Έρευνα του Τύπου Κηφισιάς
Μπορεί πρόσφατα ο Δήμος Κηφισιάς να τιμήθηκε με «χρυσό βραβείο» για τις Συνοικιακές Συνελεύσεις που έχει πραγματοποιήσει, ωστόσο, το θέμα που συζητείται στην κοινή γνώμη είναι το αν υλοποιούνται ή όχι τα αιτήματα των δημοτών που αναπτύσσονται σ’ αυτές. Αυτό είναι και το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους δημότες της Κηφισίας, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης, με την προσθήκη του κατά πόσο ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός αγγίζει την πραγματικότητα αυτών των προβλημάτων.
Πάντως, όπως και να έχει το θέμα, οι Συνοικιακές Συνελεύσεις είναι ένας θεσμός που πρέπει να τηρεί κάθε δήμος της Ελλάδας και ο Δήμος Κηφισίας κατάφερε να πραγματοποιήσει πάνω από 60 τέτοιες Συνελεύσεις και εκεί οφείλεται η πανελλαδική του διάκριση.
Όμως, οι δυσκίνητοι ρυθμοί με τους οποίους «πορεύονται» οι Συνοικιακές Συνελεύσεις αφήνουν προβληματισμένους τους δημότες. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλά έργα, τα οποία «επιλέγουν» οι κάτοικοι της περιοχής είτε υλοποιούνται με χρονοβόρους ρυθμούς είτε πολλά από τα αιτήματα συζητούνται παραπάνω από μια φορά δίχως να επιλυθούν.
Ωστόσο η κοινή παραδοχή όλων των πλευρών είναι πως η πραγματοποίηση Συνοικιακών Συνελεύσεων είναι απαραίτητη. Τόσο επειδή βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά όσο και γιατί η επικοινωνία της λαϊκής συμμετοχής με την δημοτική αρχή είναι αμεσότερη.
Τι μας είπαν οι δημότες...
Ωστόσο, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δημότες, με ορισμένους να είναι σχετικά ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα των Συνοικιακών Συνελεύσεων και άλλους φανερά δυσαρεστημένους με τη δυσλειτουργία τους.
Έτσι, ο δημότης Νέας Ερυθραίας κ. Ευάγγελος Λάζος χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: «Αυτές οι Συνοικιακές Συνελεύσεις θεωρούμε ότι είναι ένας πολιτικός πολιτισμός, είναι πολύ καλό που γίνονται και μας δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση του δήμου μας. Πολύ σημαντικό είναι που ο δήμαρχος συμμετέχει ενεργά σε αυτές. Τώρα, από τα έργα που τροχοδρομούνται, κάποια γίνονται και κάποια αλλά όχι, αλλά, τουλάχιστον, ακούγονται και εδώ είμαστε για να τα ξαναπούμε».
Όσον αναφορά τη μικρή συμμέτοχη που παρουσιάζεται στις Συνελεύσεις, ο κ. Λάζος τη δικαιολογεί πως «ακόμα είναι αρχή και ο κόσμος δεν έχει «εκπαιδευτεί» να συμμετέχει στα κοινά. Ελπίζω, η συμμετοχή να γίνει μεγαλύτερη και να καταλάβουν πολλοί ότι αυτό το έργο βοηθά σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση του δήμου μας».
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δημότες που προβληματίζονται και με τις αποφάσεις και με τα αποτελέσματα αυτών των Συνελεύσεων. Πολλά ζητήματα μένουν στάσιμα και αργούν να υλοποιηθούν ή δεν υλοποιούνται καθόλου. Ωστόσο, ακόμα και οι δημότες που δεν είναι ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις των Συνοικιακών Συνελεύσεων υποστηρίζουν την πραγματοποίησή τους με την προϋπόθεση πως τα έργα που συζητούνται θα υλοποιούνται και δεν θα μπαίνουν στο «ψυγείο»!
