A A A

Τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας θα μπορούσαν να βρίσκονται στα χέρια ενός σύγχρονου, παντεπόπτη «Αcrita».

Η εν λόγω πλατφόρμα, καρπός της αγαστής συνεργασίας Δημοσίου, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, που αξιοποιεί τις δορυφορικές τεχνολογίες και εφαρμογές, παρουσιάστηκε σε εμπειρογνώμονες από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και στον γεν. γραμματέα του ΥΠΕΘΑ, Γιάννη Ταφύλλη. Η δοκιμή του συστήματος παρακολούθησης των θαλάσσιων συνόρων έγινε στο παρατηρητήριο στρατού στη Χίο. «Το πρόγραμμα διαθέτει οπτικές και θερμικές κάμερες για αναγνώριση πιθανών στόχων στη θάλασσα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σωκράτης Κωστίκογλου, διευθυντής της Space Hellas, συντονιστή του έργου. «Συνδυάζει πληροφορίες από επίγεια και θαλάσσια ραντάρ, δεδομένα από σήματα ais (που εκπέμπουν τα πλοία) όπως και δορυφορικές εικόνες». Οι προσφερόμενες πληροφορίες αφορούν πολλούς τομείς, όπως το παράκτιο περιβάλλον και οι κρίσιμες ενεργειακές υποδομές (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.).

Η εφαρμογή επιτήρησης των χερσαίων συνόρων που ανέπτυξε η εταιρεία Terra Spatium Α.Ε. στο πλαίσιο του συνεργατικού προγράμματος ACRITAS προσομοιώθηκε και επιδείχθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. «Το σύστημα εντοπίζει μονοπάτια που είναι διαπερατά από ανθρώπους, προσβάσιμα σε οχήματα βάσει τύπου και διαστάσεων, σημεία κατάλληλα για κρυψώνες και άλλα που είναι τρωτά ως προς τη φύλαξή τους», εξηγεί ο κ. Ευάγγελος Βερονικιάτης, δ. σύμβουλος της εταιρείας Terra Spatium, του τεχνικού συντονιστή του έργου. «Οι περιοχές πλησίον των συνόρων δύναται να παρακολουθούνται από δορυφόρους γεωπαρατήρησης και να υποστηρίζονται από συστήματα πλοήγησης για την καθοδήγηση των ομάδων άμεσης επέμβασης». Η επιστημονική ομάδα έχει υλοποιήσει ανάλογο λογισμικό για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. «Τώρα, λάβαμε υπ’ όψιν μας τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας: τα εκτεταμένα χερσαία σύνορα και τη στρατηγική γεωγραφικά θέση της». Η εφαρμογή αυτών θα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση επιχειρησιακού χρόνου – είτε αυτός αφορά τη διάσωση ανθρώπων είτε την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κ.λπ. Και τα δύο συστήματα μαζί συνιστούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης συνόρων, που μπορεί να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές υποδομές φύλαξης.

«Το κλειδί για την ενεργοποίηση της ελληνικής οικονομίας είναι από κοινού δραστηριοποίηση της ελληνικής βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής - ερευνητικής κοινότητας και του ελληνικού Δημοσίου», λέει αναλύοντας τη φιλοσοφία των clusters o δρ Jorge Sanchez, μέλος του Δ.Σ. του si-cluster (space cluster) του Corallia. Ηδη από το 2013 τα στελέχη του υπουργείου Αμύνης είχαν προσδιορίσει την ανάγκη εντοπισμού των πλοίων που δεν εκπέμπουν σήματα ais, κάτι που συνεπάγεται είτε βλάβη είτε παράνομη δραστηριότητά τους. Από την άλλη, οι ελληνικές εταιρείες διαστημικών εφαρμογών, ενός κλάδου που σημειώνει εσχάτως αλματώδη ανάπτυξη με ετήσιο κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ, ενδιαφέρονταν να εφαρμόσουν νέα προϊόντα τους εντός συνόρων, κάτι που αποτελεί «διαβατήριο» για πωλήσεις στο εξωτερικό. Συνεπώς, η εν λόγω συνεργασία ενίσχυσε το brand name των ελληνικών προϊόντων διαστημικής τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα έδωσε σημαντικά εργαλεία στο υπουργείο για τη διαχείριση του υπ’ αριθμόν ένα προβλήματος σήμερα.

Και στα hotspots

Ως επακόλουθο αυτής της συνεργασίας, το si-cluster κατέθεσε στο ΥΠΕΘΑ πρόταση με σειρά εφαρμογών για την αρτιότερη λειτουργία των hotspots. «Περιλαμβάνει λειτουργίες για τον εντοπισμό ανθρώπων που χάθηκαν καθ’ οδόν, για όσους έχουν ανάγκη τηλε-επικοινωνίας με συγγενείς τους σε άλλες χώρες ή χρήζουν υπηρεσιών τηλεϊατρικής, όπως και βασικές μορφές ψυχαγωγίας», σημειώνει ο κ. Sanchez, «μπορούν δυνητικά να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των προσφύγων, στην καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος». Φαίνεται, λοιπόν, ότι διαστημικές εφαρμογές αγγίζουν πολύ περισσότερο την καθημερινότητά μας απ’ ό,τι πιστεύαμε!

kathimerini.gr