«Η Τουρκία από την ίδρυση της αποκαλούμενης ‘νεαρής’ Δημοκρατίας , που βασίστηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, βίωσε μισή ντουζίνα στρατιωτικά πραξικοπήματα….
Τίποτα το καλό δεν μπορεί να συμβεί σε αυτή τη χώρα όπου έχει διαπραχθεί μια γενοκτονία και όπου συνεχίζει να επικρατεί η άρνησή της.»
Elif Bayramgil (εφημ. Το Βήμα, 16/4/17, σ. Α16-17).
Στο Σεμινάριο Ιστορίας που γίνεται στο πλαίσιο του Ελεύθερου Παν/μιου του Δήμου Κηφισιάς υπό την εποπτεία του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη, πραγματοποιείται μια συνάντηση ιστορικών την Παρασκευή 19 Μαϊου, 7.15 μ.μ. – 9 μ.μ. στην «Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.
Η Ίρις Τζαχίλη και ο Βασίλης Μεϊχανετσίδης θα συζητήσουν για το ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας στην οθωμανική Ανατολή, το πραγματικό πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε και το αποτύπωμα του τραύματος στην προσφυγική Μνήμη…
Παράλληλα θα συζητηθεί και το φαινόμενο της Άρνησης της Γενοκτονίας που ακόμα ενυπάρχει σε συγκεκριμένα τμήματα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας. Όπως επίσης επιβιώνει και σε μια κατεστημένη πολιτική αντίληψη, που μεταφέρει έως σήμερα τα αντιπροσφυγικά σύνδρομα παλαιότερων εποχών και τα μεταφυσικά στερεότυπα με βάση τα οποία απενοχοποιούνται οι τότε πολιτικοί διαχειριστές.