Για παράδειγμα, δημότης, που για πρώτη φορά παρακολούθησε Συνοικιακή Συνέλευση, ήταν και η κα Κωσταντινάτα Κοκκίνη, η οποία μας είπε για την εμπειρία της και το τι αποκόμισε από αυτήν. Μάλιστα, μας επισήμανε χαρακτηριστικά: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους Δημοκρατικές Συνελεύσεις, διότι οι δημότες έρχονται σε άμεση επαφή με τον δήμο και ανακοινώνονται τα προβλήματα της Συνοικίας και όλοι μαζί λειτουργούν ως μια ομάδα που διαμορφώνει την περιοχή της, όπως εκείνη επιθυμεί...».
Αλλά η κα Κοκκίνη κατέληξε με το ότι: «Νόημα για έμενα θα έχει αν τα αποτελέσματα οποιασδήποτε Συνέλευσης με κάποιο τρόπο υλοποιηθούν.». Αυτό, εξάλλου, είναι και το θέμα που απασχολεί την πλειονότητα των δημοτών, θεωρώντας ότι η επιτυχία των Συνοικιακών Συνελεύσεων θα πιστοποιηθεί από το αν τα προβλήματα, που εντοπίζονται κατά τη διαδικασία των Συνελεύσεων, αντιμετωπιστούν από τη δημοτική αρχή επαρκώς και οι προτάσεις των λύσεων, με κάποιο τρόπο, υλοποιηθούν.
Τι μας απαντά και η διοίκηση
Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα «πως συνεισφέρουν οι Συνοικιακές Συνελεύσεις στο έργο της δημοτικής αρχής;», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τοπικής Δημοκρατίας, Διαφάνειας και Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων Γιώργος Τσούλος, έδωσε μια σαφή απάντηση, λέγοντας ότι το πιο σημαντικό στοιχείο απ’ αυτές είναι πως «έχει δημιουργηθεί μια ζωντανή γέφυρα μεταξύ πολιτών και δημοτικού συμβουλίου. Και βέβαια, επειδή οι πολίτες είναι τα μάτια μας σε κάθε συνοικία, μας ενημερώνουν για τα προβλήματα του δήμου. Δίνουμε την ευκαιρία στον πολίτη να δώσει τη δική του ματιά για τον δήμο, πως θα ήθελε να είναι τα πράγματα, πως εκείνος θέλει να διαμορφωθεί ο δήμος μας.»
Μάλιστα, ο κ. Τσούλος επισήμανε ότι: «Από τις Συνελεύσεις αυτές ο δήμος καταφέρνει να αντλήσει πληροφορίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε συνοικία και που δεν έχουν πέσει στην αντίληψη της δημοτικής αρχής. Με στόχο πάντα την υλοποίηση των προβλημάτων. Έτσι, η Επιτροπή των Συνοικιακών Συνελεύσεων, που αποτελείτε από τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και άλλους φορείς της δημοτικής αρχής, καλείται να σημειώσει όλα τα προβλήματα και τα παράπονα που απασχολούν κάθε συνοικία και, στη συνέχεια, να τα προ ωθήσουν στο δημοτικό συμβούλιο για την ψήφιση τους.».
Τι γίνεται, όμως, με την υλοποίηση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, που είναι απόρροια των προβλημάτων που οι ίδιοι οι δημότες προτείνουν, μέσω των Συνελεύσεων, για να βρουν τη λύση τους;
Έτσι, σ’ αυτό το καυτό ερώτημα, ο αντιδήμαρχος της Νέας Ερυθραίας και αρμόδιος για την εκτέλεση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού Μιχάλης Καυγαλάκης μας επισημαίνει ότι: «Η πραγματοποίηση Συνοικιακών Συνελεύσεων βοηθά παρά πολύ στον Προϋπολογισμό, γιατί υπάρχει μια καλύτερη άποψη από τους κατοίκους της περιοχής, ενώ ανακοινώνονται προβλήματα τα όποια δεν έχουν πέσει στην αντίληψη της δημοτικής αρχής.»
Έτσι, ο κ. Καυγαλάκης σημείωσε, επίσης, ότι «Βγαίνει ένα κονδύλι για όλο τον δήμο (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη) και βλέποντας τις ανάγκες, προκοστολογείται με μια τεχνικοοικονομική μελέτη από την Υπηρεσία του δήμου, οπότε, ανάλογα με τα ποσά, μπαίνουν και τα χρήματα για την υλοποίησή του.»
Πηγή: Εφημερίδα Τύπος Κηφισιάς