κεντρικό πρόσωπο στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής» σημείωσε η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών. Όμως -πρόσθεσε - ο ογκολογικός ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σωστά, όταν λόγω του καρκίνου πολλοί ασθενείς χάνουν τις δουλειές τους και πέφτουν σε οικονομική ανέχεια. Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν από 3 χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα. «Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης, περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή, που κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα υγείας», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.».

Αισιόδοξα είναι πάντως τα μηνύματα που αφορούν στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Όπως είπε, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Director Cancer Genetics Laboratory, Πανεπιστήμιο Harvard, Όθ. Ηλιόπουλος, υπάρχουν πλέον μέθοδοι που προλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου. «Η ασπιρίνη, η ολική κολεκτομή και η χρήση ταμοξιφαίνης είναι κάποια από τα μέτρα πρόληψης εμφάνισης, διαφόρων τύπων καρκίνου», ανέφερε. Επιπλέον, σημείωσε, η γενετική βοηθά να αναγνωριστούν οι νέες υποκατηγορίες των καρκίνων, έτσι ώστε να προχωρήσει η έρευνα σε εξατομικευμένες θεραπείες. Μπορούν να αναπτυχθούν νέα πρωτόκολλα φαρμακευτικής πρόληψης ανά μετάλλαξη και έτσι θα αλλάξει ο χάρτης των κληρονομικών καρκίνων.

Τελική επίθεση

«Ζούμε την εποχή της τελικής επίθεσης κατά του καρκίνου» ανέφερε ο κ. Γ. Παυλάκης Head of Human Retrovirus Section, Center for Cancer Research National Cancer Institute, USA. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ιντερλευκίνη-15 είναι το νεότερο φάρμακο υπό δοκιμή σε παγκόσμια πρώτη εμφάνιση, στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Σε πειραματική φάση, ήδη δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα ενάντια σε όλους τους όγκους».

imerisia.gr